Πόλεμος στην Ουκρανία: Συντρίμμια το Antonov An-225, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συντρίμμια το Antonov An-225, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Gostomel - Διαθέτει έξι κινητήρες και η επισκευή του θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από τρία δισ. δολάρια

antonof
Μέχρι και το προηγούμενο Σάββατο 27 Φεβρουαρίου το Antonov An -225 «Mriya» (σ.σ όνειρο) αποκαλούνταν ο «βασιλιάς των αιθέρων» και όχι άδικα καθώς επρόκειτο για το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου. Ωστόσο εκείνη τη μέρα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε το αεροδρόμιο Χοστομέλ με αποτέλεσμα να καταστραφεί το Antonov An - 225. Μάλιστα είχε συνοδεύσει την ανάρτησή του με το Antonov An-225 την ώρα της απογείωσής του.
Το πρωί της Παρασκευής βίντεο από ρεπορτάζ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ήρθε να επιβεβαιώσει την καταστροφή του «βασιλιά των αιθέρων». Στο βίντεο φαίνεται μία δημοσιογράφος με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο να μεταφέρει στο ρεπορτάζ της όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και την ώρα που η κάμερα γυρίζει προς ένα άλλο σημείο φαίνεται το κατεστραμμένο Antonov An - 225.

Κλείσιμο
Το Antonov An-225 ήταν ουκρανικής κατασκευής. Στο εσωτερικό του χωρούσε 84 αυτοκίνητα, 16 κοντέινερ, ή ακόμα και ένα ολόκληρο Boeing 737. Ακόμη διέθετε έξι κινητήρες και 16 ζεύγη τροχών ενώ ζύγιζε 314 τόνους. Κατασκεύαστηκε το 1988 από την Antonov στη Σοβιετική Ένωση. Το τεράστιο σκάφος έχει μήκος 84 μέτρα , με άνοιγμα φτερών στα 88 μέτρα - σχεδόν διπλάσιο από το πλάτος ενός παραδοσιακού γηπέδου ποδοσφαίρου. Παράλληλα είναι  ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο που ισοδυναμεί με δέκα άρματα μάχης ή περίπου 418.000 λίβρες (189.601 κιλά).

antonov_1
antonov_2
antonov_3


«Θα ανακατασκευάσουμε το αεροπλάνο. Θα εκπληρώσουμε το όνειρό μας για μια ισχυρή, ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία», τονίζεται σε ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.  Η επισκευή του υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 3 δισ. δολάρια και το διάστημα που θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από πέντε χρόνια για να δοθεί και πάλι σε κυκλοφορία. Σημειώνεται πως ο  «βασιλιάς των αιθέρων» είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα μεταφέροντας ιατρικές προμήθειες από την Κίνα.  Ανάλογο ταξίδι είχε κάνει και στην Πολωνία. Και τα δύο ταξίδια είχαν γίνει εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. 

«Οι Ρώσοι κατακτητές κατέστρεψαν τη ναυαρχίδα της ουκρανικής αεροπορίας - το θρυλικό An-225 Mriya. Αυτό συνέβη στο αεροδρόμιο Hostomel κοντά στο Κίεβο», ανέφερε η Ukroboronprom (κρατική εταιρεία όπλων της Ουκρανίας) στη σελίδα της στο Facebook.

Το αεροπλάνο έχει τεράστια ιστορία και χρησιμοποιήθηκε το 1991 για να φέρει δύο παιδιά, τότε ηλικίας 10 και 11 ετών στις ΗΠΑ για θεραπεία. Τα δύο παιδιά ήταν θύματα της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986.


Το Antonov χωρίς φορτίο μπορεί να πετάξει μέχρι και 18 ώρες χωρίς να σταματήσει για ανεφοδιασμό, ενώ η φάση εκφόρτωσης της γεννήτριας επί του σκάφους μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ώρες. Σύμφωνα με στοιχεία το 2010 το Antonov μετέφερε από το Tianjin της Κίνας στο Skrydstrup της Δανίας το μεγαλύτερο κομμάτι αεροπορικού φορτίου στον κόσμο. Επρόκειτο για δύο πτερύγια δοκιμής τουρμπίνας μήκους 42,1 μέτρων. Το 2011 μετέφερε μία γεννήτρια για ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου στην Αρμενία που ζύγιζε 189 τόνους.

Τον Μάιο του 2016 περισσότεροι από 15.000 θεατές βρέθηκαν στο αεροδρόμιο του Περθ στη δυτική Αυστραλία για να δουν την άφιξη του. Το 2018 το αεροσκάφος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παραδώσει φορτίο στη RAF Brize Norton προτού πετάξει στην Ελλάδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Τρεις νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από τις μάχες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

«Καυτή» εβδομάδα ανατιμήσεων για τα καύσιμα, κάνουν ρεκόρ διετίας λόγω Ουκρανίας

Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης