Ουκρανία: Η Ρωσία στήνει προβοκάτσια για να εισβάλει, λένε οι ΗΠΑ - Σταματήστε να τροφοδοτείτε εντάσεις, αντιδρά η Μόσχα

Ουκρανία: Η Ρωσία στήνει προβοκάτσια για να εισβάλει, λένε οι ΗΠΑ - Σταματήστε να τροφοδοτείτε εντάσεις, αντιδρά η Μόσχα

Οι NYT μιλούν για ψεύτικο βίντεο της Ρωσίας που θα αξιοποιούσε για να εξοργίσει τους πολίτες ενάντια στην Ουκρανία – Το «σενάριο» θα αφορούσε σε «εγκλήματα των Ουκρανών κατά ρωσόφωνων» - Από μία κλωστή οι ισορροπίες στην ανατολική Ευρώπη

ukraine-0
Ολοένα και ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στην ανατολική Ευρώπη και στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως έχουν στα χέρια τους πληροφορίες βάσει των οποίων η Μόσχα θα στήσει σκηνικό προβοκάτσιας προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσαν οι New York Times, οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους σχετικό έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά σε ρωσικό σχέδιο για το οποίο αναφέρει ότι με πρόσχημα κάποιο πλαστό βίντεο, η Μόσχα θα επιχειρήσει να εισβάλει σε ουκρανικό έδαφος.

Το σχέδιο - το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να χαλάσουν δημοσιοποιώντας - περιλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τη μαγνητοσκόπηση μιας κατασκευασμένης επίθεσης από τον ουκρανικό στρατό είτε σε ρωσικό έδαφος είτε εναντίον ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία, είπαν οι αξιωματούχοι, σκόπευε να χρησιμοποιήσει το βίντεο για να κατηγορήσει την Ουκρανία για γενοκτονία κατά των ρωσόφωνων. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούσε την οργή για το βίντεο για να δικαιολογήσει μια επίθεση ή θα ζητούσε από τους αυτονομιστές ηγέτες στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας να καλέσουν μια ρωσική επέμβαση.

Οι αξιωματούχοι δεν θα κοινοποιήσουν καμία άμεση απόδειξη του ρωσικού σχεδίου ή του τρόπου με τον οποίο το έμαθαν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις πηγές και τις μεθόδους τους. Όμως τόσο μια πρόσφατη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης επικεντρώθηκε σε ψευδείς κατηγορίες για γενοκτονία όσο και οι πρόσφατες πολιτικές ενέργειες που έγιναν στο ρωσικό κοινοβούλιο για την αναγνώριση αποσχισμένων κυβερνήσεων στην Ουκρανία έδωσαν πίστη στις υπηρεσίες πληροφοριών

Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ «να πάψει να τροφοδοτεί τις εντάσεις» σχετικά με την Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε πάντως νωρίτερα, σήμερα από τις ΗΠΑ «να πάψουν» να επιδεινώνουν την κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία, την επομένη της απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να αποστείλει επιπλέον 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη.

«Ζητούμε συνεχώς από τους Αμερικανούς εταίρους μας να πάψουν να τροφοδοτούν τις εντάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.  Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανησυχία της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη και απολύτως δικαιολογημένη», δεδομένου ότι «στέλνουν Αμερικανούς σε ευρωπαϊκές χώρες».

Χθες, Τετάρτη, η ρωσική διπλωματία είχε χαρακτηρίσει "καταστροφική" την ανακοίνωση της αποστολής αυτών των ενισχύσεων. Ρώσοι και Δυτικοί συμμετέχουν σε διάφορες μορφές συνομιλιών, δείχνοντας και οι δύο πλευρές ότι στοχεύουν σε μια αποκλιμάκωση, αλλά παράλληλα και τη βούληση να μην υποχωρήσουν από τις θέσεις αρχής.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες εδώ και μήνες στα σύνορά της με την Ουκρανία, πράγμα το οποίο δείχνει για τους Δυτικούς ότι προετοιμάζει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. Η Ρωσία το διαψεύδει.

Το Κρεμλίνο αντιτάσσει ότι το ΝΑΤΟ απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας και ζητεί για να υπάρξει άμβλυνση των εντάσεων να δοθεί τέλος στην πολιτική διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και την απόσυρσή της από την ανατολική Ευρώπη. Το αίτημα αυτό απορρίπτουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Η Ουάσινγκτον αντιπρότεινε οι αντίπαλοι να δεσμευτούν να μην αναπτύσσουν επιθετικά στρατιωτικά μέσα στην Ουκρανία, η Μόσχα να επιθεωρεί ορισμένες στρατιωτικές υποδομές που της προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη και επίσης οι δύο χώρες να συμφωνήσουν σε μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξετάζουν το ενδεχόμενο από την πλευρά τους να μεταβούν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι γίνονται συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην Αδριατική για γυμνάσια το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman

Την ίδια ώρα,  ο Αμερικανός ναύαρχος που ηγείται της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα κάνει εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση σε λίγες ημέρες πολυεθνικών γυμνασίων στην Αδριατική. Οι κανονισμοί του Πολεμικού Ναυτικού δεν επιτρέπουν δημόσιες τοποθετήσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητεί τρόπους να καθησυχάσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ μετά την ανάπτυξη περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα, το USS Harry S. Truman αποτελεί σύμβολο της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή στην κόψη του ξυραφιού.

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ «σκανάρουν» τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα - Δείτε εικόνες από δορυφόρο

Η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας... ΗΠΑ και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη, σε απόσταση... βολής από τα σύνορα της Ρωσίας. Οι διαδοχικές διπλωματικές επαφές ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα έχουν την ίδια και την αυτή κατάληξη: Το κενό! Άπαντες και από τα δύο στρατόπεδα, δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ότι δεν επιθυμούν τον πόλεμο και ότι επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ειρήνη. Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία; Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν στην προετοιμασία πολέμου. Από τη μία η Ρωσία μεταφέρει στρατό και στήνει νοσοκομεία στην περιοχή και από την άλλη, οι δυτικές δυνάμεις απειλούν με αντίποινα σε περίπτωση εισβολής και έχουν στρέψει τους κατασκοπευτικούς τους δορυφόρους στα στρατόπεδα που στήνουν οι Ρώσοι, καταγράφοντας κινήσεις και δυνάμεις.

Τις τελευταίες ώρες διέρρευσαν φωτογραφίες από δορυφόρο με τη διάταξη των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Η Δύση «σκανάρει» καθημερινά τις κινήσεις του Κρεμλίνου και μέσω των πληροφοριών που συγκεντρώνονται, ενισχύεται η εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι μέσα στον Φεβρουάριο επίκειται ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας.

Κλείσιμο
Russia, Belarus conduct military drills amid Ukraine tensions I ABCNL


Οι δορυφορικές εικόνες που διέρρευσαν αφορούν τοποθεσίες του ρωσικού στρατού τόσο στη δυτική Ρωσία, όσο και στη Λευκορωσία, αλλά και την Κριμαία. Τα τελευταία 24ωρα, έξι πλοία του ρωσικού στόλου μετέφεραν τουλάχιστον 60 τανκς, συνοδεία 1.500 στρατιωτών, μέσω της Μεσογείου στην π-περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με αναφορές του Ουκρανού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 130.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορά τους.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία, σε απόσταση από 150 έως και λίγα μίλια κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Οι δορυφορικές φωτογραφίες που διέρρευσαν, αφορούν τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού τα τελευταία 24ωρα. Η Maxar Technologies κάνει λόγο για «αυξημένη κινητικότητα των Ρώσων τις δύο τελευταίες εβδομάδες».

Η σύγκριση μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2021 και του Φεβρουαρίου του 2022 αποτυπώνει χαρακτηριστικά τις διαφοροποιήσεις. Η εικόνα που ακολουθεί είναι από το καμπ του Novoozernoe στη χερσόνησο της Κριμαίας. 

krimea1

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, έχει διπλασιαστεί ο χώρος του στρατοπέδου και έχουν στηθεί νέα σπίτια και εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις αναφορές, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο διεξάγονται σε καθημερινή βάση γυμνάσια, ενώ η κινητικότητα βαριών οχημάτων είναι μεγάλη.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την περιοχή Persianovsky στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Διακρίνονται κρατήρες από δοκιμές όπλων και κτίρια μέσα στο χιόνι. Ανάλογες εγκαταστάσεις και στοιχεία, προκύπτουν και από το Pogonovo, μία περιοχή σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
russia1
Άλλη δορυφορική εικόνα αφορά την περιοχή Osipovichi, η οποία βρίσκεται στην κεντρική Λευκορωσία. Στην εικόνα διακρίνονται συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων και μονάδες υποστήριξης.  Πρόκειται για συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε ικανές αποστάσεις, ενώ διαθέτουν τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς σε οποιοδήποτε σημείο κρίνει η κεντρική διοίκηση. 
russia2
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, η Ρωσία διαθέτει σε διάφορα σημεία κοντά στα ουκρανικά σύνορα τουλάχιστον 74 με 76 ειδικά τάγματα, τα οποία απαρτίζονται από 1.000 άρτια εκπαιδευμένους κομάντο το καθένα.

Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 48 συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων σε διάφορες τοποθεσίες στη Λευκορωσία και εντός της Ρωσίας. 

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης που παρουσίασε το CNN: 

russia3


Πώς θα μπορούσε να επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία

«Ετοιμάσου για πόλεμο»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, παρά τις λεκτικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προς πάσα κατεύθυνση η Ρωσία. Οι χάρτες που δείχνουν πώς η Μόσχα έχει περικυκλώσει με στρατεύματα την Ουκρανία είναι αποκαλυπτικοί.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η εισβολή πιθανότατα θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν και λόγω του ψύχους δεν θα υπάρχουν βαλτώδη εδάφη πάνω στα οποία θα μπορούν να κινηθούν τα ρωσικά τανκς. Εάν έχουν δίκιο, αυτό δίνει στον Ζελένσκι και στους στρατηγούς του λίγες μόνο εβδομάδες για να προετοιμάσουν την άμυνά τους. Χωρίς αμφιβολία, το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο είναι: Πού θα επιτεθεί ο Πούτιν και ποιοι είναι οι στόχοι του;

Η Daily Mail, συνδυάζοντας αναλύσεις ειδικών εξετάζει τις πιθανές επιλογές και τους στόχους του Ρώσου προέδρου με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανότητες για κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές, κατάληψη λιμανιών και πυρηνικών σταθμών, μέχρι πολιορκία του Κιέβου και ολοκληρωτικό πόλεμο τύπου «Blitzkrieg» σε ολόκληρη τη χώρα.
rossiki-epithesi-64
Στον χάρτη απεικονίζονται οι δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία και τις επιλογές που δίνονται στον Πούτιν. Πηγή: Daily Mail
Για να γίνουν, όμως αυτά, θα έπρεπε ο Πούτιν να βρει μία αφορμή. Αυτή θα μπορούσε να δοθεί είτε από ένα συνοριακό επεισόδιο, είτε από μία κατασκευασμένη είδηση, την οποία η Μόσχα να αξιοποιήσει για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της.

Ο Πούτιν μπορεί επανειλημμένα να έχει αρνηθεί τα σχέδια για εισβολή, αλλά το 2014 όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος το έκανε ως αμυντική αποστολή για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην περιοχή, για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι απειλούνταν από βίαιους Ουκρανούς εθνικιστές. Υπάρχουν φόβοι ότι θα ξανακάνει το ίδιο τώρα.

Ένα άλλο ενδεχόμενο το οποίο εξετάζουν οι διεθνείς αναλυτές είναι η πιθανότητα η Ρωσία να θέλει να προχωρήσει σε δολιοφθορές, σπέρνοντας το χάος καταστρέφοντας δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα επικοινωνιών, δίκτυα δημόσιων μεταφορών, τράπεζες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ανάλογα με την επιτυχία της πρώτης φάσης της επιχείρησης, ο Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές - που κυμαίνονται από μικρές εισβολές στα ανατολικά της χώρας, μέχρι μια εισβολή πλήρους κλίμακας.

Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ζελένσκι θα είναι η πιθανότητα επίθεσης από τη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία κινεί επί του παρόντος δυνάμεις με το πρόσχημα ότι θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Το Ουκρανικό think-tank Center for Defense Strategies προειδοποίησε σε πρόσφατο έγγραφο ότι μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για την ικανότητα της χώρας να πολεμήσει κάθε είδους εμπλοκή αλλού, καθώς η πρωτεύουσα περιέχει σημαντική στρατιωτική υποδομή, θέσεις διοίκησης και την έδρα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά οι επιλογές της Ρωσίας σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία:
epilogi-1
Η πιο ήπια επιλογή που έχει στη διάθεσή του ο Πούτιν περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Αυτό πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως πρόδρομος μιας χερσαίας εισβολής
epilogi-2
Εάν ο Πούτιν επιλέξει μια περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση, τότε θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις του ανοιχτά στο Ντονμπάς, να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους, πυραύλους και αεριωθούμενα στην πρώτη γραμμή και να προσπαθήσει να τις προωθήσει - καταλαμβάνοντας κοντινές πόλεις και σταθμούς παραγωγής ενέργειας
epilogi-3
Μια μεγαλύτερης κλίμακας ρωσική επιχείρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει το άνοιγμα μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ των ανατολικών περιοχών και της κατεχόμενης Κριμαίας, καθώς και επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα για να αποκοπούν βασικά λιμάνια όπως η Οδησσός.
epilogi-4
Εάν ο Πούτιν αποφασίσει να επιτεθεί ολοσχερώς, πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα, Κίεβο, που θα μπορούσε να περικυκλωθεί από δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λευκορωσία, καθώς και επιθέσεις κατά μήκος της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας, σε συνδυασμό με μια μαζική επίθεση από τα ανατολικά. Πηγή: Daily Mail
Ειδήσεις σήμερα:

Μαχαίρωσαν στο στομάχι 18χρονο για μια αλυσίδα - Νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο (βίντεο)

Τουρισμός: Σχέδιο για βαθύ «λίφτινγκ» σε Μύκονο και Σαντορίνη - Στα όριά τους οι υποδομές στα δύο νησιά

Παπαευαγγέλου: Εκατό παιδιά στα νοσοκομεία με κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης