Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο οι δυνάμεις του Πούτιν - Μάχες σε τέσσερα μέτωπα - Δείτε χάρτες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο οι δυνάμεις του Πούτιν - Μάχες σε τέσσερα μέτωπα - Δείτε χάρτες

«Πήραμε τη Μελιτόπολη», υποστηρίζουν οι Ρώσοι - Οι Ουκρανοί ανατίναξαν γέφυρα στον ποταμό Teteriv, καθυστερώντας σημαντικά τις ρωσικές δυνάμεις που μετακινούνται προς το Κίεβο - Το ρωσικό πυροβολικό άρχισε να σφυροκοπά την ουκρανική πρωτεύουσα - Από ποιες περιοχές εισέβαλαν στην Ουκρανία οι Ρώσοι και πού κατευθύνονται

kiev-night-map-0
Σε τέσσερα βασικά μέτωπα εξελίσσεται το σχέδιο εισβολής και κατάληψης της Ουκρανίας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το μεγάλο μέτωπο είναι στο Κίεβο, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν να μπουν στην πρωτεύουσα, να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να «συλλάβουν» τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίζονται συγκεκριμένοι στόχοι. Το τρίτο μέτωπο είναι στο Χάρκοβο, όπου, σύμφωνα με τις αναφορές, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε πολλά σημεία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι μπήκε στη Μελιτούπολη και απομάκρυνε τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη και τα προάστιά της. Η αντίσταση, ωστόσο, είναι μεγάλη, καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις σε καίρια σημεία, στις διόδους προς το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ έχουν γκρεμιστεί βασικά περάσματα και γέφυρες, προκειμένου να αποκλειστεί ή να καθυστερήσει η διέλευση τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς.

UKRAINE LIVE CCTV FOOTAGE #KIEV #WAR #UKRAINE


Δείτε βίντεο από βολές του πυροβολικού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας: 



Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν τις βασικές δομές στην περιοχή και να αποκλείσουν τις ενισχύσεις σε άλλα σημεία. Ήδη από νωρίς το απόγευμα, η Μόσχα μετέφερε μέσω της Αζοφικής Θάλασσας χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά, προς την πόλη της Μαριούπολης.

Κλείσιμο
Στο Χάρκοβο, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε διάφορα σημεία, καθώς αποτελεί το βασικό πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχείρηση της εισβολής στο Κίεβο.

Στην Οδησσό, οι Ρώσοι ελέγχουν τις ναυτικές διόδους και μεταφέρουν στρατεύματα, τα οποία ακολούθως μεταβαίνουν προς το κέντρο της Ουκρανίας.



Η μάχη στο Κίεβο - Οι Ουκρανοί καθυστέρησαν τις ρωσικές δυνάμεις

Την Παρασκευή, οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Obolon, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου, όπως επιβεβαίωσαν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται προς την ουκρανική κυβέρνηση από δύο διόδους, η μία μέσω Ιβάνκιβ, στα βορειοδυτικά και η δεύτερη μέσω Τσερνίχιβ, στα βορειοανατολικά.

Η επέλαση του ρωσικού στρατού συνοδεύεται από χτυπήματα με πυραύλους, κυρίως αεροπορικά, ώστε να καταστρέφονται στόχοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες ή καθυστερήσεις.

Αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών υπήρξαν και από το κέντρο του Κιέβου, κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Νωρίτερα το απόγευμα, πάντως, με μήνυμά του μέσω των social media, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «παρών» και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το κυρίως σώμα των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν για την πολιορκία του Κιέβου, βρίσκεται πσε απόσταση 50 με 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί ανατίναξαν μία γέφυρα στον ποταμό Teteriv, στην περιοχή Ιβάνκλιβ, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, καθυστερώντας την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.

Δείτε τον χάρτη του BBC:

kiev1

Ρωσικές δυνάμεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια

Το σχέδιο των στρατηγών του Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εξουδετερωθούν όλοι οι ουκρανικοί θύλακες, σε όλη την επικράτεια. Ως εκ τούτου, ο στρατός που έχει εισβάλει στη Ρωσία, έχει απλωθεί σε όλη την ουκρανική επικράτεια και εμπλέκεται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες, με τις επίγειες δυνάμεις να συνεπικουρούνται τόσο από πολεμικά αεροσκάφη, όσο και από πυροβολικό.

Τα βασικά μέτωπα των μαχών στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τις αναφορές διαφόρων πηγών, είναι το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Οδησσός και η Μαριούπολη. Ρωσικά στρατεύματα επελαύνουν στην ουκρανική επικράτεια σε βορρά, ανατολή και νότο.

uk1



Χτύπημα από τα βόρεια

Σύμφωνα με έγκυρες αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν και από τρίτο σημείο στο ουκρανικό έδαφος, με κατεύθυνση προς το Κίεβο. Με αυτόν τον τρόπο έχουν δημιουργήσει ένα τριπλό μονοπάτι προς το Κίεβο, με δυνάμεις που επέλασαν από Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση είχε φροντίσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις εισβολής στην Ουκρανία από διάφορα σημεία και ιδιαίτερα στις περιοχές Novye Yurkovichi και Troebortno. Στα σημεία αυτά, είχαν μεταφερθεί πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο ουκρανικό έδαφος, αλλά και να πλήξουν άμεσα το Κίεβο.

Ένα δεύτερο κύμα ρωσικών μονάδων κατευθύνθηκε μέσω του Τσέρνομπιλ,. καταλαμβάνοντας το πυρηνικό εργοστάσιο και βασικές υποδομές και συνεχίζοντας την πορεία του προς την πρωτεύουσα.

uk2



Χτύπημα από τα ανατολικά

Στα ανατολικά οι μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. 

Μάχες επίσης γίνονται γύρω από το Ντόνετσκ, με δυνάμεις που κατέφτασαν από το Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι με τη συμπαράσταση των ρωσόφωνων αυτονομιστών, έχουν κατακτήσει την πόλη Σάστια στο Λουχάνσκ.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες συνδράμουν στις συγκρούσεις των αυτονομιστών με τους Ουκρανούς. 

uk3


Χτύπημα στα νότια

Στα νότια, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας και κατέκτησαν τις περιοχές Chongar και Novo Alekseyevka. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών ακούγονται στις περιοχές της Οδησσού, της Μαριούπολης, Μελιτόπολης και Kherson.

Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και τα λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης, αποκλείοντας από τη θάλασσα την Ουκρανία.

Στα συγκεκριμένα σημεία , ο ρωσικός στόλος είχε μεταφέρει εκατοντάδες άρματα μάχης και τανκς, τα οποία παρατάχθηκαν στην Κριμαία και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία τους προς τους στόχους που είχαν επιλεγεί από τη στρατιωτική διοίκηση και ειδικότερα προς το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης; κατευθύνθηκε προς το Κίεβο, προκειμένου να λάβουν μέρος στη μάχη για την πτώση της ουκρανικής πρωτεύπουσας.

uk44



Ειδήσεις σήμερα:

Δυο πόλεις στη Βορειοανατολική Ουκρανία απέκοψε ο ρωσικός στρατός

Το Κίεβο κατηγορεί τoν ρωσικό στρατό ότι πυροβολεί εναντίον ασθενοφόρων

ΝΑΤΟ: Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τον στρατό της από την Ουκρανία - Θα πληρώσει βαρύ τίμημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης