Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση «προβοκάτσια» στο Τσερνόμπιλ

Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση «προβοκάτσια» στο Τσερνόμπιλ

Συναγερμός στις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες – Υποστηρίζουν ότι η Μόσχα ετοιμάζει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό για να μεταθέσουν την ευθύνη στο Κίεβο – Ανησυχία για την τροφοδοσία του εργοστασίου

chernobyl34
«Πιθανό» είναι το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, προσπαθώντας να μεταθέσουν την ευθύνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες, που πάντως δεν παρείχαν σαφή στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους.

Το πυρηνικό εργοστάσιο έχει περάσει πλέον στον έλεγχο της ρωσικής πλευράς. Ωστόσο ανησυχητικά αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την κατάσταση με την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρότι χθες, η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι το πρόβλημα τροφοδότησης αποκαταστάθηκε από Λευκορώσους, σήμερα, η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν η γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, που έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια της εισβολής δεν επισκευαστεί, κι ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Οι προσπάθειες αποκατάστασης της εξωτερικής τροφοδοσίας ισχύος του χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική ρυθμιστική αρχή που είναι αρμόδια για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Όταν διακόπτεται η εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενεργοποιείται μια γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης.

Ανησυχία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πρόσφατες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBRD. «Η EBRD, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή κεφάλαια για να μεταμορφώσει το Τσερνόμπιλ από το 1995, πιστεύει ότι τα πρόσφατα γεγονότα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα δεκαετιών επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας για την εξασφάλιση της τοποθεσίας».

Η EBRD τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στο Τσερνόμπιλ. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, οι κανονικές εναλλαγές βάρδιας θα πρέπει να επαναληφθούν μετά τη διακοπή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και οι προμήθειες πρέπει να διατηρηθούν στο προσωπικό που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στην ίδια την τοποθεσία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και απαιτούνταν επιθεωρήσεις από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε.



Ειδήσεις σήμερα:

Στα 21.260 τα νέα κρούσματα - 49 νεκροί και 361 οι διασωληνωμένοι


«Είχαν παγιδεύσει το αυτοκίνητό μου με GPS, ήταν ντυμένοι αστυνομικοί και μου πέρασαν χειροπέδες», λέει ο Κυπαρίσσης για την απαγωγή του


«H Μαριούπολη δεν υπάρχει πια, θυμίζει Χαλέπι», λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης