Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις

Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις

Η Μόσχα είχε διακόψει τις επιθέσεις χθες εν αναμονή των συνομιλιών με το Κίεβο

eisvoli-stin-oukrania

Όλες οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση, έπειτα από μια προσωρινή διακοπή χθες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας ανάλογα σχόλια που έκανε νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί

Ζελένσκι: «Ελέγχουμε το Κίεβο και τις βασικές πόλεις - Σπάσαμε το ρωσικό σχέδιο»

Νέο μήνυμα έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λέγοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του το Κίεβο και τις γύρω περιοχές, καθώς «απέκρουσε» τα σχέδια των Ρώσων να κάνουν το κέντρο της χώρας «νέο Ντόνετσκ».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία έπληξε κατοικημένες περιοχές χρησιμοποιώντας ρουκέτες: «Η καταστροφή σπιτιών από πυραύλους και το πυροβολικό είναι το απόλυτο επιχείρημα, ώστε να σταθεί ο κόσμος δίπλα μας και να σταματήσει η εισβολή των κατακτητών».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει τώρα «σχεδόν πλήρη υποστήριξη των μελών της ΕΕ για να αποκλείσει τη Ρωσία από το SWIFT». «Ελπίζω ότι η Γερμανία και η Ουγγαρία θα έχουν αρκετό θάρρος να υποστηρίξουν αυτήν την απόφαση», είπε.

«Κάθε Ουκρανός πρέπει να έχει κατά νου ένα πράγμα: αν μπορείτε να σταματήσετε και να καταστρέψετε τους κατακτητές, κάντε το. Όλοι όσοι μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία, να το κάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα».

Έκανε επίσης έκκληση σε εθελοντές από το εξωτερικό. «Όλοι οι φίλοι που θέλουν να ενωθούν μαζί μας, παρακαλώ ελάτε, θα σας δώσουμε όπλα».

Τέλος, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε και πάλι στους Ρώσους, ευχαριστώντας τον Ντμίτρι Μουράτοφ, τον επικεφαλής της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, και άλλους στη Ρωσία για τον αντιπολεμικό ακτιβισμό τους και είπε: «Στέλνουν εδώ τους Ρώσους κατά χιλιάδες για να πεθάνουν και να σκοτώσουν».

Ο Ζελένσκι έχει φύγει από το Κίεβο, λέει εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας

Νωρίτερα το Σάββατο, ο εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Βίατσεσλαβ Βολοντίν είπε πως ο Ζελένσκι «έφυγε βιαστικά από το Κίεβο και πήγε στο Λβιβ», διαψεύδοντας αναφορές πως ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα Βολοντίν, ο Ζελένσκι δεν ήταν χθες στην ουκρανική πρωτεύουσα και τα βίντεο που δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα, καταγράφηκαν εκ των προτέρων. Ο εκπρόσωπος της Δούμας ανέφερε πως αυτές είναι πληροφορίες που απέσπασε από βουλευτές του ουκρανικού κοινοβουλίου, οι οποίοι προσπάθησαν να συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, ωστόσο προσκλήθηκαν στο Λβιβ για να τον βρουν.

Αντέχει το Κίεβ, παρά το σφυροκόπημα, ωστόσο έχουν σκοτωθεί σχεδόν 200 Ουκρανοί, ανάμεσά τους και παιδιά

Η Ουκρανία ζει πολύ δύσκολες ώρες, αλλά αντιστέκεται και το Κίεβο παρά το σφυροκόπημα αντέχει.

Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας η ρωσική εισβολή έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά να έχουν σκοτωθεί. Επίσης 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών.

Τον Ερυθρό Σταυρό καλούν να παραλάβει τις σορούς Ρώσων στρατιωτών οι Ουκρανοί

Τον Ερυθρό Σταυρό κάλεσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ να παραλάβει τις σορούς των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες και να τις μεταφέρει στη Ρωσία . Πρόκειται «για τις σορούς χιλιάδων κατακτητών. Είναι ανθρωπιστική ανάγκη», είπε σε τηλεοπτική δήλωση. 

Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ανέφερε ότι από την έναρξη της εισβολής έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.500 Ρώσοι στρατιώτες. Προς το παρόν, η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει αριθμό απωλειών.

Ειδήσεις σήμερα:

Daily Mail: Οφείλεται σε long Covid η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία;

«Αδύναμος κρίκος» οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές μετά το «πολεμικό σοκ» στην Ουκρανία - Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Το Facebook «έκοψε» τη διαφήμιση και την εξασφάλιση εσόδων στα ρωσικά κρατικά μέσα επικοινωνίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης