Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αποδέχεται την προσέγγιση του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αποδέχεται την προσέγγιση του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας

Διάλογος όχι μόνο για ιστορικά θέματα, αλλά και για υποδομές, ενεργειακή συνδεσιμότητα, οικονομία και εμπόριο - «Μπορεί να υπάρξει λύση και σε λιγότερο από έξι μήνες» δήλωσε ο Πενταρόφσκι

pentarovski-5
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε πως αποδέχεται την προσέγγιση του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ σύμφωνα με την οποία η ιστορία δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Πέτκοφ, ανακοίνωσε την αλλαγή στάσης της χώρας του, απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε., κάνοντας λόγο για επίλυση της διαφοράς ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια μέσα σε έξι μήνες. «Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία (για τη Βόρεια Μακεδονία), πολύ γρήγορη, με περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, μόλις έξι μηνών» δήλωσε, τονίζοντας πως αυτό που προέχει είναι ο συμβιβασμός και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Πέτκοφ υποστήριξε πως η κυβέρνησή του θα θέσει τις συζητήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σε νέα βάση.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας ώστε να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η ιστορία» τόνισε, συμπληρώνοντας πως εφόσον υπάρξει θετικό κλίμα ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

Από την Πρίστινα του Κοσόβου, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υποδέχτηκε με θετικά σχόλια τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, τονίζοντας πως οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να συνομιλούν μόνο για θέματα ιστορίας, αλλά και για ζητήματα υποδομών, ενεργειακής συνδεσιμότητας, οικονομίας και εμπορίου. «Να μιλήσουμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, για την πανδημία. Να μην μιλήσουμε για το τι συνέβη πριν από τρεις ή πέντε αιώνες. Είναι μια σύγχρονη προσέγγιση που υποστηρίζω» δήλωσε ο Πενταρόφσκι, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να ξεπεραστεί σε χρονικό διάστημα γρηγορότερο από τους έξι μήνες, όπως υποστήριξε ο νέος Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυψέλη: Γυναίκα κατέγραψε άνδρα να την παρενοχλεί σεξουαλικά στον δρόμο

Κορωνοϊός: Φόβοι για αστρονομικό αριθμό νέων μολύνσεων λόγω «Όμικρον» μέσα στις γιορτές

Συνάντηση Μητσοτάκη με Deutsche Telekom και ΟΤΕ: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης