Το Ισραήλ λέει «όχι» σε Ουκρανία και Εσθονία για το λογισμικό Pegasus

Το Ισραήλ λέει «όχι» σε Ουκρανία και Εσθονία για το λογισμικό Pegasus

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα των δύο χωρών για αγορά του λογισμικού παρακολουθήσεων – Στόχος να προστατεύσει τη σχέση της με τη Ρωσία

laptop_hack
Αρνητική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης του Ισραήλ στα αιτήματα της Ουκρανίας και της Εσθονίας να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν το πανίσχυρο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus για να χακάρουν ρωσικά κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το Ισραήλ φοβάται ότι η πώληση του υπερόπλου του διαδικτύου θα κατέστρεφε τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Εσθονία ήλπιζαν στην αγορά του Pegasus για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρωσικά τηλέφωνα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων πληροφοριών, χρόνια πριν τη ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία που αναπτύσσει το λογισμικό, προκειμένου να το πουλήσει στις δύο χώρες, εάν ο στόχος τους ήταν να χρησιμοποιήσουν το Pegasus εναντίον της Ρωσίας. Η απόφαση ήρθε μετά από χρόνια αφότου το Ισραήλ έχει δώσει άδειες σε ξένες κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας για λόγους εσωτερικής καταστολής.

Το Pegasus είναι ένα εργαλείο για χάκερς, που μπορούν εξ αποστάσεων να εξάγουν όλα τα στοιχεία από το κινητό τηλέφωνο του στόχου, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, επαφών, μηνυμάτων και βίντεο, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει κλικ σε σύνδεσμο phishing για να επιτρέψει στο λογισμικό την απομακρυσμένη πρόσβαση. Επίσης, μπορεί να μετατρέψει το κινητό σε συσκευή παρακολούθησης και μυστικής εγγραφής, ακόμη και κατασκοπεύοντας τον ιδιοκτήτη του.

Η Ουκρανία είχε ήδη υποβάλλει αίτημα για την απόκτηση του Pegasus, καθώς ήδη από τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, αντιμετωπίζει όλο και εντονότερα το πρόβλημα της ρωσικής επιθετικότητας. Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναζήτησαν ισραηλινό αμυντικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή. Όμως το Ισραήλ έχει επιβάλλει σχεδόν ολοκληρωτικό εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Κλείσιμο
Η Εσθονία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις το 2018 και αρχικά το Ισραήλ εξουσιοδότησε την άδεια, προφανώς όμως μην γνωρίζοντας ότι η χώρα σκόπευε να χρησιμοποιήσει το σύστημα για να επιτεθεί σε ρωσικά τηλέφωνα.

Πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά αναφέρουν ότι το Κίεβο ένιωσε απογοήτευση μετά την άρνηση των Ισραηλινών, καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για την παρακολούθηση των ρωσικών στρατιωτικών προγραμμάτων.

Πάντως, το λογισμικό προκαλεί παγκόσμιες αντιδράσεις, καθώς στο παρελθόν εντοπίστηκε να χρησιμοποιείται για την υποκλοπή συνομιλιών του Εμανουέλ Μακρόν,  του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' του Μαρόκου, πλήθους δημοσιογράφων και ακτιβιστών. 


Ειδήσεις σήμερα:

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι 31 Μαΐου η ασφαλιστική ικανότητα ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών


Παγκόσμιες αντιδράσεις για τους Ρώσους Ολυμπιονίκες που μετείχαν στη φιέστα του Πούτιν


Και επισήμως ένα self test την εβδομάδα στα σχολεία και 100% πληρότητα στα γήπεδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης