Συνελήφθη στο Μεξικό από δυνάμεις του στρατού ο καταζητούμενος πρεζέμπορας Juan Gerardo Trevino Chavez

Συνελήφθη στο Μεξικό από δυνάμεις του στρατού ο καταζητούμενος πρεζέμπορας Juan Gerardo Trevino Chavez

Ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 14 Μαρτίου στην πόλη Nuevo Laredo του Μεξικού μετά τη σύλληψη του πρεζέμπορα αρχηγού του Βορειοανατολικού Καρτέλ. Με σφοδρούς πυροβολισμούς απάντησαν τα μέλη του καρτέλ στη σύλληψη του Trevino.

prezemporas_2
Ένοπλη επίθεση δέχτηκαν οι δυνάμεις του στρατού στο Μεξικό από μέλη του Βορειοανατολικού καρτέλ (Cartel de Noreste) τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά τη σύλληψη του πλέον καταζητούμενου αρχηγού τους, Juan Gerardo Trevino. Το περιστατικό συνέβη στην συνοριακή πόλη Nuevo Laredo στην περιοχή Tamaulipas στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ.

Ο πρεζέμπορας Juan Gerardo Trevino, γνωστός επίσης ως το «Αβγό» (El Huevo), συνελήφθη την Κυριακή 13 Μαρτίου από τη Γραμματεία Εθνικής Άμυνας, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Εθνική Φρουρά. Με σφοδρούς πυροβολισμούς που συντάραξαν την πόλη Nuevo Laredo απάντησαν τα μέλη του καρτέλ. Ο υπουργός Άμυνας του Μεξικού δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοση του Trevino στην Αμερική για εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ εντάλματα σύλληψης έχουν επίσης εκδοθεί στο Μεξικό για εκβιασμούς, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονίες και τρομοκρατία.

Ο Trevino είναι ο αρχηγός του Βορειοανατολικού καρτέλ και του στρατιωτικού του βραχίονα Στρατός της Κόλασης (Tropas del Infierno) τα μέλη του οποίου δρουν σε πέντε πολιτείες του Μεξικού.

Ο πρεζέμπορας Juan Gerardo Trevino Chavez

prezemporas2
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, ο πρεζέμπορας συνελήφθη μαζί με ένα απροσδιόριστο αριθμό ενόπλων όταν η συμμορία του άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών που έκαναν περιπολία στην περιοχή Hidalgo της πόλης Nuevo Laredo που συνορεύει με την πόλη Laredo στη βόρεια όχθη του Ρίο Γκράντε στο Τέξας των ΗΠΑ.

Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον στρατό και την πολεμική αεροπορία του Μεξικού.

Κάτοικοι της περιοχής ανέβασαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία ακούγονται σφοδροί και παρατεταμένοι πυροβολισμοί και στα οποία επίσης φαίνονται φλεγόμενα αυτοκίνητα και φορτηγά. Ο δήμαρχος της πόλης, Carmen Canturosas, προέτρεψε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά τις ταραχές ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε την αποστολή ενισχύσεων στην πόλη για την ασφάλεια των κατοίκων.

Από το 2006 που η κυβέρνηση ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, το Μεξικό έχει παγιδευτεί σε ένα σπιράλ βίας που σχετίζεται με τα καρτέλ των ναρκωτικών. Από τότε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν διαπραχθεί πάνω από 300.000 δολοφονίες οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται με συμπλοκές μεταξύ εγκληματιών.

Ο Trevino είναι ανιψιός του περιβόητου πρεζέμπορα Miguel Angel Trevino πρώην αρχηγού του βίαιου καρτέλ ναρκωτικών Los Zetas. Το Βορειοανατολικό Καρτέλ αποσχίστηκε από το κατακερματισμένο σήμερα καρτέλ τον Los Zetas το οποίο δημιουργήθηκε από πρώην επίλεκτους στρατιώτες.

Κλείσιμο
Οι Zetas αποσχίστηκαν από το Καρτέλ του Κόλπου (Gulf Cartel) στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η στρατιωτική τους εμπειρία και η αχαλίνωτη αγριότητα τους άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα στο χώρο του υποκόσμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης