Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον αέρα οι συζητήσεις Ρωσίας - Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον αέρα οι συζητήσεις Ρωσίας - Ουκρανίας

Ασαφές εάν θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών καθώς η Μόσχα ΄πραγματοποιεί ολομέτωπη επίθεση σε ουκρανικές πόλεις

ukraine_russia_new_talks_xr
Με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία να βρίσκεται στην πιο σκληρή της φάση, δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης εάν οι διαπραγματεύσεις που είχε ειπωθεί ότι θα συνεχιστούν σήμερα μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας όντως θα πραγματοποιηθούν. Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν να συζητούν τη Δευτέρα στη Λευκορωσία για την εξεύρεση μιας διεξόδου από τις πολεμικές συρράξεις, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στη Ουκρανία και είχαν εκφράσει την πρόθεση να κάνουν δεύτερο γύρο συνομιλιών σήμερα Τετάρτη, μάλλον σε τοποθεσία κοντά στην Πολωνία.

Ωστόσο, η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων με το κρεσέντο βομβαρδισμών σε πολλές πόλεις και την πολιορκία στο Κίεβο, προετοιμάζοντας την τελική επίθεση για την κατάληψή του, ανάγκασε την ουκρανική πλευρά να βάλει στο τραπέζι το αίτημα για παύση του πυρός όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε, ευρισκόμενος σε απόγνωση με τη σφαγή αμάχων που συμβαίνει στη χώρα του, πως «είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά της η Μόσχα θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν έχει διάθεση να κάνει ουσιαστικές συνομιλίες, διότι δέχεται πιέσεις από τη Δύση. Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε δε ότι «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».



Κλείσιμο
Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα γίνουν, ενώ ουκρανικά μέσο ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην πρώτη συνάντηση, η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών, αλλά και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να ζητά από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα βρεθούν ή όχι, είτε σήμερα, είτε τις αμέσως επόμενες ημέρες οι δύο αντιπροσωπείες, είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι δύσκολο να καταλήξουν κάπου. Φάνηκε άλλωστε και τη Δευτέρα το χάσμα ανάμεσα στις προσεγγίσεις των δύο πλευρών, γι’ αυτό και δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος.



Κι αυτό διότι η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκουν την πλήρη επικράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, ώστε να επιβάλλουν τις πολιτικές και όποιες άλλες λύσεις επιθυμούν, οδηγώντας την Ουκρανία στον πλήρη έλεγχό τους στο μέλλον.

Ο δε Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει προτεραιότητα να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας του, γνωρίζοντας προφανώς ότι εάν δεν αλλάξουν κάπως οι συσχετισμοί στο πολεμικό πεδίο, η ρωσική προέλαση δεν πρόκειται να σταματήσει. Γι’ αυτό και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters και στο CNN, ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία – η Συμμαχία έχει αρνηθεί προς το παρόν να εμπλακεί ευθέως στις πολεμικές συγκρούσεις. «Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.



Ειδήσεις σήμερα:

Άστατος ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πότε μπαίνει τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Η τρομακτική ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων φτάνει στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης