Μπιλ Γκέιτς: Ο κίνδυνος ο πλανήτης να «πιαστεί ξανά στον ύπνο» από μια νέα πανδημία έχει μειωθεί σημαντικά

Μπιλ Γκέιτς: Ο κίνδυνος ο πλανήτης να «πιαστεί ξανά στον ύπνο» από μια νέα πανδημία έχει μειωθεί σημαντικά

Τι δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς για τις πιθανότητες εμφάνισης μιας νέας πανδημίας και για τα ποσά που χρειάζεται να διατεθούν για την προετοιμασία και τις κατάλληλες επενδύσεις

bill_gates
Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για την πανδημία από τον βασιλιά της Microsoft, τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς. Προτού κυκλοφορήσει το βιβλίο του “How to Prevent the Next Pandemic” (Πώς να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία), τον Μάιο, που, αν μη τι άλλο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την παγκόσμια κοινότητα, εξηγεί πώς ο πλανήτης δεν θα βρεθεί ξανά εξ απροόπτου.

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, δήλωσε την Παρασκευή ότι o κίνδυνος ένας ιός να ξεφύγει από τον έλεγχο και να εξελιχθεί σε πανδημία έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο η απειλή νέας υγειονομικής κρίσης για τον πλανήτη είναι ορατή.

Ο δισεκατομμυριούχος εστίασε στα μαύρα εκείνα στοιχεία που θα οδηγήσουν την ιατρική κοινότητα να υψώσει έγκαιρα ασπίδα κατά μιας ενδεχόμενης νέας πανδημίας. Τα στοιχεία αυτά είναι οι θάνατοι, τα υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Επισήμανε ότι το κόστος για την πρόληψη ενάντια στην κρίση δεν είναι τόσο μεγάλο, δεν ανέρχεται δηλαδή σε τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή.

Ο Γκέιτς αναφέρθηκε σε λιγότερα από 100 δισ. που θα χρειαστεί να διατεθούν σε βάθος δεκαετίας για εμβόλια και διαγνωστικά τεστ.

Κλείσιμο
Σημείωσε ότι μια πιθανή νέα πανδημία ίσως προέρχεται από ένα διαφορετικό παθογόνο από αυτό της οικογένειας του κορωνοϊού.

Τόνισε, όμως, ότι η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία θα βοηθήσει τον κόσμο να κάνει καλύτερη δουλειά για την καταπολέμησή της, εάν γίνουν επενδύσεις τώρα.

Ο Γκέιτς υπογράμμισε ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει καθώς μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αποκτήσει επίπεδο ανοσίας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ήδη «πολύ αργά» για να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022. Επί του παρόντος, το 61,9% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου άφησε ένα λουλούδι στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Άλκης

Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου: Εκκενώνεται μαζικά το Ντόνετσκ - Φεύγουν τα γυναικόπαιδα υπό τον φόβο εισβολής

ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ: Αν σας αρέσει ο Κύρτσος, να τον πάρετε στο κόμμα σας - «Να παραδώσει την έδρα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης