Γαλλία - Μακρόν: Οι φιλορώσοι πολιτικοί του αντίπαλοι τον χλευάζουν για μια «διπλωματική αποτυχία» στο ουκρανικό

Γαλλία - Μακρόν: Οι φιλορώσοι πολιτικοί του αντίπαλοι τον χλευάζουν για μια «διπλωματική αποτυχία» στο ουκρανικό

«Κάνει φιγούρα» είπαν Λεπέν και Ζεμούρ με αφορμή τις φωτογραφίες που τον δείχνουν... ανήσυχο να συζητά τηλεφωνικά με τον Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Ο Γάλλος πρόεδρος είναι στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων με ποσοστό 25% ενόψει των προεδρικών εκλογών

μακρον76
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης που θα αναμετρηθούν με τον Εμανουέλ Μακρόν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές χλεύασαν τις διπλωματικές προσπάθειες του Γάλλου προέδρου στην ουκρανική κρίση, κατηγορώντας τον ότι έστησε ένα «σόου» για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι και τα δικά τους, παλαιότερα σχόλια και οι δοσοληψίες τους με τη Ρωσία περνούν τώρα από εξονυχιστικό έλεγχο.

Ο Μακρόν ανέλαβε μια μεσολαβητική προσπάθεια για να αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισκεπτόμενος τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πέρασε και πολλές ώρες να μιλάει στο τηλέφωνο μαζί του και με άλλους ηγέτες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αντιδρώντας στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες ενός Μακρόν, καθισμένου πλάι στο τηλέφωνο του γραφείου του, με ανήσυχο ύφος η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν τον κατηγόρησε ότι «κάνει φιγούρα».



«Είδα τις φωτογραφίες του αξύριστου Μακρόν, να κρατά το κεφάλι με τα χέρια του. Όλα αυτά είναι πολύ καλλιτεχνικά, αλλά δεν είναι σοβαρά πράγματα να χρησιμοποιούνται αυτά τα θέματα για δημόσιες σχέσεις», είπε η Λεπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Όταν ρωτήθηκε για την κριτική αυτή, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε: «Αν θεωρούν ότι η διπλωματία είναι απλώς δημόσιες σχέσεις, τότε βλέπουν επιφανειακά χιλιάδες χρόνια διπλωματίας».


Κλείσιμο

Η Λεπέν, που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2017 από τον Μακρόν, βρίσκεται με διαφορά στη δεύτερη θέση, στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Θα μπορούσε όμως να περάσει στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop δείχνει τον Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 25% στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου, ενώ η Λεπέν και ο επίσης ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 16% και θα δώσουν μάχη μεταξύ τους για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον Μακρόν νικητή στον δεύτερο γύρο, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του.

Ο Ζεμούρ, ένας πρώην σχολιαστής της τηλεόρασης, γνωστός για την εμπρηστική, εθνικιστική ρητορική του, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη δείχνει ότι ο Πούτιν δεν σέβεται τον Μακρόν.

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν κατά πόσο η κριτική αυτή θα πλήξει τον Μακρόν, αφού στο στόχαστρο βρίσκονται και οι αντίπαλοί του, οι συνήθως ρωσόφιλοι Λεπέν και Ζεμούρ, που αναγκάζονται να επικρίνουν, σχετικά ήπια, τις ενέργειες του Κρεμλίνου.

«Προς το παρόν, ο Μακρόν βασιλεύει ως πρόεδρος, ενώ οι άλλοι διεκδικητές μοιάζουν σαν να πλατσουρίζουν στην παιδική πισίνα» ανέφεραν οι αναλυτές του Eurointelligence. «Οι υποψήφιοι που ήταν πιο υποστηρικτοί απέναντι στη Ρωσία, η Μαρίν Λεπέν και ο Ερίκ Ζεμούρ, τώρα πρέπει να δικαιολογήσουν τη δική τους στάση», πρόσθεσαν.

Η Λεπέν, η οποία δέχτηκε ένα δάνειο από ρωσική τράπεζα το 2014 για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε τον Πούτιν, αναγκάστηκε να καταδικάσει τις πρόσφατες ενέργειες του Ρώσου προέδρου. «Είναι προφανές ότι η κλιμάκωση που αποφάσισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πραγματικά λυπηρή. Αλλά δεν είναι καθοριστική» είπε χθες στο RTL.

Μια παλιά ανάρτηση του Ζεμούρ στο Twitter, όπου ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ μιας «ρωσικής συμμαχίας» και ότι η Μόσχα είναι «ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος, ακόμη περισσότερο και από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία ή τη Βρετανία», χλευάστηκε επίσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο Ζεμούρ έγραψε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο περιοχές του Ντονμπάς «παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία ευθύνεται, πρώτα και κύρια, για την κατάσταση αυτή, η οποία όμως είναι επίσης το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν η Δύση και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Οινούσσες: «Είσαι σε ελληνικά χωρικά ύδατα, φύγε» - Πώς έγινε το επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού και τουρκικό αλιευτικό

Κρίση στην Ουκρανία: Η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες

Αττική Οδός: 2 εκατ. ευρώ πρόστιμο για το φιάσκο με τα χιόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης