Πόλεμος στην Oυκρανία: «Βαριές» απώλειες μετρούν οι Ρώσοι - Αποσύρονται στρατεύματα από περιοχές

Πόλεμος στην Oυκρανία: «Βαριές» απώλειες μετρούν οι Ρώσοι - Αποσύρονται στρατεύματα από περιοχές

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες,  ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών

000_32633KR
Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook.

Κλείσιμο
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

«Απωθήσαμε τους Ρώσους από περιοχές γύρω από το Κίεβο» λένε οι Ουκρανοί

Την Πέμπτη η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο.

«Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χιλιόμετρα, σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Χωρίς να επικαλείται κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του που επιτίθενται στο Κίεβο.

Στους 15.800 οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική μάχη, λέει το Κίεβο

Την ίδια ώρα ένας μήνας συμπληρώνεται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και οι Ουκρανοί επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση, έχοντας καταφέρει ισχυρά πλήγματα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Κρεμλίνου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες φτάνουν τους 15.800, τα αεροσκάφη που έχουν καταστραφεί φτάνουν τα 108, τα ελικόπτερα τα 124, τα τεθωρακισμένα τα 530, 72 ντεπόζιτα, 50 επιχειρησιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 16 ρωσικά θερμικά, 1.597 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 280 πυροβολικά συστήματα, 82 πυραυλικά σσυτήματα Μ270, 1.033 οχήματα, τέσσερα πλοία, 47 αντιαεροπορικά πολεμικά συστήματα.
Νέο βίντεο από το εντυπωσιακό χτύπημα των Ουκρανών στο ρωσικό αποβατικό πλοίο

Στο μεταξύ, ένα χτύπημα με ιδιαίτερη συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία πέτυχαν οι Ουκρανοί κατά των Ρώσων την Πέμπτη. Το Ναυτικό των Ουκρανών κατάφερε να καταστρέψει ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική θάλασσα.

Το αποβατικό Orsk ανήκει στη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και είχε καταπλεύσει στο συγκεκριμένο λιμάνι στις 21 Μαρτίου. Ήταν το πρώτο ρωσικό πλοίο που έφτασε στην Μπερντιάνσκ και μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είχε σχολιάσει τον κατάπλου του λέγοντας πως «η άφιξη αυτού του μεγάλου αποβατικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ είναι ένα σημαντικό γεγονός».
Το τηλεοπτικό δίκτυο είχε σχολιάσει επίσης πως τα τεθωρακισμένα που αποβιβάζει το αποβατικό θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως το πλοίο μπορεί να μεταφέρει φορτίο συνολικού βάρους 1.500 τόνων. Προφανώς το τηλεοπτικό δίκτυο βιντεοσκόπησε και μετάδωσε εικόνες από το πλοίο, προδίδοντας έτσι την ακριβή του θέση και κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη δουλειά των Ουκρανών, που όπως φαίνεται το εντόπισαν και το κατέστρεψαν. Οι Ουκρανοί δήλωσαν πως το πλοίο που κατέστρεψαν, μπορούσε να μεταφέρει 20 άρματα μάχης, 45 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 στρατιώτες.

Πάνω από 40.000 στρατιώτες έχει χάσει ο Πούτιν

Το ΝΑΤΟ  εκτιμά ότι ο Πούτιν έως τώρα έχει χάσει πάνω από 40.000 στρατιώτες, που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, αριθμός μεγαλύτερος του ¼ της συνολικής δύναμης που απέστειλε πριν δόση εντολή για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές και ειδικοί διαμηνύουν ότι οι απώλειες της ρωσικής πλευράς κινδυνεύουν να καταστήσουν αναποτελεσματικά ολόκληρα τμήματα του ρωσικού στρατού και αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν στο πεδίο της μάχης γιατί τα στρατεύματά τους θα είναι ευάλωτα απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλα τα μέτωπα εδώ και ημέρες, με το Πεντάγωνο να λέει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι στρατηγοί της Ουκρανίας - οι οποίοι είναι έμπειροι στην άμυνα – αλλάζουν τακτική και προχωρούν στην επίθεση καθώς είναι «σε θέση και πρόθυμοι να πάρουν πίσω εδάφη» που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.


Ειδήσεις σήμερα:

Ψάχνουν ουσίες που έπαιρνε η Τζωρτζίνα και προκάλεσαν βλάβες σε ήπαρ και πνεύμονα

To μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου: Η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο

«Μπρα ντε φερ» Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν προειδοποιεί Πούτιν ότι θα απαντήσει στη χρήση χημικών όπλων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης