Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βλέπει πιο «ρεαλιστικές» θέσεις στις συνομιλίες εν μέσω φόβων για επίθεση στην Οδησσό

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βλέπει πιο «ρεαλιστικές» θέσεις στις συνομιλίες εν μέσω φόβων για επίθεση στην Οδησσό

Οσα είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε νυχτερινό του διάγγελμα - «Κρύο-ζέστη» με τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ενώ ο Πούτιν εμμένει στους στόχους του για πλήρη επικράτηση - Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν, λέει το Κίεβο

ukraine_russia_polemos_art
Νέο διάγγελμα και αισιοδοξία Ζελένσκι για τις συζητήσεις που θα συνεχιστούν σήμερα, αλλά ο Πούτιν δεν βλέπει «σοβαρή ουκρανική διάθεση για λύση, ενώ ετοιμάζεται για επίθεση στην Οδησσό και διαμηνύει ότι οι στόχοι της εισβολής θα επιτευχθούν. Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει και ο Σολτς. Σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στις 24 Μαρτίου με παρουσία Μπάιντεν, ο οποίος εγκρίνει και νέα βοήθεια σήμερα προς το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιμένει στην αισιόδοξη οπτική για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και σε νυχτερινό του διάγγελμα εκτίμησε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, αλλά «θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και υπομονή ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου». Όπως σημείωσε «όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση. Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.



Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρά σημάδια ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, οι οποίες διακόπηκαν χθες με τις δύο πλευρές να δίνουν διαφορετικές εκδοχές για την εξέλιξή τους – αισιόδοξη η ουκρανική, απογοητευτική η ρωσική – συνεχίζονται σήμερα.

Κλείσιμο
Το Κρεμλίνο φαίνεται ότι επιμένει και θα επιμένει ίσως για πολύ ακόμα ή και όσο χρειαστεί, για πλήρη επικράτηση στο πολεμικό πεδίο, καθώς οι κινήσεις των στρατιωτικών του δυνάμεων δείχνουν ότι ετοιμάζει απόβαση στην Οδησσό για να πετύχει πλήρως τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα. Ενδεικτική των διαθέσεων της Μόσχας είναι η δήλωση που έκανε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια: «Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία όταν επιτευχθούν οι στόχοι των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» ξεκαθάρισε ο διπλωμάτης, την ώρα που οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση.

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να στηρίξουν την Ουκρανία με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη δοκιμαζόμενη χώρα για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της ενάντια στη ρωσική εισβολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαρτίου, αν και ξεκαθαρίστηκε και χθες, αυτή τη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Συμμαχία δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρόεδρο της Γαλλίας και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς.



Πιθανόν, υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής και την απαίτηση του Κρεμλίνου, αλλά και φυσικά λόγω της επιλογής της Δύσης να μην αναμιχθεί ευθέως το ΝΑΤΟ στην πολεμική σύρραξη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στο αμερικανικό κογκρέσο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν η χώρα του δεν θέλει να ενταχθεί στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.

Πάντως ευρωπαίοι ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Εσθονίας έφτασαν στο Κίεβο, όπου συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι σε μία ένδειξη συμπαράστασης.



«Κρύο - ζέστη» με τις διαπραγματεύσεις


Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται σήμερα και είναι ενθαρρυντικό, που γίνονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα, έστω και μετ’ εμποδίων. Πάντως, ενώ ο Ζελένσκι δήλωνε χθες βράδυ – νωρίτερα από το νυχτερινό διάγγελμά του - ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας και «τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, αλλά θα δούμε», ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν έλεγε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, ότι το Κίεβο δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση για αμοιβαία αποδεκτή λύση»

Το Κρεμλίνο φαίνεται να επιμένει σε απαιτήσεις που δεν είναι έτοιμη και ενδεχομένως δεν θελήσει ποτέ να κάνει αποδεκτές ο Ζελένσκι. Πάντως το πόσο χρόνο και πόσες δυνάμεις έχει για να πετύχει μέσω της στρατιωτικής εισβολής τους στόχους του, είναι αμφίβολο μέρα με την ημέρα.

Σε αυτό δείχνει να ελπίζει το Κίεβο, που διαβλέπει ότι όσο περνά ο καιρός η ρωσική πλευρά δεν επιμένει στις αρχικές σκληρές θέσεις και έτσι «οι συζητήσεις είναι τώρα εποικοδομητικές», όπως είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλ Ποντόλιακ. «Θα συνεχίσουμε. Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη» τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.


Πάντως σήμερα φτάνει στη Μόσχα και αύριο πάει στο Κίεβο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φιλοξένησε στην Αττάλεια την περασμένη Πέμπτη τους ομολόγους του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα.

Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.

Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.



Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πιο ενεργή η αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία


Ενδιαφέρον έχουν οι κινήσεις του αμερικανικού παράγοντα στη διεθνή σκακιέρα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πέρα από τα σκληρά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που έχει επιβάλλει Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 186 δολαρίων στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να σωθούν από τον πόλεμο. Σημειωτέον ότι ήδη έχουν διατεθεί για τέτοιους λόγους 293 εκατ. δολάρια.

Το αμερικανικό πακέτο προβλέπεται συνολικά να φτάσει τα 13,6 δισ. δολάρια, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο «αντίκτυπος στις γειτονικές χώρες», όπως δηλώνει η Ουάσιγκτον.

Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προανήγγειλε επίσης και μεγάλη αύξηση δαπανών για την ενίσχυση του εξοπλισμού που διαθέτει η Συμμαχία.


Ειδήσεις σήμερα:

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας - Χαλάει από αύριο

Ζελένσκι: «Πιο ρεαλιστικές» οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας που συνεχίζονται σήμερα

Survivor: Η «κόκκινη» επικοινωνία, οι «μπλε» πατάτες και ο γάμος της Ευρυδίκης – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης