Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «στερεύει» από στρατιώτες και στρατολογεί μαχητές από... Μέση Ανατολή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «στερεύει» από στρατιώτες και στρατολογεί μαχητές από... Μέση Ανατολή

Η ουκρανική αντίσταση έχει ανακόψει τη ρωσική επιθετικότητα - Μέχρι και 4.000 Ρώσοι στρατιώτες υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει στον πόλεμο - Σύρους και Τσετσένους μαχητές στρατολογεί το Κρεμλίνο - Έχει εξαντλήσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις - Γιατί οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία

foreign_soldiers
Από την πρώτη στιγμή που ο Πούτιν άναψε, με το δραματικό διάγγελμά του, το «πράσινο φως» για την εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, ήταν βέβαιο ότι θα παρέσυρε στο «χορό» της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης και άλλες δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι η Δύση εμφανίζεται αξιοπρόσεκτα συσπειρωμένη, με συντονισμένες κινήσεις κατά του Κρεμλίνου, η Μόσχα πέρα από την προφανή στήριξη από το καθεστώς του Λευκορώσου Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει συνασπιστεί και με άλλες δυνάμεις.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι από πού αντλεί στρατιώτες ο Βλαντιμίρ Πούτιν...

Σύμφωνα με το Forbes, οι Ρώσοι στρατολογούν μαχητές από τη Συρία ενώ αναπτύσσουν παραστρατιωτικές μονάδες και με άντρες από την Τσετσενία. Πίσω από την αναζήτηση συμμάχων για να πολεμήσουν στο πλευρό τους, διαφαίνεται μια σοβαρή έλλειψη. Πιθανότατα οι Ρώσοι να μην διαθέτουν τα απαιτούμενα στρατεύματα για να επικρατήσουν στις ουκρανικές πόλεις.  

Όπως και αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έτσι και έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας ενδεχομένως να μην επιτευχθεί ποτέ και εξηγούν τους λόγους...

Η αντίσταση, δε, που προτάσσει η ουκρανική πλευρά στη μάχη είναι αξιοσημείωτη, με τον Βολοντίμιρ Ζελίνσκι να διαμηνύει σε καθημερινή, πλέον, βάση ότι δεν θα παραχωρήσει ούτε τετραγωνικό της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας του.

Οι ρωσικές δυνάμεις σε αριθμούς

Εκτιμάται ότι περί τα 190.000 ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με τις ΗΠΑ από 2.000 έως 4.000 στρατιώτες της Ρωσίας έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο

Ο ρωσικός στρατός απασχολεί, την ίδια στιγμή, 280.000 μέλη, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συνολικά  900.000 μέλη, αριθμός πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο των ουκρανικών που είναι 210.000.

Τα περίπου δύο εκατομμύρια μέλη αριθμούν οι εφεδρικές δυνάμεις, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα όμως με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου λίγα από αυτά τα μέλη είναι εκπαιδευμένα για να πολεμούν.

Το 2019 τα εφεδρικά στρατεύματα στη Ρωσία που ήταν έτοιμα για μάχη έφταναν μόλις τα 5.000.

Κλείσιμο
Ήδη, πάντως, κατά παράβαση του ρωσικού νόμου περισσότεροι στρατεύσιμοι έχουν σταλεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα και αναλυτή, Ντμίτρι Γκόρενμπεργκ, ο οποίος μίλησε στο Forbes, η Ρωσία διαθέτει μεν στρατιώτες για να καταλάβει τις ουκρανικές πόλεις, δεν έχει όμως ικανό αριθμό στρατευμάτων για να βρίσκονται στις πόλεις, δεδομένου ότι ενισχυμένες δυνάμεις απαιτούνται και εντός της Ρωσίας για «καταστολή των διαδηλώσεων».

Όπως γράφει η Wall Street Journal, η Ρωσία στρατολογεί Σύρους που «είναι εκπαιδευμένοι σε πολέμους» ώστε να βοηθήσουν στην κατάληψη ουκρανικών πόλεων. Στον στρατό της αναπτύσσει και δυνάμεις από την Τσετσενία που ελέγχονται από τον Ραμζάν Καντίροφ.

Πόσο όμως μπορούν να βοηθήσουν οι Σύροι και Τσετσένοι μαχητές στον πόλεμο;

«Φέρνοντας Σύρους στην Ουκρανία είναι σαν να φέρνεις Αριανούς να παλέψουν στη Σελήνη», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Σύρος αναλυτής του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή, Τσαρλς Λάιστερ.

Ειδικοί έρχονται να ενισχύσουν τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας θα αποτύχει καθώς πιστεύουν πως οι στρατιώτες απλώς θα «περιφέρονται με τα όπλα τους αντί να έχουν ενεργό στρατιωτικό ρόλο».

«Η Ουκρανία θα είναι τελικά μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα συμβεί σε έναν, σε έξι μήνες ή σε πέντε με δέκα χρόνια» εκτίμησε ο καθηγητής και πολιτικός αναλυτής στη Δεξαμενή Σκέψης American Enterprise Institute, Φρέντερικ Κέηγκαν, μιλώντας στο Forbes.

Τη θέση ότι τελικά η Ρωσία δεν θα καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την Ουκρανία βασίζουν οι ειδικοί και στο γεγονός ότι δύο εβδομάδες μετά την εισβολή και οι Ουκρανοί έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αντίσταση, ενώ πόλεις κλειδιά όπως η πρωτεύουσα - το Κίεβο - και το Χάρκοβο δεν έχουν ακόμη καταληφθεί.

Η ρωσική υπεροχή περιορίζεται προσώρας στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, με την παγκόσμια κοινότητα όμως να έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για την αποκλιμάκωση της κρίσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: Αν επιμείνετε στις κυρώσεις, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν κι άλλο

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη σκιά της εισβολής Πούτιν και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία λέει ότι η τραυματισμένη έγκυος στη Μαριούπολη είναι… ηθοποιός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης