Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν μετά το μήνυμα Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Τελούνται εγκλήματα πολέμου, πρέπει να δράσουμε

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν μετά το μήνυμα Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Τελούνται εγκλήματα πολέμου, πρέπει να δράσουμε

Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε στις ρωσικές θηριωδίες στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα - Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε εκτενώς, σε μήνυμά του στα Ηνωμένα Έθνη, στα εγκλήματα των Ρώσων τους οποίους παρομοίασε με τρομοκράτες

biden_ap_1
Για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ενώ νωρίτερα ενεργοποίησε νέο πακέτο κυρώσεων που αφορά - μεταξύ άλλων - και τις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν.  Οι νέες αναφορές Μπάιντεν για τις επιθετικές δράσεις του Κρεμλίνου έρχονται μετά το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη για βασανισμούς αμάχων από τους Ρώσους. 

Σε νέες του δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν είπε τα εξής: «Πολίτες εκτελούνται εν ψυχρώ... Θα πρέπει να ενωθούμε για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι»




Μετά τις εικόνες βαρβαρότητας στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, η Δύση αποφάσισε να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει, όπως είχε προαναγγελθεί, νέα τιμωρητικά μέτρα στα οποία συμπεριλαμβανόνται οι κόρες του Ρώσου προέδρου.

Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται και συγγενείς του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ποιοι επηρεάζονται από τις κυρώσεις:

- Επιβάλλονται μέτρα που μπλοκάρουν τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία
- Αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, την Alfa Bank, και το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό της ίδρυμα, τη Sberbank
- Κυρώσεις σε μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις
- Κυρώσεις σε αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και στα μέλη των οικογενειών τους

Στο κάδρο των οικονομικών περιορισμών τίθενται μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένων των Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και Μιχαήλ Μισούστιν.

Σε καθεστώς περιοσμών και ο δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν όπως και ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπέγκλοφ.

Με τα νέα μέτρα θα επιβληθούν κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού στη ρωσική Sberbank - η οποία κατέχει το ένα τρίτο του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας - και στην Alfabank, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Οι συναλλαγές σε θέματα ενέργειας μπλοκάρονται από αυτές τις κυρώσεις, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του Ρώσου προέδρου, στη σύζυγο και την κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος. Παράλληλα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να επενδύουν στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή συγχωνεύσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ «κλιμακώνουν δραματικά» το οικονομικό σοκ κατά της Ρωσίας αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες αυτής της χώρας, συμπλήρωσε. Οι Ρώσοι μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν στο σοβιετικό βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του 1980, είπε ο αξιωματούχος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα επιβολής μέτρων για την παρεμπόδιση και δίωξη της εγκληματικής ρωσικής δραστηριότητας.

Οι σκληρές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ουκρανική πόλη Μπούτσα, με έναν ομαδικό τάφο και πτώματα ανθρώπων που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση, πυροδότησαν εκκλήσεις για σκληρότερη δράση κατά της Μόσχας και διεθνή έρευνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι δολοφονίες ήταν μέρος μιας σκόπιμης ρωσικής εκστρατείας για τη διάπραξη θηριωδιών.

Η Ρωσία, η οποία λέει ότι ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων και υποστηρίζει ότι οι εικόνες των πτωμάτων ήταν μια «τερατώδης πλαστογραφία» που οργανώθηκε από τη Δύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα για μια «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» από τις ουκρανικές αρχές αναφερόμενος στην ανακάλυψη πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη. Παράλληλα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει παράσχει αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς.

Το μήνυμα Ζελένσκι στον ΟΗΕ

Ο Ζελένσκι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των εγκλημάτων πολέμου και ζήτησε να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο» και κατήγγειλε ότι «Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν αμάχους, βασανίζουν και βιάζουν γυναίκες και για την ευχαρίστησή τους». Ειδικά για την Μπούτσα υπογράμμισε ότι «ο ρωσικός στρατός σκότωσε εσκεμμένα οποιονδήποτε υπηρέτησε τη χώρα μας. Στόχευσαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Ξεκλήρισαν οικογένειες, ενήλικες και παιδιά, ενώ προσπάθησαν να κάψουν πτώματα».

Ασυγκίνητος πάντως ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε για «ψέματα», αμφισβητώντας τις κατηγορίες για τις βαρβαρότητες του ρωσικού στρατού. Ισχυρίστηκε δε ότι οι δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν 600.000 ανθρώπους από την Ουκρανία, οι οποίοι δεν έφυγαν «καταναγκαστικά ούτε απήχθησαν» όπως ισχυρίζεται η Δύση.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές και τις εικόνες από θανάτους αμάχων στην Μπούτσα, τόνισε όμως ότι οι συνθήκες πρέπει να επαληθευτούν και οποιεσδήποτε κατηγορίες πρέπει να βασίζονται σε γεγονότα.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι αρχές της Γαλλίας, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι ξεκινά τρεις έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σε βάρος Γάλλων πολιτών στην χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων για την Τζωρτζίνα - Στο μικροσκόπιο οι αναζητήσεις της Πισπιρίγκου στο Διαδίκτυο

Ανοιχτό το σενάριο εγκληματικής ενέργειας για την πτώση τρανς γυναίκας στο Αιγάλεω - «Το μυαλό μας πάει παντού» λένε συγγενείς

«Με παρατάει και στρέφεται εναντίον μου»: Απαρηγόρητη για τον Μάνο η Ρούλα Πισπιρίγκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης