Εισβολή στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, δεν αποκλείουν να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, δεν αποκλείουν να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά οπότε η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή - «Βλέπουμε κοινά ανάμεσα στις επιθέσεις στο Χαλέπι και στην Ουκρανία» τόνισε

ukraine23
Ανοιχτό αφήνει η Ουάσινγκτον κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά στις πολεμικές μεθόδους που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο. Για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα-Τόμας Γκρινφίλντ, δήλωσε στο BBC ότι το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε με άλλα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας για να ακτινογραφήσουμε τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί η Ρωσία σε βάρος των πολιτών της Ουκρανίας» επισήμανε, συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

«Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν τα εγκλήματα σε βάρος των αμάχων», πρόσθεσε η πρέσβειρα.

Ερωτώμενη για την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει επίθεση με χημικά ή βιολογικά σε βάρος της Ουκρανίας, η πρέσβειρα τόνισε τα εξής: «Τίποτα δεν αποκλείεται».

Κλείσιμο
«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και ότι βρισκόμαστε σε θέση ετοιμότητας», συμπλήρωσε η Γκρινφίλντ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει «κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, στο Χαλέπι, οπότε οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Πριν από μια βδομάδα, το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) γνωστοποίησε πως θα ζητήσει έγκριση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση.

«Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη.

Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Οι βόμβες διασποράς (συσσωματωμάτων) κουβαλούν μικρά βομβίδια που είναι προγραμματισμένα να εκραγούν στον αέρα (εγκαιροφλεγή) η στο έδαφος (κρουσιφλεγή) η μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (βραδυφλεγή) ως νάρκες. Για παράδειγμα η βόμβα συσσωματωμάτων CBU-87, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στις Νατοϊκές επιχειρήσεις, περιέχει 202 βομβίδια που σκορπίζονται στη γύρω περιοχή. Κάθε μία από αυτές θα εκραγεί εκσφενδονίζοντας περίπου 300 θραύσματα ικανά να διατρήσουν ελαφρά τεθωρακισμένα.

Τα βομβίδια που δεν εκρήγνυνται σπέρνονται στο έδαφος και εκρήγνυνται σε ανύποπτο χρόνο προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους. Κατά συνέπεια αυτά τα πυρομαχικά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τις νάρκες όσον αφορά τις μεταπολεμικές τους απώλειες.

H εκκαθάριση της περιοχής από τις βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί (UXO: Unexploded Ordnance) είναι εξαιρετικά επίπονη διότι αυτές είναι μικρές σε μέγεθος και μπορεί ακόμη να βρίσκονται κρεμασμένες σε δέντρα η στις στέγες των σπιτιών και να πέσουν στο έδαφος και στους ανθρώπους πολύ αργότερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία κατηγορεί ο Σάντσεθ την Ρωσία

Μικρή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Η Ρωσία μπορεί να λύσει τα προβλήματά της με πώληση πετρελαίου, λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης