Οινούσσες: «Είσαι σε ελληνικά χωρικά ύδατα, φύγε» - Πώς έγινε το επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού και τουρκικό αλιευτικό

Οινούσσες: «Είσαι σε ελληνικά χωρικά ύδατα, φύγε» - Πώς έγινε το επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού και τουρκικό αλιευτικό

Ο Τούρκος κυβερνήτης προσπάθησε να εμβολίσει με το αλιευτικό το πλωτό περιπολικό - Οι Λιμενικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στον αέρα

limeniko_coast_guard_art
Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ενός  τουρκικού αλιευτικού σκάφους που παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σκάφους του Λιμενικού Σώματος το οποίο έσπευσε στο σημείο, σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Οινουσσών και Χίου.

Οι Λιμενικοί μέλη του πληρώματος του πλωτού εντόπισαν το αλιευτικό στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το προσέγγισαν βάσει των προβλεπόμενων εντολών και σχεδιασμού. Αρχικώς επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου-VHF και ζήτησαν από τον Τούρκο κυβερνήτη να αποχωρήσει από την περιοχή. Εκείνος δεν απάντησε ποτέ. Το σκάφος του Λιμενικού πλησίασε και η ενημέρωση-προειδοποίηση έγινε δια ζώσης.

«Είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Φύγε» ήταν η εντολή. Στο αλιευτικό επέβαιναν σύμφωνα με πληροφορίες άλλα τρία άτομα τα οποία βγήκαν στο πλωριό μέρος του σκάφους και άρχισαν να πετάνε προς τους Λιμενικούς πέτρες και διάφορα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος κυβερνήτης έκανε κίνηση να εμβολίσει με το αλιευτικό το πλωτό περιπολικό. Οι Λιμενικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και το αλιευτικό έβαλε ρότα για τα τουρκικά παράλια.

Το περιστατικό κρίνεται σοβαρό γιατί συνέβη σε μία χρονική περίοδο που οι Τούρκοι εγείρουν αμφισβητήσεις ακόμα και για τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο. Η επιθετικότητα των Τούρκων ψαράδων βάζει τις Αρχές σε υποψίες για επεισόδιο-προβοκάτσια από την τουρκική πλευρά, προκειμένου να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα των ελληνικών δυνάμεων και να δημιουργήσουν εντυπώσεις για επικοινωνιακή διαχείριση.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν εντείνει τις περιπολίες τους. Έχει ενημερωθεί και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ότι από την τουρκική πλευρά διακινείται ο ισχυρισμός ότι από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένας Τούρκος ψαράς κάνει το σενάριο περί προβοκάτσιας να αγγίζει την πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για το επεισόδιο

«Περί ώρα 18:00 χθες, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου - Οινουσσών.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ).
Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια».

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΣΕΠ: Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στον γραπτό διαγωνισμό της ΑΑΔΕ

Η Ουκρανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία

Πολύ σπάνια η επαναλοίμωξη με «Omicron 2» μετά από λοίμωξη με Omicron - Σχεδόν πάντα σε ανεμβολίαστους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης