Και μια επιγραφή: «Συμπαρασταθείτε στην Ουκρανία. Όχι στον πόλεμο».
Η Φον Σατς, ρωσίδα υπήκοος, είναι παντρεμένη με τον Ιακώβ, Ουκρανό, 38 χρόνια. Έχουν τρία παιδιά. Η οικογένεια λειτουργεί το εστιατόριο που άνοιξε η μητέρα της το 1986, κάπου μια δεκαετία αφού η οικογένεια εγκατέλειψε την τότε Σοβιετική Ένωση.
Εξαιτίας του ονόματός του, το κατάστημα δέχεται κύματα μίσους από την έναρξη του πολέμου, λέει η κυρία Φον Σατς. «Μας αποκαλούν φασίστες και ναζί στο τηλέφωνο. Έρχονται μηνύματα μίσους στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Κάποιος διέλυσε με κλωτσιές την ταμπέλα μας».
"In the 80's we were called the commies, now we're called the Nazis... We are Russian Ukrainian Jewish Americans and we want this to stop, please."
Russian restaurants in New York have become a target of Anti-Putin rhetoric, despite many owners speaking out against the war. pic.twitter.com/BCksKwTNV3
Οι κρατήσεις στο εστιατόριο μειώθηκαν περίπου 60%, προσθέτει, ενώ η οικογένεια ακόμη δυσκολευόταν να συνέλθει από τον αντίκτυπο της πανδημίας.
«Είχαμε ήδη δυσκολίες. Και τώρα, με όλη αυτή τη ρωσοφοβία, έχουμε τρομάξει στ’ αλήθεια», παραδέχεται.
Η κυρία Φον Σατς λέει πως της δίνουν κουράγιο μηνύματα υποστήριξης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πιο πολλοί καταλαβαίνουν πια την αντιπολεμική στάση της οικογένειας. Προσθέτει ωστόσο πως τρέμει για τα μέλη της οικογένειάς της και για τους φίλους της, στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.
«Δεν θέλουμε πόλεμο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στα καλά του που να θέλει πόλεμο. Όλη αυτή η κατάσταση είναι φρικιαστική. Είμαστε εναντίον του πολέμου — κάθε πολέμου, αλλά ειδικά αυτού του πολέμου».
Μεγαλώνοντας, συνηθίζουμε να μετράμε τις επιτυχίες. Τον πρώτο καλό βαθμό. Το πρώτο μετάλλιο. Το πρώτο γκολ. Την πρώτη φορά που ένα παιδί κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, την 1 Οκτωβρίου, αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ένα πρόβλημα που συχνά περνά απαρατήρητο: τη δυσθρεψία και τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν πριν ακόμη γίνει αντιληπτή.
Πώς η AI αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μελετούν και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, με τον εκπαιδευτικό να παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας της μαθησιακής εμπειρίας