Πυρά Μέι σε Τζόνσον για το «partygate», «όφειλε να γνωρίζει τους κανόνες του lockdown»
Σαφείς αιχμές για παραβίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου - Δεν ετέθη ζήτημα παραίτησης από τον Τζόνσον, νωρίτερα, στην ομιλία του
Στους Συντηρητικούς που άσκησαν δριμεία κριτική στον Μπόρις Τζόνσονγια τα πάρτι, την περίοδο του lockdown, ανήκει και η πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, αποσαφήνισε τη θέση της, φανερώνοντας την αντίθεσή της στους χειρισμούς του Τζόνσον όσον αφορά στα κορωνοπάρτι, μετά και τη σχετική έκθεση που κυκλοφόρησε για το «partygate».
Η πρώην επικεφαλής της Συντηρητικής κυβέρνησης απευθυνόμενη στον Τζόνσον αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο τελευταίος να μην είχε καταλάβει τους κανόνες της καραντίνας. Άφησε, δε, σαφείς αιχμές για παραβίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τη Ντάουνινγκ Στριτ.
Μάλιστα, η Τερέζα Μέι εστίασε την κριτική της στο γεγονός ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό περιόρισαν τις ελευθερίες του κόσμου, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι οι θυσίες, εν μέσω πανδημίας, πρέπει να γίνονται από όλους.
Η ομιλία Τζόνσον , η «συγγνώμη» και οι αλλαγές
Με μια «συγγνώμη» ξεκίνησε την ομιλία απολογίας στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον, παραδεχόμενος τα λάθη του και προαναγγέλλοντας αλλαγές που θα σχετίζονται με ένα πιο λειτουργικό κράτος εν καιρώ κορωνοϊού. Την πιο θυελλώδη περίοδο της θητείας του διανύει ο Βρετανός πρωθυπουργός ύστερα από ένα «τσουνάμι» αποκαλύψεων που προκάλεσαν ισχυρά απόνερα στους κόλπους των Συντηρητικών δημιουργώντας δύο στρατόπεδα. Οι ρωγμές στο κόμμα των Τόρις φαίνονται καθώς ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών στηλιτεύει, σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, τις τελευταίες κινήσεις του Τζόνσον, ενώ τα σενάρια περί διαδοχής του προκάλεσαν - αυτό το διάστημα - ζωηρές συζητήσεις.
Ενώπιον των βουλευτών, ο Τζόνσον έκανε λόγο για κακή διαχείριση του ζητήματος των κορωνοπάρτι, τη στιγμή που αποδέχθηκε τα ευρήματα της έκθεσης της Σου Γκρέι, πρώην ιδιοκτήτριας παμπ και δημόσιας λειτουργού, που επιφορτίστηκε με τη διερεύνηση του «partygate».
"I get it and I will fix it."
Boris Johnson explains the changes he will make to the way that Downing Street and the Cabinet Office is run, insisting the government can be "trusted to deliver"https://t.co/0N0MPsyasm
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/XWxPsAmJ0U
«Αυτή πανδημία ήταν δύσκολη για όλους» πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, επιχειρώντας να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα. Δεν παρέλειψε, με διπλωματική γλώσσα, να επισημάνει ότι αντιλαμβάνεται τον θυμό του κόσμου, γι'αυτό και μια «συγγνώμη δεν είναι αρκετή».
Προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ντάουνινγκ Στριτ και του υπουργικού συμβουλίου, ενώ τόνισε ότι θα δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παρά τω πρωθυπουργώ.
Εστίασε, ακόμη, στην αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων.
Υποσχέθηκε, δε, περισσότερες κινήσεις τις επόμενες ημέρες για τη βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης, ενώ όπως είπε επιτρέπει την ανάμιξη της αστυνομίας στις έρευνες.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας για το σκάνδαλο μέχρι να γίνει γνωστό το πόρισμα των μητροπολιτικής αστυνομίας.
«Η κυβέρνηση παραμένει άξια εμπιστοσύνης»
Ο Τζόνσον, ακόμη, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του παραμένει «άξια εμπιστοσύνης», αναφέροντας τα επιτεύγματα μετά το Brexit, την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού ή ακόμα και την απάντησή του στην ουκρανική κρίση.
«Θέλω να πω στους πολίτες αυτής της χώρας: Γνωρίζω ποιο είναι το θέμα, είναι εάν αυτήν την κυβέρνηση μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς για να τα καταφέρει και απαντώ ναι μπορείτε να μας εμπιστευτείτε, ναι, μπορείτε να μας εμπιστευτείτε ότι θα καταφέρουμε».
Από την αρχή διαχείρισης της πανδημίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε τα «βέλη» τόσο των Εργατικών όσο και των Συντηρητικών. Το «ποτήρι ξεχείλισε», ωστόσο, με την αποκάλυψη του πάρτι των 100 ατόμων - εν μέσω καραντίνας - στη Ντάουνινγκ Στριτ στο οποίο παρεβρέθηκε ο Τζόνσον, ενώ στη συνέχεια «κάηκε» ακόμη περισσότερο όταν είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το πάρτι γενεθλίων που οργάνωσε την περίοδο του lockdown.
Υπάρχουν μέρες που μοιάζουν μικρές στα μάτια των μεγάλων αλλά είναι τεράστιες για ένα παιδί. Η πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Η σχολική εκδρομή που περιμένει εδώ και εβδομάδες. Η απαγγελία ενός ποιήματος μπροστά στην τάξη. Η πρώτη προπόνηση, ένας αγώνας, μια νέα γνωριμία.
Μια πρωτοβουλία του καφέ NESCAFÉ® φέρνει παιδιά της ΚΥΔΩΝ Special Team και παιδιά εργαζομένων της Nestlé στο ίδιο γήπεδο, δείχνοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργεί χώρο για όλους.
Original Sacher-Torte, Sacher Cubes και Apple Strudel, συνοδευόμενα από τα signature ροφήματα του Sacher, σε ένα ξεχωριστό pop-up στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, από τις 15 Οκτωβρίου 2026 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2027.