Ουκρανική κρίση: Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις πολεμικές φιλοδοξίες του Πούτιν

Ουκρανική κρίση: Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις πολεμικές φιλοδοξίες του Πούτιν

Ο ξένος Τύπος αποτυπώνει το κλίμα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία με πολλούς να επιρρίπτουν ευθύνες για την χαλαρή στάση με τις οποία οι τρεις ηγέτες αντιμετώπισαν τις απειλές του Πούτιν

makron_johnson
Όχι μόνο δεν είναι αρκετές οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος ρωσικών συμφερόντων αλλά απέβησαν και άκαρπες οι διπλωματικές προσπάθειες των τριών ηγετών που επιχείρησαν να βάλουν «χαλινάρι» στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η διεθνής κοινή γνώμη αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιρρίπτουν ευθύνες στους ηγέτες τους που βρέθηκαν στη δίνη της ουκρανικής κρίσης αλλά δεν κατάφεραν να φρενάρουν τις πολεμικές φιλοδοξίες του Ρώσου προέδρου.

«Αναρωτήθηκα αν όντως ενεργούσε ως πρόεδρος σε όλη αυτή τη διαδικασία ή αν ήθελε να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε χθες από την πλευρά της η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν χλευάζοντας το ρόλο του Μακρόν στην αποτυχημένη όπως είπε σύνοδο κορυφής για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Λεπέν τόνισε ότι οι προσπάθειες του Γάλλου προέδρου απέβησαν άκαρπες .

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος επέκρινε τον ένοικο των Ηλυσίων για τις «θλιβερές του επιδόσεις σε ότι αφορά την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει πηγή της Ε. Ε , ο Γάλλος πρόεδρος έχει «ταπεινωθεί» από τους ελιγμούς του Κρεμλίνου, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Αλλά και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μπίτικοφερ εκτόξευσε πυρά κατά του Γάλλου ηγέτη επισημαίνοντας ότι «ο Μακρόν ήταν σε υπερβολικό βαθμό ειλικρινής απέναντι στο Κρεμλίνο».

«Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι πρέπει να είναι συγκρατημένοι προκειμένου να διευκολύνεται περισσότερο ο διάλογος με τον Πούτιν.Τι διάλογος; Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο κατευνασμός τροφοδοτεί επιθετικές ορέξεις;», επισήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Στη Γερμανία, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατηγορείται από τον γερμανικό Τύπο ότι δεν πήρε στα σοβαρά τα όσα του είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο.

«Ο Όλαφ Σολτς δεν ήθελε να πάρει στα σοβαρά τον Ρώσο πρόεδρο που διατυμπάνιζε ότι θα κάνει τα πάντα για την ενότητα της Ρωσίας και την διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων», όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Tην ίδια ώρα, ο γερμανικός ιστότοπος «rp.online» επισημαίνει ότι η Γερμανία θέλει να διαδραματίσει έναν ισχυρότερο ρόλο στον διεθνή σκηνή μόνο που θα πρέπει να έχει έναν Καγκελάριο που να μην εξαφανίζεται, αλλά να έχει γνώμη για τα πάντα».

Σε ότι αφορά την στάση του απέναντι στην ουκρανική κρίση, ο Σολτς εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός , όπως επισημαίνουν οι Γερμανοί αναλυτές. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφάνισε παθητική στάση, αν και επιθυμεί να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Αν το Βερολίνο αποφασίσει να στείλει μόνο 5.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, αυτό είναι απλώς ντροπιαστικό», όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

Στη Βρετανία, ακούγονται πολλές «φωνές» ακόμα και από το κυβερνητικό στρατόπεδο- αυτό των Τόρις - ότι, οι κυρώσεις που ανακοίνωσε χθες ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε βάρος της Ρωσίας, ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που περίμεναν ορισμένοι.

Ο σερ Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών, ζήτησε από τον Τζόνσον να σφίξει περισσότερο το λουρί, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο Sky News.

«Το γεγονός ότι ο Τζόνσον δεν προχώρησε στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει την ελπίδα πως με αυτό τον τρόπο, θα αποτρέψει την περαιτέρω επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Πάντως, πως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, και οι πέντε ρωσικές τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν χθες κυρώσεις - η Rossiya, η IS Bank, η General Bank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας - είναι όλες σχετικά μικρές.

Ειδήσεις σήμερα:

«Αγριεύει» η κακοκαιρία, αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 3 - Πού θα σημειωθούν έντονες βροχές

Κυβερνητικός «πονοκέφαλος» για την ενεργειακή ακρίβεια - Nέα μέτρα υπαγορεύει η κρίση στην Ουκρανία

Η Ρωσία απαντά στις κυρώσεις των ΗΠΑ: Η κίνηση αυτή θα πλήξει τις παγκόσμιες αγορές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης