Ονδούρα: Δικαστής διατάσσει την προφυλάκιση του πρώην προέδρου, την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ

Ονδούρα: Δικαστής διατάσσει την προφυλάκιση του πρώην προέδρου, την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, γνωστός επίσης στην πατρίδα του ως «ΧΟΕ», κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη πως διευκόλυνε από το 2004 ως το 2022 τη διέλευση περίπου 500 τόνων κοκαΐνης από την Ονδούρα, εν γνώσει του ότι τα ναρκωτικά προορίζονταν για τις ΗΠΑ

orlando_hernandez
Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, την έκδοση του οποίου ζητεί η αμερικανική δικαιοσύνη, καθώς τού προσάπτουν συνέργεια στη διακίνηση 500 τόνων κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ, τέθηκε χθες Τετάρτη σε προσωρινή κράτηση για τουλάχιστον έναν μήνα, με απόφαση δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, έπειτα από την πρώτη ακροαματική διαδικασία σχετικά με το αίτημα της Ουάσινγκτον.

Την επομένη της σύλληψής του από την αστυνομία, στο σπίτι του στην Τεγκουσιγκάλπα, ο πρώην αρχηγός του κράτους (2013-2022) προσήχθη χθες Τετάρτη το πρωί ενώπιον δικαστή που επιφορτίστηκε να εξετάσει τα στοιχεία τα οποία διαβίβασαν οι αμερικανικές αρχές για να τεκμηριώσουν το αίτημά τους για την έκδοσή του.

Ο δικαστικός απέρριψε την κατ’ οίκον κράτηση που ζήτησε η υπεράσπιση και «αποφάσισε να διατάξει την προσωρινή κράτησή του (...) για να είναι εγγυημένη η παρουσία» του κ. Ερνάντες στη δεύτερη ακροαματική διαδικασία, που ορίστηκε για τη 16η Μαρτίου, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ονδούρας, ο Μέλβιν Ντουάρτε.

Ως τότε, αναμένεται οι αρχές των ΗΠΑ να έχουν διαβιβάσει στον δικαστή τα «αποδεικτικά στοιχεία στα οποία βασίζεται το αίτημα έκδοσης (...) και τις ποινές που επισύρουν οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Ερνάντες», πρόσθεσε.

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, 53 ετών, γνωστός επίσης στην πατρίδα του ως «ΧΟΕ», κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη πως διευκόλυνε από το 2004 ως το 2022 τη διέλευση περίπου 500 τόνων κοκαΐνης από την Ονδούρα, εν γνώσει του ότι τα ναρκωτικά προορίζονταν για τις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία.

Φέρεται να δωροδοκήθηκε με «εκατομμύρια δολάρια» από διακινητές ναρκωτικών για να αποτρέψει κάθε έρευνα, σύλληψη ή έκδοσή τους.

Κλείσιμο
Το 2013, τη χρονιά που εξελέγη στην προεδρία, φέρεται να έλαβε ένα εκατομμύριο δολάρια από τον διαβόητο μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Τσάπο» Γκουσμάν.

Ο πρώην πρόεδρος θα κληθεί να λογοδοτήσει για τρεις κατηγορίες: «σύσταση και συμμορία με σκοπό την εισαγωγή ελεγχόμενης ουσίας στις ΗΠΑ», «οπλοφορία και οπλοχρησία» και «σύσταση και συμμορία για την οπλοφορία ή την οπλοχρησία (...) με σκοπό την εισαγωγή ναρκωτικών» στις ΗΠΑ.

Αλυσοδεμένος

Ο κ. Ερνάντες μετήχθη χθες το πρωί στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ονδούρας φρουρούμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων κι ενός ελικοπτέρου.

Αυτός που ήταν ακόμη ο αρχηγός του κράτους πριν από τρεις εβδομάδες συνελήφθη την Τρίτη στην κατοικία του από την ονδουριανή αστυνομία σε συντονισμό με διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης ναρκωτικών (DEA), χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση.

Οδηγήθηκε, αλυσοδεμένος, σε εγκατάσταση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, όπου διανυκτέρευσε.

Οπαδοί του πρώην προέδρου και του Εθνικού Κόμματός του (PN, δεξιά) συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν είσαι μόνος!».

Υπήρξε ένταση με ομάδα οπαδών του κόμματος της αριστεράς LIBRE (στην κυβέρνηση) που κατέβηκαν να διαδηλώσουν, απεναντίας, τη χαρά τους επειδή βλέπουν τον πρώην πρόεδρο να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος παρέδωσε την εξουσία την 27η Ιανουαρίου στην πρόεδρο της αριστεράς Σιομάρα Κάστρο έπειτα από δύο συναπτές θητείες.

«Ναρκωκράτος»

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, που παρουσίαζε τον εαυτό του σαν πρωταθλητή του αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών τα οκτώ χρόνια της θητείας του, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του και δήλωσε «έτοιμος και διατεθειμένος να συνεργαστεί» μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του.

Η Ονδούρα, όπου η βία, η διαφθορά και η διακίνηση ναρκωτικών, που έχουν φθάσει ως τα ανώτατα κρατικά κλιμάκια, αποτελούν γάγγραινα, είναι από τις φτωχότερες και βιαιότερες χώρες της κεντρικής Αμερικής. Το 74% των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στις αρχές του μήνα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος «ενεπλάκη» ή «διευκόλυνε» τη «διαφθορά και τη διακίνηση ναρκωτικών» και «χρησιμοποίησε τα κέρδη για τη χρηματοδότηση προεκλογικών του εκστρατειών».

Ο κ. Ερνάντες κατηγορείται πως ήταν συνεργός του αδελφού του, του Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτή, που καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του αδελφού του, αμερικανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον ΧΟΕ ότι μεταμόρφωσε την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος».

Ακόμη ένα πρόσωπο κοντά στον πρώην αρχηγό του κράτους, ο Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες, που καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών στη Νέα Υόρκη, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι ο πρώην πρόεδρος τον είχε διαβεβαιώσει πως θα «πέρναγε τα ναρκωτικά κάτω από τη μύτη των γκρίνγκο» χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους υποστηρίζει από την πλευρά του πως οι κατηγορίες σε βάρος του βασίζονται σε ψευδομαρτυρίες διακινητών ναρκωτικών που βάλθηκαν να τον «εκδικηθούν» για τον πόλεμο που διεξήγαγε εναντίον τους, συλλαμβάνοντας και εκδίδοντας στις ΗΠΑ αρκετούς από αυτούς.



Ειδήσεις σήμερα:

Αρση μέτρων: «Ανοίγει» η διασκέδαση, παραμένει η μάσκα - Συνεδριάζει η επιτροπή

Survivor: Διπλή αποχώρηση για τους Μαχητές που έφαγαν μετά από 20 μέρες - Δείτε βίντεο

Φρανκ Πέσκε: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης