Πόλεμος στην Ουκρανία: Με τελική επίθεση απειλεί η Ρωσία - Εκρήξεις στα προάστια του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με τελική επίθεση απειλεί η Ρωσία - Εκρήξεις στα προάστια του Κιέβου

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας για τα MiG-29 αλλά στέλνουν Patriot στην Βαρσοβία - Νέα εκεχειρία ανακοίνωσε η ρωσική ηγεσία για τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που «σφυροκοπούνται»

oukrania_polemos_art
Με το Κίεβο να βρίσκεται υπό στενή πολιορκία και την απειλή μίας επίθεσης ανά πάσα στιγμή, και ενώ συμπληρώνονται σήμερα δύο εβδομάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το κόστος που αρχίζουν να πληρώνουν κυρίως οι δύο χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο – η επιτιθέμενη και η αμυνόμενη – αλλά και η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία, οδηγούν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή συμφωνία το συντομότερο για ειρήνη, ή συνέχιση των συγκρούσεων, με τραγικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και μία κλιμάκωση χωρίς όρια.

Ωστόσο είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία μένει στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες, μόνη της απέναντι στη Ρωσία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει όλο και πιο άγριες κυρώσεις για την οικονομία της, ειδικά μετά το εμπάργκο που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα και απευθύνει πρόταση στη Μόσχα για συμβιβασμό, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μία διπλωματικής λύσης.Το μόνο βέβαιο καλό νέο της ημέρας, η έναρξη μίας νέας εκεχειρίας, που ανακοίνωσε η ρωσική ηγεσία για τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες. Η Μόσχα απαίτησε να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.

Αργά τη νύχτα πάντως οι ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι άμαχοι από την πόλη Σούμι, καθώς μία οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην πόλη Πολτάβα.

Χωρίς πολωνική βοήθεια το Κίεβο

Κλείσιμο
Η νέα άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιορίζει πλέον σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής επέλασης, έστω κι αν αυτή γίνεται προκαλώντας τεράστιες απώλειες για τη Μόσχα και τον Πούτιν, σε πολλά επίπεδα, στρατιωτικά, οικονομικά και άλλα.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε τη νύχτα την προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει και τα 33 πολεμικά της αεροσκάφη (τύπου MiG-29) στη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO». Στην πραγματικότητα ο Κίρμπι επανέλαβε για μία ακόμα φορά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ενεργοποιούσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αφετέρου διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν όλες οι χώρες του Συμφώνου αυτή την επιλογή.


Πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν δύο μπαταρίες πυραύλων Patriot στην Πολωνία ως «αμυντική ανάπτυξη» για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τους συμμάχους τους και του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της  εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής ευρωπαϊκής διοίκησης την Τρίτη το βράδυ. Τα Patriot είναι πυραυλικά συστήματα αεράμυνας: έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν και να καταστρέφουν εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, προηγμένα αεροσκάφη και πυραύλους Κρουζ. «Κατόπιν καθοδήγησης του Υπουργού Άμυνας και μετά από πρόσκληση των Πολωνών συμμάχων μας, ο στρατηγός Γουόλτερς, Διοικητής της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη, έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό Ευρώπης και Αφρικής να επανατοποθετήσουν δύο μπαταρίες Patriot στην Πολωνία», ανέφερε εκπρόσωπος της EUCOM, Άνταμ Μίλερ. «Πρόκειται για ένα συνετό μέτρο προστασίας της δύναμης που στηρίζει τη δέσμευσή μας στο Άρθρο 5 και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση επιθετικές επιχειρήσεις», τόνισε αναφερόμενος στην αρχή ότι μια επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλα τα μέλη. «Κάθε βήμα που κάνουμε έχει σκοπό να αποτρέψει την επιθετικότητα και να καθησυχάσει τους συμμάχους μας», κατέληξε.Με δεδομένο ότι η Ουκρανία δέχεται σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει μέχρι τώρα, ενώ η Μόσχα ετοιμάζει, παρά το τεράστιο κόστος που πληρώνει στο πεδίο, αλλά και στην οικονομία της, επίθεση στην Οδησσό – χθες υπήρξε η πληροφορία για μετακίνηση τεθωρακισμένου ρωσικού τρένου από την Κριμαία προς τα δυτικά με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό), ενώ αυξάνει τις δυνάμεις της γύρω από το Κίεβο (κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα και τρίτη φάλαγγα), ο πρόεδρος Ζελένσκι αρχίζει να θέτει ευθέως ένα πλαίσιο συμφωνίας με τον Πούτιν.

Μιλώντας στο ABC ο Ζελένσκι έδειξε να συμβιβάζεται με την άρνηση της Ουάσιγκτον να συνδράμει στρατιωτικά τη χώρα του και δήλωσε δεν θα επιμείνει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μία εξέλιξη, που ενδεχομένως ικανοποιεί τη Μόσχα, καθώς είναι στην κατεύθυνση της «ουδετεροποίησης» της Ουκρανίας, που ζητά το Κρεμλίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θέλει να είναι πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε και τη διάθεση να συζητήσει με τη Μόσχα και έναν συμβιβασμό για το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την αυτονομία των οποίων έχει αναγνωρίσει πριν από την εισβολή κιόλας, ο Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο μπορεί να συζητήσει συμβιβασμό και για το θέμα της Κριμαίας.Σημειωτέον ότι αυτοί οι τρεις όροι είναι από τους βασικούς, που έχει θέσει ως στόχο η Μόσχα με την στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Στρατιωτικοί παρατηρητές σημείωναν ότι ο τέταρτος στόχος, που ήταν η αποστρατιωτικοποίηση της χώρας, συντελείται στο πεδίο με την καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας. Και εκτιμούσαν ότι εφόσον ο Πούτιν κερδίσει αυτά, τότε θα υποχωρήσει, καθώς η επιχείρηση είναι επώδυνη και για τη Ρωσία, ως προς τον στόχο της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στην Ουκρανία, όπως αυτός περιγράφηκε με τα περί «αποναζιστικοποίησης» κυρίως.

Οι κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο έντονα. Μετά τον προσδιορισμό της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ και της Ουκρανίας Κουλέμπα την Πέμπτη στην Αττάλεια, παρουσία του τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου, πρωτοβουλία συνεννόησης ανέλαβε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Κίνα, οι ηγέτες των οποίων είχαν χθες τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη της ειρήνης.

Ειδικά η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φάσμα μίας τεράστιας ενεργειακής κρίσης, μετά τις αποφάσεις Ουάσιγκτον και Λονδίνου να κάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Έτσι κι αλλιώς η άμεση ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα θεωρείται αδύνατη.


Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας από Βιέννη: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη

Αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων στη Ρωσία: Τεράστιες ουρές στα ΑΤΜ - Δείτε βίντεο

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης