Εισβολή στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν και στη Μελιτόπολη

Εισβολή στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν και στη Μελιτόπολη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε νωρίτερα ότι διεξάγονταν σφοδρές μάχες και υπήρχαν νεκροί στις εισόδους των πόλεων Τσερνίχιφ και Μελιτόπολ, καθώς επίσης και στο Χοστόμελ

attack1
Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη Μελιτόπολ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι διεξάγονταν σφοδρές μάχες και υπήρχαν νεκροί στις εισόδους των πόλεων Τσερνίχιφ και Μελιτόπολ, καθώς επίσης και στο Χοστόμελ.

Σε τέσσερα βασικά μέτωπα εξελίσσεται το σχέδιο εισβολής και κατάληψης της Ουκρανίας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το μεγάλο μέτωπο είναι στο Κίεβο, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν να μπουν στην πρωτεύουσα, να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να «συλλάβουν» τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίζονται συγκεκριμένοι στόχοι. Το τρίτο μέτωπο είναι στο Χάρκοβο, όπου, σύμφωνα με τις αναφορές, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε πολλά σημεία.

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη και τα προάστιά της. Η αντίσταση, ωστόσο, είναι μεγάλη, καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις σε καίρια σημεία, στις διόδους προς το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ έχουν γκρεμιστεί βασικά περάσματα και γέφυρες, προκειμένου να αποκλειστεί ή να καθυστερήσει η διέλευση τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς.

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν τις βασικές δομές στην περιοχή και να αποκλείσουν τις ενισχύσεις σε άλλα σημεία. Ήδη από νωρίς το απόγευμα, η Μόσχα μετέφερε μέσω της Αζοφικής Θάλασσας χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά, προς την πόλη της Μαριούπολης.

Στο Χάρκοβο, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε διάφορα σημεία, καθώς αποτελεί το βασικό πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχείρηση της εισβολής στο Κίεβο.

Στην Οδησσό, οι Ρώσοι ελέγχουν τις ναυτικές διόδους και μεταφέρουν στρατεύματα, τα οποία ακολούθως μεταβαίνουν προς το κέντρο της Ουκρανίας.

Η μάχη στο Κίεβο - Οι Ουκρανοί καθυστέρησαν τις ρωσικές δυνάμεις

Την Παρασκευή, οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Obolon, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου, όπως επιβεβαίωσαν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται προς την ουκρανική κυβέρνηση από δύο διόδους, η μία μέσω Ιβάνκιβ, στα βορειοδυτικά και η δεύτερη μέσω Τσερνίχιβ, στα βορειοανατολικά.

Η επέλαση του ρωσικού στρατού συνοδεύεται από χτυπήματα με πυραύλους, κυρίως αεροπορικά, ώστε να καταστρέφονται στόχοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες ή καθυστερήσεις.

Αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών υπήρξαν και από το κέντρο του Κιέβου, κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Νωρίτερα το απόγευμα, πάντως, με μήνυμά του μέσω των social media, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «παρών» και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το κυρίως σώμα των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν για την πολιορκία του Κιέβου, βρίσκεται πσε απόσταση 50 με 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί ανατίναξαν μία γέφυρα στον ποταμό Teteriv, στην περιοχή Ιβάνκλιβ, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, καθυστερώντας την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Δυο πόλεις στη Βορειοανατολική Ουκρανία απέκοψε ο ρωσικός στρατός

Το Κίεβο κατηγορεί τoν ρωσικό στρατό ότι πυροβολεί εναντίον ασθενοφόρων

ΝΑΤΟ: Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τον στρατό της από την Ουκρανία - Θα πληρώσει βαρύ τίμημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης