Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα μετά το διάγγελμα Πούτιν, κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ

Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα μετά το διάγγελμα Πούτιν, κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ

«Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, θα αντιδράσουμε» δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν - Για πιθανή ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μίλησε ο Τζόνσον - Ο  Μακρόν συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας  - Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας - Έκκληση από ΟΗΕ - Ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Μπλίνκεν στις 24 Φεβρουαρίου

macron-von-der-leyen3
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η διεθνής κοινότητα που παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις τελευταίες κινήσεις του Κρεμλίνου. Ανοιχτά πια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβητεί την κυριαρχία ουκρανικών εδαφών, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, με το οποίο δυναμιτίζει το ήδη οξυμένο κλίμα στα ρωσουκρανικά σύνορα. Ευρωπαίοι ηγέτες επιδίδονται σε πυρετώδεις διεργασίες, εκφράζουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, καταγγέλλοντας μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης εδαφών, ενώ η Κομισιόν ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων

Λίγη ώρα αφότου εντάθηκε το θρίλερ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να καταδικάσει τις δηλώσεις Πούτιν και να υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «στήριξη» της Μόσχας στους αυτονομιστές πάνω στην οποία θα στηριχθεί, όπως σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ, για να προχωρήσει το Κρεμλίνο σε εισβολή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ.

Για την ανάγκη επιβολής στοχευμένων μέτρων κατά της Ρωσίας έκανε ακόμη λόγο Μακρόν.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι με την απόφασή της η Ρωσία καταπατά όλες τις δεσμεύσεις της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ακόμη, από τη μεριά του, ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

«Η αναγνώριση ανεξαρτησίας δύο ουκρανικών επαρχιών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εφαδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και τα μέλη της θα αντιδράσουν ενωμένα, αποφασιστικά και με αλληλεγγύη προς την Ουκρανία», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σχόλιό της μετά το διάγγελμα Πούτιν.



Στο ίδιο μήκος κύματος με την Φον Ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, που επίσης, μέσα από το σχόλιό της στο Twitter, μίλησε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου ενώ εξέφρασε τη δέσμευση για στήριξη στην Ουκρανία. 




Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε, νωρίτερα, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν κάνουν λόγο για μια επιθετική κίνηση, με το BBC ειδικότερα να γράφει για μια ανοιχτή απειλή και το αμερικανικό CNN να αναφέρεται σε ένα μήνυμα με έντονο το στοιχείο παραπόνου με οσμή παρελθόντος. Oι New York Times, σχολιάζοντας το διάγελμα, χαρακτήρισαν οργισμένη την ομιλία Πούτιν, κατά την οποία «πάτησε» πάνω στην ιστορία. 

Το απόγευμα συνομίλησαν ο ο Γερμανός καγκελάριος με τον Ρώσο πρόεδρο, για τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σε μια ακόμη προσπάθεια της Δύσης να οδηγήσει το διάλογο προς την εξεύρεση λύσης, την αποκλιμάκωση δηλαδή της έντασης.

Τζόνσον: Πιθανότατα να ενισχύσουμε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

«Τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Η Βρετανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις. 


Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.

«Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις», είπε, επιπλέον, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, τονίζοντας πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».

H Ευρωπαϊκή Ένωση  είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνταγή γιατρού για τη χορήγηση όλων των φαρμάκων ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Το τραγούδι μανιφέστο κατά του Ερντογάν «θα περάσει κι αυτό το βάσανο» που ενοχλεί το περιβάλλον του «σουλτάνου»

Δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα σχέδια για συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν, λέει το Κρεμλίνο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης