Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Εξετάζονται κυρώσεις σε Πούτιν, Λαβρόφ και αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Εξετάζονται κυρώσεις σε Πούτιν, Λαβρόφ και αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT

Μέσα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να έρθουν σκληρές κυρώσεις κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν - Πιθανό να αναγνωριστεί η «έσχατη λύση» αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT

russia_putin_crisis_xr
Σε λίγες ώρες ξεκινά το κρίσιμο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία να είναι στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν κυρώσεις προσωπικά στον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων,  για την επίθεση που έχουν εξαπολύσει στην Ουκρανία

Στο Συμβούλιο στην πρωτεύουσα του Βελγίου θα εξεταστεί επίσης ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα διεθνές σύστημα πληρωμών, το οποίο βασίζεται σε συναλλαγές μέσω ενός τυποποιημένου συστήματος κωδικών. Η πλειοψηφία των πελατών του SWIFT έχει τεράστιους όγκους συναλλαγών, όπως λ.χ. οι πληρωμές των ρωσικών εταιρειών ενέργειας.

Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από αυτό το διεθνές σύστημα θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της χώρας, θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητά της να συναλλάσσεται εκτός συνόρων, αλλά και να αποκομίζει τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Ταυτόχρονα, όμως, θα έκανε πραγματικά «άνω-κάτω» το παγκόσμιο σύστημα διεθνών συναλλαγών, κατάσταση την οποία θα «πλήρωναν» όλοι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ είχε δηλώσει ότι πρόκειται για μια «έσχατη λύση»

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συγκαλείται εκτάκτως σε συνέχεια και της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου οι ΥΠΕΞ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ να συζητήσουν για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική επίθεση και να συντονίσουν τις δράσεις τους για την επιβολή περιοριστικών μέτρων προς τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ επικοινώνησε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, καθώς και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.Επίσης, χθες ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας, καθώς και με τους επιτετραμμένους της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με τεθωρακισμένα σήμερα στο Κίεβο προβλέπουν Ουκρανοί αξιωματούχοι - «Η πιο δύσκολη μέρα του πολέμου»

Άνοδος 2% στην τιμή του πετρελαίου, πάνω από τα 100 δολάρια παραμένει το μπρεντ

Ο Σον Πεν βρίσκεται στην Ουκρανία για να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τη ρωσική εισβολή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης