Κομισιόν κατά Ρωσίας: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο εργαλειοποιεί πολιτικά τις προμήθειες φυσικού αερίου

Κομισιόν κατά Ρωσίας: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο εργαλειοποιεί πολιτικά τις προμήθειες φυσικού αερίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε την Gazprom ότι παρά τις υψηλές τιμές και την τεράστια ζήτηση, δεν αυξάνει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - «Πρέπει να γίνουμε ανεξάρτητοι από αυτό και να εργαστούμε με συνέπεια με αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου»

von_der_leyen
Αιχμές κατά της Ρωσίας για πολιτική εργαλειοποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, σε μια περίοδο με ρεκόρ ζήτησης και υψηλές τιμές άφησε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στο συνέδριο Europe 2022, σύμφωνα με το Euractiv ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εν μέρει λόγω του ψηλού κόστους της ενέργειας, ωστόσο τόνισε ότι η Gazprom «δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή να αυξήσει την παροχή προς εμάς, παρά τις υψηλές τιμές και την τεράστια ζήτηση».

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως πολιτικό εργαλείο», πρόσθεσε, η φον ντερ Λάιεν, ενώ παραδέχτηκε την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, λέγοντας: «Η Ευρώπη εισάγει το 90% του φυσικού της αερίου και περισσότερο από το 40% αυτού προέρχεται από τη Ρωσία».

Η Ευρώπη αναζητά νέους συνεργάτες

«Πρέπει να γίνουμε ανεξάρτητοι από αυτό και να εργαστούμε με συνέπεια με αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου», είπε στους παρευρισκόμενους στο συνέδριο, καθώς η ΕΕ προσπαθεί όλο και περισσότερο να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.

Οι Βρυξέλλες ήδη έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα σε μεγαλύτερες προμήθειες ρευστοποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες πηγές.

Σχετικά με το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιείται σήμερα στην Ουάσιγκτον, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «χτίζουμε μια εταιρική σχέση ενεργειακής ασφάλειας με τις ΗΠΑ. Αυτό αφορά κυρίως περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου LNG».

«Μιλάμε με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για παράδειγμα τη Νορβηγία, για την αύξηση των προμηθειών τους στην Ευρώπη», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Ειδήσεις σήμερα:

Προσωρινά κρατούμενος ο 23χρονος μετά την απολογία για τη δολοφονία του Άλκη - «Θέλαμε να εκφοβίσουμε, όχι να σκοτώσουμε» είπε


Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μακροπρόθεσμη στρατιωτική ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη


Νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γιώργος Γεωργαντάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης