Xειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: «Θα πληρώσετε το τίμημα», προειδοποιεί το Πεκίνο για το διπλωματικό μποϊκοτάζ

Xειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: «Θα πληρώσετε το τίμημα», προειδοποιεί το Πεκίνο για το διπλωματικό μποϊκοτάζ

Έξαλλη η Κίνα με αφορμή την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην στείλει κυβερνητική αντιπροσωπεία - Ακολούθησαν Αυστραλία, Βρετανία και Καναδάς

Bejing2022
Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην στείλει κυβερνητική αντιπροσωπεία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο.

Μετά τις ΗΠΑ ακολούθησαν Αυστραλία, Βρετανία και Καναδάς με την κυβέρνηση του Πεκίνου να τις προειδοποιεί ότι θα πληρώσουν το τίμημα για τις «λανθασμένες πράξεις» τους.

«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ παραβιάζει σοβαρά την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας του αθλητισμού που περιλαμβάνεται στην Ολυμπιακή Χάρτα, και αντιβαίνει το ολυμπιακό σύνθημα του 'είμαστε μαζί'. Μια τέτοια πράξη είναι εναντίον αθλητών και φιλάθλων σε όλον τον κόσμο. Η Κίνα είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με αυτό και σθεναρά αντίθετη με ό,τι είπε η αμερικανική πλευρά. Έχουμε ζητήσει επίσημες εξηγήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και θα λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα».

Μάλιστα εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στα ΗΕ έκανε λόγο για «πολιτική φάρσα» που θυμίζει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου».

Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ της διπλωματικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου λέγοντας τη Δευτέρα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους δεν θα παρευρεθούν στους Αγώνες του Φεβρουαρίου λόγω των «ωμοτήτων» της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εβδομάδες μετά τις συνομιλίες που είχαν στόχο να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Αμερικανοί αθλητές θα συμμετάσχουν στην αθλητική διοργάνωση, αλλά στο Πεκίνο δεν θα σταλεί επίσημη αντιπροσωπεία.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι έχει κλείσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους σε κέντρα πολιτικής επανεκπαίδευσης στη Σιντζιάνγκ, μια τεράστια επαρχία στη βορειοδυτική Κίνα.

Κλείσιμο
Οι Ουιγούροι, μειονότητα στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των κατοίκων της επαρχίας, είναι κυρίως στόχος των αρχών έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν σε ισλαμιστές και αυτονομιστές. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι τα στρατόπεδα είναι κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν στόχο να αποτρέπουν τη ριζοσπαστικοποίηση των Ουιγούρων.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον καταγγέλλει μια «γενοκτονία» στη Σιντζιάνγκ βάσει πληροφοριών που κάνουν λόγο για αναγκαστικές στειρώσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα των Ολυμπιακών Αγώνων για πολιτική χειραγώγηση», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης, δεν έχει ληφθεί προς το παρόν απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η Γαλλία δεν θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για την αναγκαιότητα κοινής ευρωπαϊκής στάσης για το ζήτημα.

«Η Γαλλία δεν θα το κάνει... αλλά θα στείλουμε σαφή μηνύματα στο πολιτικό επίπεδο», διαβεβαίωσε ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ προσθέτοντας ότι δεν θα παραβρεθεί ο ίδιος στους Αγώνες τον Φεβρουάριο, αλλά η υπουργός Αθλητισμού της χώρας Ροξάνα Μαρατσινεάνου μαζί με την υφυπουργό ΑΜΕΑ Σοφί Κλουζέλ.

Την ίδια ώρα, 27 Γάλλοι διανοούμενοι ζητούν σε κοινή τους επιστολή από την κυβέρνηση Μακρόν να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ.

Η Γερμανία κρατά στάση αναμονής με τη νέα υπουργό Εξωτερικών, την «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, να δηλώνει ,όπως και ο Γάλλος ομόλογός της, ότι η Ευρώπη χρειάζεται να υιοθετήσει μια κοινή στάση στο ζήτημα ενός πιθανού διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Η Μπέρμποκ τόνισε ότι, η υπόθεση της Κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουάι, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί έπειτα από καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση εις βάρος της, θα πρέπει να διερευνηθεί.



Ειδήσεις σήμερα:

Παραλλαγή Όμικρον: Κρίσιμη η 3η δόση για τη θωράκιση - Νέο κοκτέιλ αντισωμάτων από την AstraZeneca

Πούτιν και Μητσοτάκης έβαλαν στο Σότσι τις βάσεις για βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων

Κίνημα Αλλαγής: Με άκαπνους, πάρτι και προσωπολατρεία, αλλά χωρίς ντιμπέιτ η άγρια μάχη Ανδρουλάκη – Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης