ΗΠΑ-Ρωσία: Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντηση με τον Λαβρόφ

ΗΠΑ-Ρωσία: Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντηση με τον Λαβρόφ

«Η εισβολή ξεκινάει δεν είχε νόημα», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

blinken_lavrov1
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντηση της Πέμπτης στη Γενεύη της Ελβετίας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δυο ΥΠΕΞ αναμενόταν να αναζητήσουν διπλωματικό μέσο για την Ουκρανία, όμως όπως ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, «Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή ξεκινά... δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή».

Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να κάνουν οτιδήποτε για να αποτρέψουμε ένα χειρότερο σενάριο, σημειώνοντας ότι και η Μόσχα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σοβαρή.

Κλείσιμο

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δήλωσε πάντως διατεθειμένος να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες «αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα (...) πως μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση και εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

«Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία «πρέπει να δείξει ότι μιλάει σοβαρά. Οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο», επέμεινε.

Ο αμερικανός υπουργός διεμήνυσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι οι τελευταίες εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματώσει τις απειλές του εναντίον της Ουκρανίας.

«Σε κάθε νέα κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, θα αντιδρούμε με νέα ταχύτατα και σκληρά μέτρα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν», προειδοποίησε.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος αναφέρθηκε στα ρωσικά στρατεύματα που μετακινούνται στα πρόσφατα αναγνωρισμένα κράτη στο Ντονμπάς, ξεκαθαρίζοντας πως «Δεν υπάρχει μικρή ή μέση εισβολή -- μια εισβολή είναι εισβολή» .

Ο κ. Κουλέμπα  εξήρε την προσέγγιση της επιβολής διεθνών κυρώσεων «κατά κύματα». «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν συνεχιστεί κι έχει διάρκεια», είπε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρήσει ότι η πίεση έφθασε στην οροφή της κι ότι «δεν μπορεί να τιμωρηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε. «Η πίεση πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται. Και εάν αυτό σημαίνει συχνές ανακοινώσεις νέων κυρώσεων, θα είμαστε ικανοποιημένοι».


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη: Έλαβε την έκριση του κοινοβουλίου για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Κορωπί - Τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίες

Λάρισα: Άπλωσαν το σεντόνι με το αίμα του 22χρονου που τον καταπλάκωσε ο τοίχος έξω από το δημαρχείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης