Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε στην Ουκρανία τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία - Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για «έγκλημα πολέμου» - Τι είναι οι βόμβες διασποράς

eisvoli-stin-oukrania
Με τις ρωσικές εχθροπραξίες να μαίνονται, το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) γνωστοποίησε πως θα ζητήσει έγκριση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση.

«Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη.

Ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε στην Ουκρανία τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς σε περιοχές αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για «έγκλημα πολέμου».

Το Χάρκοβο η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που σφυροκοπούν οι Ρώσοι δέχθηκε επίθεση από μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά την οποία η Ρωσία βομβάρδισε άμαχο πληθυσμό με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει μέχρι στιγμής τους έντεκα.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα νηπιαγωγείο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην Οχτίρκα, στη βορειοανατολική Ουκρανία, επλήγη το πρωί της Παρασκευής από τα όπλα αυτά που απαγορεύθηκαν το 2010 με μια διεθνή συνθήκη (Σύμβαση του Όσλο), την οποία δεν έχουν υπογράψει ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο. Τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλο ένα παιδί τραυματίστηκε, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση.Η ΜΚΟ δηλώνει πως «η επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση και που έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν όπλα διασποράς σε κατοικημένες ζώνες».

Να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ως έγκλημα πολέμου

Κλείσιμο
Η Διεθνής Αμνηστία στηρίζεται σε εικόνες βίντεο από drone που ελήφθησαν στο σημείο και δείχνουν πως όπλα διασποράς έπληξαν τουλάχιστον σε επτά σημεία το κτίριο ή την περιοχή γύρω από αυτό. Η ΜΚΟ προμηθεύθηκε επίσης 65 φωτογραφίες και επιπλέον βίντεο από τοπική πηγή.



«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη χρήση όπλων διασποράς σε κατοικημένες ζώνες, πόσο μάλλον κοντά σε ένα σχολείο. Η επίθεση αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά χρήσης από τη Ρωσία αυτού του όπλου που πλήττει τυφλά και που απαγορεύεται σε διεθνές επίπεδο, και δείχνει μια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», δήλωσε η Ανιές Καγιαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι απλό, πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας ως έγκλημα πολέμου», συνέχισε. Η ΜΚΟ Human Rights Watch και ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat λένε επίσης ότι έχουν αποδείξεις για τη χρήση όπλων διασποράς σε ζώνες αμάχων στην Ουκρανία, αφού ανέκτησαν εικόνες και βίντεο. Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε νοσοκομείο στο Βούλενταρ, στην ανατολική Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι και τραυματίστηκαν δέκα, ενώ το νοσοκομείο και ένα ασθενοφόρο υπέστησαν ζημιές.




Η σημερινή επίθεση μάλιστα είναι ενδεικτική της αλλαγής τακτικής του Ρώσου Πρόεδρου με ρουκέτες που έπληξαν πολλαπλούς στόχους. Στρατιωτική πηγή μιλώντας στη «Daily Mail» ανέφερε ότι τα βίντεο δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν και πυρομαχικά «διασποράς». Όπως εξήγησε η ίδια πηγή «Το BM-21 Grad είναι ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης που χρησιμοποιείται για ρίψη πολλαπλών ρουκετών και χρησιμοποιείται κυρίως σε εχθρικά στρατεύματα πριν από μια επίθεση. Η χρησιμοποίησή του εναντίον αμάχων δεν είναι μόνο έγκλημα πολέμου αλλά έχει ως μοναδικό σκοπό να σκορπίσει τον τρόμο ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό».

Εικόνες και βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου σήμερα απεικόνιζαν δρόμους γεμάτους με πτώματα νεκρών και βαριά τραυματισμένων πολιτών, ενώ δείχνουν χρησιμοποιημένα φυσίγγια πυραύλων BM-21 Grad να βρίσκονται στους δρόμους και να έχουν πέσει μέσα από τις στέγες των διαμερισμάτων.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι σημερινές διερευνητικές συνομιλίες στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της βίας, καθώς ο Πούτιν αναπτύσσει όλο και περισσότερο βαρύ οπλισμό σε σύγκριση με τις πρώτες συρράξεις σε μια προσπάθεια να επιβάλει μια νίκη που δεν μπόρεσε να επιτύχει με πιο περιορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα.


Φόβοι για το Κίεβο

Την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι ότι το Κίεβο θα μπορούσε σύντομα να δεχτεί μία σφοδρή επίθεση από τους Ρώσους. Η Ρωσία χρησιμοποίησε παρόμοιες τακτικές σε πόλεις της Συρίας ενώ πολεμούσε στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ προτού οι δυνάμεις της τις βομβαρδίσουν έντονα. Τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα επί του παρόντος προσπαθούν να περικυκλώσουν και να αποκόψουν το Κίεβο από τα δυτικά.

Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Οι βόμβες διασποράς (συσσωματωμάτων) κουβαλούν μικρά βομβίδια που είναι προγραμματισμένα να εκραγούν στον αέρα (εγκαιροφλεγή) η στο έδαφος (κρουσιφλεγή) η μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (βραδυφλεγή) ως νάρκες. Για παράδειγμα η βόμβα συσσωματωμάτων CBU-87, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στις Νατοϊκές επιχειρήσεις, περιέχει 202 βομβίδια που σκορπίζονται στη γύρω περιοχή. Κάθε μία από αυτές θα εκραγεί εκσφενδονίζοντας περίπου 300 θραύσματα ικανά να διατρήσουν ελαφρά τεθωρακισμένα.

Τα βομβίδια που δεν εκρήγνυνται σπέρνονται στο έδαφος και εκρήγνυνται σε ανύποπτο χρόνο προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους. Κατά συνέπεια αυτά τα πυρομαχικά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τις νάρκες όσον αφορά τις μεταπολεμικές τους απώλειες.

H εκκαθάριση της περιοχής από τις βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί (UXO: Unexploded Ordnance) είναι εξαιρετικά επίπονη διότι αυτές είναι μικρές σε μέγεθος και μπορεί ακόμη να βρίσκονται κρεμασμένες σε δέντρα η στις στέγες των σπιτιών και να πέσουν στο έδαφος και στους ανθρώπους πολύ αργότερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης