Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία σκέπτεται να κλείσει τα Στενά - Θα εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ, λέει ο Τσαβούσογλου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία σκέπτεται να κλείσει τα Στενά - Θα εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ, λέει ο Τσαβούσογλου

Σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου η Άγκυρα, για ακόμη μια φορά - «Η Τουρκία θα εφαρμόσει όλες τις διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ με διαφανή τρόπο», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών - Η Άγκυρα για πρώτη φορά χαρακτήρισε «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

russian-warship-main1
Και ενώ μέχρι και το πρωί της Κυριακής κανένας δεν μπορούσε να στοιχηματίσει τι θα πράξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη διέλευση των ρωσικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου, την τελευταία ώρα αυτό φαίνεται να ξεκαθαρίζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ότι  «η Τουρκία θα εφαρμόσει όλες τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ με διαφανή τρόπο».

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Το σύμφωνο δίνει στην Άγκυρα την εξουσία να ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων του ναυτικού και να κλείνει τα Στενά σε ξένα πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς και όταν απειλείται.

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Κυριακής η Άγκυρα χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πόλεμο», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι σύντομα μπορεί να προχωρήσει στο κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου.

Υπενθυμίζεται πως χθες Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινώνησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να δώσει εντολή για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου. Μάλιστα έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. 

«Ευχαριστώ τον φίλο μου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους. Η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα. Οι άνθρωποι της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσουν ποτέ αυτό!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Κλείσιμο
Όμως κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από πουθενά καθώς η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν ανέφερε πουθενά ότι ο Ερντογάν δεσμεύθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του πως η Τουρκία θα απαγορεύσει τη διέλευση των Στενών του Βοσπόρου σε ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς την Μαύρη Θάλασσα.

Εντωμεταξύ το Reuters  μετά το tweet του Ζελένσκι, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το κλείσιμο των στενών της μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στο ρωσικό ναυτικό, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο τον ισχυρισμό του Ζελένσκι.

Την Παρασκευή πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε διπλωματικά αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουκρανίας για κλείσιμο των Στενών στα ρωσικά πολεμικά πλοία, όπως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει σε περίπτωση πολέμου.

Ωστόσο πλέον όλα έχουν αλλάξει από τη στιγμή που η Άγκυρα χαρακτήρισε «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 



Ειδήσεις σήμερα

«Έξαλλος ο Πούτιν για την πορεία της εισβολής», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Fox News

Οργή στην Αθήνα για τους 10 νεκρούς ομογενείς: Για εξηγήσεις σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης, συλλυπητήρια από Μακρόν

Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης