Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από τον Μπάιντεν

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικιανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του - Στο επίκεντρο και η ενίσχυση κυρώσεων - Νωρίτερα, η ΕΕ αποφάσισε και επίσημα την επιβολή κυρώσεων σε Πούτιν και Λαβρόφ - Οι ΗΠΑ έχουν στείλει F-35 σε χώρες της Βαλτικής

biden_ukraine
Με τις εκρήξεις να ηχούν ολοένα και πιο δυνατά στο Κίεβο, τον τραγικό απολογισμό νεκρών να αυξάνεται και την αγωνία για το μέλλον της Ουκρανίας να εντείνεται, τηλεφωνική επικοινωνία 40 λεπτών είχαν Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζο Μπάιντεν.

Όπως μετέδωσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες Ουκρανίας και ΗΠΑ συνομίλησαν για τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσουν. Συζήτησαν, ακόμη, για τις κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου αλλά και για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό υπέρ της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν για 40 λεπτά.



Μετά τη συνομιλία, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των κυρώσεων και η άμυνα.

Μήνυμα Ζελένσκι από Κίεβο 

Νέο μήνυμα με βίντεο που ανάρτησε στα social media έστειλε στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εμφανιζόμενος έξω από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε «είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι είχε και κυβερνητικά στελέχη γύρω του, δείχνοντας στον λαό της Ουκρανίας ότι αφενός δεν φυγαδεύτηκε, όπως είχε κυκλοφορήσει ως φήμη και αφετέρου είναι εκεί και δίνει τη μάχη για να σωθεί η χώρα από τη ρωσική εισβολή.Νέο μήνυμα με βίντεο που ανάρτησε στα social media έστειλε στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εμφανιζόμενος έξω από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε «είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι είχε και κυβερνητικά στελέχη γύρω του, δείχνοντας στον λαό της Ουκρανίας ότι αφενός δεν φυγαδεύτηκε, όπως είχε κυκλοφορήσει ως φήμη και αφετέρου είναι εκεί και δίνει τη μάχη για να σωθεί η χώρα από τη ρωσική εισβολή.

Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά το Κίεβο

Πυρά πυροβολικού αντηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές» των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη».

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος.

«Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) οι Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Κι επίσημα η ΕΕ επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων, «χτυπώντας» Πούτιν και Λαβρόφ

Σκληραίνει τη στάση της κατά της Ρωσίας η ΕΕ αποφασίζοντας και επίσημα την επιβολή κυρώσεων σε Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ. Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της επιβολής αντιποίνων, στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε ενίσχυση της ατζέντας των αντιποίνων.

Επιβολή κυρώσεων στον Ρώσο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών σημαίνει, σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, ότι θα υπάρξει μπλοκάρισμα από κινήσεις σε τράπεζες, όχι όμως απαγορευτικό για μετακινήησεις. Ακόμη, όμως, μένει να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς κυρώσεις σε βάρος των δύο Ρώσων αξιωματούχων.

«Οι μόνοι ηγέτες στους οποίους η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας. Τώρα σειρά έχει ο Πούτιν της Ρωσίας», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε παρόμοια κίνηση «μπλοκαρίσματος» για Πούτιν και Λαβρόφ αναμένεται να προβεί, σύμφωνα με το BBC, και η Βρετανία.

Στην αντεπίθεση περνούν οι ΗΠΑ προωθώντας ισχυρό εξοπλισμο με σκοπό την αναχαίτιση της ευρείας ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ομάδα αμερικανικών μαχητικών F-35 έφτασε στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για να προασπίσει τον εναέριο χώρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ - Πού έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά F-35

Την Πέμπτη, συνολικά έξι αεροσκάφη F-35 αναπτύχθηκαν ανατολικά από τη Γερμανία σε βάσεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, ως μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης στρατευμάτων και εξοπλισμού.

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι η κίνηση έχει αμυντικό χαρακτήρα και ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν πρόθεση να πολεμήσουν τη Ρωσία», αλλά την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τα εδάφη του ΝΑΤΟ με αμερικανική δύναμη.

«Η ανάπτυξη των F-35 στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ενισχύει την αμυντική μας στάση και ενισχύει τη λειτουργία της συμμαχίας», δήλωσε ο στρατηγός Τζέφρι Λ. Χάριγκιαν, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

ΝΑΤΟ: Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των χωρών-μελών της Συμμαχίας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει διαταράξει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες διπλωματικής λύσης εδώ και μήνες, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την κατοχή».

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την υποστήριξη της Συμμαχίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική της δράση.


Ειδήσεις σήμερα:

«Παράθυρο» Ντομπρόβσκις για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2023

Επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που πτωχεύουν

Η ιατροδικαστική έκθεση για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης