Σκάνδαλο Theranos: Αντιμέτωπη με 20 χρόνια στη φυλακή η Ελίζαμπεθ Χολμς

Σκάνδαλο Theranos: Αντιμέτωπη με 20 χρόνια στη φυλακή η Ελίζαμπεθ Χολμς

Η Χολμς είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζεται ως «οραματίστρια» ενώ κάποιοι είδαν στο πρόσωπό της τον θηλυκό Steve Jobs - Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυετή φυλάκιση για απάτη

000_9UT77Y
Η Ελιζαμπεθ Χολμς το αποκαλούμενο «χρυσό κορίτσι» πίστευε ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Ωστόσο σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της 20ετους φυλάκισης και η τύχη της κρέμεται από την ετυμηγορία των ενόρκων (οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες).

Η Theranos ήταν μία  start-up από τις πολλά υποσχόμενες και από τις πιο διάσημες της Σίλικον Βάλεϊ η οποία θα έφερνε την επανάσταση στον κλάδο της ιατρικής περίθαλψης. Η Χολμς έφτασε στο σημείο να αφήσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ίδρυσε την εταιρεία διαγνωστικών εξετάσεων. Η Theranos θα μπορούσε να κάνει μία σειρά από εξετάσεις εύκολα και οικονομικά, με μία σταγόνα αίμα. Μάλιστα  έμπνευση για το όνομα της εταιρείας ήταν οι λέξεις «διάγνωση» και «θεραπεία».

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο τότε φίλος της Χολμς,  Ramesh "Sunny" Balwani, ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και του προέδρου της εταιρείας. Το 2013 η Theranos ισχυρίστηκε ότι σχεδίασε ένα μικρό μηχάνημα το οποίο είχε την ονομασία «Edison». Το εν λόγω μηχάνημα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα δοκιμών από μια μόνο σταγόνα αίματος. Μάλιστα την ίδια χρονιά ανακοίνωσε μια μακροχρόνια συνεργασία με τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, την Walgreens.

000_9LY6BK

To 2014 το Forbes ανακήρυξε την Χολμς ως μία από τις πλουσιότερες Αμερικανίδες. Η περιουσία της ανερχόταν σε 4,5 δισ. δολάρια, ενώ η αξία της εταιρείας είχε ξεπεράσει τα 9 δισ. δολάρια. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζεται ως «οραματίστρια» ενώ κάποιοι είδαν στο πρόσωπό της τον θυλυκό Steve Jobs.

H αρχή του τέλους ξεκίνησε το 2016 όταν η Walgreens αποφάσισε να βάλει τέλος στη συνεργασία των δύο πλευρών λέγοντας πως θα κλείσει και τα 40 κέντρα ευεξίας. Την ίδια χρονιά το Forbes αναθεώρησε όσα έλεγε τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική κατάσταση της Χολμς. Έτσι λοιπόν κατέγραψε ότι η περιουσία του «χρυσού κοριτσιού» πλέον ήταν μηδενική ενώ η αποτίμηση της εταιρείας έπεσε από τα 9 δισ. δολάρια στα 800 εκατ. δολάρια.

Την ίδια περίοδο τόσο η Medicare όσο και η Medicaid προχώρησαν στην ανάκληση της άδειας της Theranos και απαγόρευσαν στην Χολμς να διενεργεί εξετάσεις αίματος για δύο χρόνια. Επιπλέον οι εταιρείες Walgreens και Partner Fund Management προχώρησαν σε μηνύσεις εναντίον της Theranos.

Το 2018, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Χολμς για εξαπάτηση επενδυτών η οποία είναι άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη την  κατηγόρησε ότι έκανε «ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την τεχνολογία, τις επιχειρηματικές και οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας». Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η Χολμς γνώριζε ότι η Theranos μπορούσε να εκτελέσει μόνο 12 από τις 200 δοκιμές που υποστήριξε στο μενού των δοκιμών σε ασθενείς.

Κλείσιμο
000_9MG3BJ


Το 2020 η Χολμς θα καθόταν στο εδώλιο ωστόσο η δική της αναβλήθηκε για τον Ιούλιο του 2021 εξαιτίας του κορωνοϊού. Η δίκη καθυστέρησε περαιτέρω όταν έγινε γνωστό ότι η Χολμς περίμενε παιδί. Το πρώτο της παιδί γεννήθηκε τον Ιούλιο. Από τον Αύγουστο, οι ένορκοι άκουσαν τη δίωξη - με βάση την οποία η Χολμς «επέλεξε την απάτη αντί της αποτυχίας». Ο συνήγορος υπεράσπισης Κέβιν Ντάουνι την Παρασκευή δήλωσε ότι η πελάτισσά του θα πρέπει να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες που την βαραίνουν. 

«Στην πρώτη ένδειξη των προβλημάτων, ο απατεώνας παίρνει τα χρήματα και φεύγει, οι εγκληματίες κρύβονται και τα ποντίκια φεύγουν από το πλοίο που βυθίζεται. Εκείνη δεν έκανε τίποτα από αυτά», δήλωσε. Ακόμη πρόσθεσε πως η Χολμς έδωσε την ζωή της για την εταιρεία και δεν διανοήθηκε να εξαπατήσει τους επενδυτές. 

«Πίστευε ότι έχτιζε μία τεχνολογία που θα άλλαζε τον κόσμο», επεσήμανε. Σύμφωνα με τον Ντάουνι η περιουσία της ήταν συνδεδεμένη με την εταιρεία μιας και ουδέποτε πούλησε τις μετοχές της. «Βυθίστηκε μαζί με το πλοίο. Κυρίες και κύριοι, τέτοια γυναίκα είναι», υποστήριξε.

Για τρεις ώρες, μάλιστα, είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα για να αντικρούσει τα επιχειρήματα της εισαγγελίας. Ακόμη ισχυρίστηκε πως η πελάτισσά του δεν διαστρέβλωσε σκοπίμως τα οικονομικά της Theranos για να προσελκύσει και άλλους επενδυτές. Μεταξύ των επενδυτών βρισκόταν και ο Ρούμπεν Μέρντοχ, ενώ κάποιοι εξ αυτών ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη. Για να κριθεί η Χολμς ένοχη, θα πρέπει οι ένορκοι να αποφασίσουν ομόφωνα, ότι σκόπευε να εξαπατήσει τους επενδυτές και τους ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα:

Θετικός στον κορωνοϊό ο Ραφαέλ Ναδάλ: «Περνάω κάποιες δυσάρεστες στιγμές»

22χρονη κατήγγειλε δικηγόρο για αποπλάνηση κι εκείνος την εγκαλεί για συκοφαντική δυσφήμηση

Η δυναμική Ελληνίδα στο πλευρό του νέου προέδρου της Χιλής δεν θέλει να γίνει... Πρώτη Κυρία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης