Oι «γλυκιές» γιαγιάδες που δολοφονούσαν άστεγους για να εισπράξουν εκατομμύρια από τις ασφαλιστικές στις ΗΠΑ

Oι «γλυκιές» γιαγιάδες που δολοφονούσαν άστεγους για να εισπράξουν εκατομμύρια από τις ασφαλιστικές στις ΗΠΑ

Η απίστευτη ιστορία των ηλικιωμένων κυριών που σκότωσαν δύο άστεγους το 1999 και 2000 αντίστοιχα, αποκαλύφθηκε σε νέο podcast της Dateline - Ένας τρίτος άστεγος άνδρας που γλύτωσε τελευταία στιγμή, αποκάλυψε τον τρόπο προσέγγισης και δράσης των γιαγιάδων Έλεν και Όλγα

giagiades454
Η ΄Ελεν Γκόλεϊ και η ΄Ολγα Ρούτερσμιτ σκότωσαν δύο άστεγους το 1999 και το 2005 – για να εισπράξουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων- αφού προηγουμένως προσποιήθηκαν πως τους βοηθούσαν να ξεφύγουν από τη ζωή στους δρόμους…Οι δύο ηλικιωμένες κυρίες, που λέγεται ότι έμοιαζαν με «πολύ καλές γιαγιάδες» κέρδισαν την εμπιστοσύνη των άστεγων ανδρών προσφέροντάς τους ένα μέρος να μείνουν και βοηθώντας τους να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Όμως οι άντρες αυτοί δεν είχαν ιδέα πως οι «γλυκές γιαγιάδες» είχαν συνάψει κρυφά πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής για αυτούς και είχαν σχέδια να τους σκοτώσουν για να πάρουν εκείνες τα χρήματα των ασφαλειών…

Δυο «γλυκιές γιαγιάδες»-δολοφόνοι

Η ΄Ελεν, που γεννήθηκε στο Τέξας το 1931 και η Όλγα, που γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1933- συναντήθηκαν σε ένα κέντρο ευεξίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και κατευθείαν ταίριαξαν. Το 1997, οι κυρίες, που ζούσαν και οι δύο στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, έμπλεξαν με την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία του Χόλιγουντ - η οποία ήταν γνωστή για τη βοήθεια που πρόσφερε στους αστέγους. «Απλώς ταίριαζαν με το είδος του εθελοντή που είναι κατάλληλος για το πρόγραμμά μας. Δύο γιαγιάδες που θέλουν να γίνουν εθελόντριες και να σερβίρουν φαγητό, αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό, αυτό κάνουν οι γιαγιάδες», είπε ο πάστορας Τσαρλς Ζαχέντα, ο οποίος εργαζόταν στο πρόγραμμα δωρεάν γεύματος όπου ήταν εθελόντριες η ΄Ελεν και η ΄Ολγα, στο νέο podcast του Dateline, (Το Dateline NBC είναι ένα εβδομαδιαίο αμερικανικό τηλεοπτικό περιοδικό που εστιάζει κυρίως σε αληθινές ιστορίες εγκλήματος) με τίτλο του επεισοδίου «The Thing About Helen and Olga» (μτφ. Η υπόθεση της ΄Ελεν και της ΄Ολγας).

6328250


Το podcast κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου 2021 και ο οικοδεσπότης, ο Καναδός δημοσιογράφος Κιθ Μόρισον, αποκάλυψε αποκλειστικά στο DailyMail.com ότι παρόλο που οι δύο γυναίκες δούλεψαν μαζί τα δολοφονικά σχέδιά τους, δεν τα πήγαιναν ακριβώς καλά μεταξύ τους. «Πρόκειται για μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία. Η ΄Ελεν και η Όλγα ήταν ένα παράξενο ντουέτο. Υπήρξαν ταυτόχρονα φίλες και εχθροί, με ένα ιδιαίτερο τρόπο που έκανε τη δράση τους ακόμα πιο συναρπαστική. Αυτό που τις ένωσε, όταν γνωρίστηκαν, ήταν το κοινό τους πάθος για το κέρδος και τις απάτες. Και αφού το διαπίστωσαν, ανέπτυξαν μια σχέση που ήταν πραγματικά μοναδική. Στην πραγματικότητα δεν συμπάθησαν ποτέ η μία την άλλη, αλλά είχαν συγκεκριμένους ρόλους να παίξουν και συχνά γκρίνιαζαν η μία στην άλλη για το πώς είχε παίξει η άλλη τον ρόλο της. Αλλά κάθε ρόλος ήταν σημαντικός για τα εγκλήματα που έκαναν. Έλεγαν ότι ήθελαν να βοηθήσουν αυτούς που ήταν λιγότερο τυχεροί από εκείνες και πρόσφεραν σε διάφορους άστεγους ένα μέρος για να μείνουν. Τους βοηθούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, φρόντιζαν να έχουν φαγητό, τους πήγαιναν με το αυτοκίνητο όπου έπρεπε να πάνε και πολλά άλλα. Αλλά όλα ήταν ένα κόλπο. Το Λος Άντζελες έχει τεράστιο πληθυσμό αστέγων, όπως και πολλές άλλες πόλεις, ειδικά κατά μήκος της δυτικής ακτής όπου οι θερμοκρασίες είναι λίγο πιο ήπιες. Οι γυναίκες αυτές το μελέτησαν καλά, και μεθόδευσαν το σχέδιό τους: Θα εμφανίζονταν ως άγγελοι, ως γλυκές και πονόψυχες κυρίες στους άντρες που βρίσκονται σε απόγνωση και είναι άστεγοι και θα τους εκμεταλλεύονταν με μοναδικούς τρόπους…».

6347439
Κλείσιμο


Τα εγκλήματα

Στις 8 Νοεμβρίου 1999, η αστυνομία ανακάλυψε το νεκρό σώμα του Πολ Βάδος να κείτεται στο δρόμο. Τα τραύματά του έδειχναν ότι ο 73χρονος είχε χτυπηθεί ενώ ήταν πεσμένος κάτω. Στο αίμα του δεν βρέθηκαν ναρκωτικά ή αλκοόλ. Ένας δεύτερος άνδρας, ο Φρεντ Ντόουνι, πέθανε τον Νοέμβριο του 2000, καθώς χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο ενώ περιφερόταν στους δρόμους. Όταν σκοτώθηκε, έμενε στο σπίτι της ΄Ελεν αλλά αυτή τη φορά, ήταν η κόρη της, η Κέσια, που τον έκανε φίλο της. Τον έπεισε να μετακομίσει από τη Μασαχουσέτη στην Καλιφόρνια και να ζήσει μαζί τους και αμέσως, μάνα και κόρη μετέφεραν την ιδιοκτησία του σπιτιού του στο όνομά τους και ανέλαβαν τον έλεγχο όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Ωστόσο, ο θάνατός του κρίθηκε ως ατύχημα.

Ένας τρίτος άνδρας ονόματι Τζίμι Κόβινγκτον αποκάλυψε επίσης αργότερα ότι το 2002, ενώ ήταν άστεγος, η Έλεν και η Όλγα του πρόσφεραν ένα μέρος να μείνει με αντάλλαγμα να συμπληρώσει κάποια έγγραφα, αλλά τελικά αρνήθηκε.

«Είπε, Γεια, πώς είσαι; Με λένε Όλγα, είσαι άστεγος;» θυμάται ο Τζίμι το διάλογο την πρώτη φορά που συνάντησε την Όλγα, κατά τη διάρκεια του podcast. «Είπα, "Γιατί ρωτάς;" Εκείνη απάντησε “Δεν φαίνεσαι για άστεγος, αλλά έχεις σακίδιο και υπνόσακο. Σκέφτηκα ότι αν είσαι άστεγος - συνεργάζομαι με μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά ανθρώπους, που είναι άστεγοι. Μπορούμε να σου εξασφαλίσουμε κάποια χρήματα και μέρος για να μείνεις και ό,τι άλλο χρειάζεσαι, τροφή, φάρμακα, τέτοια πράγματα”. Φαινόταν αρκετά επαγγελματίας και ειλικρινής. Ήταν ντυμένη όμορφα αλλά φαινόταν και ανήσυχη. Μιλούσε γρήγορα και φαινόταν να είναι πολύ ανήσυχη και να βιάζεται να πάρει τις απαντήσεις που χρειαζόταν από εμένα και να δει αν θα δεχόμουν την προσφορά της…» Δέχθηκε την πρότασή της και έμεινε στο σπίτι τους για λίγο, αλλά όταν του είπαν ότι έπρεπε να συμπληρώσει τα χαρτιά που ζητούσαν καθώς και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης του ίδιου και των γονιών του, εκείνος τρόμαξε και έφυγε.

Στη συνέχεια, στις 22 Ιουνίου 2005, ο 50χρονος Κένεθ ΜακΝτέιβιντ, ο οποίος σύμφωνα με το NBC ήταν ραδιοφωνικός DJ, βρέθηκε νεκρός σε ένα σκοτεινό δρομάκι. Το στήθος και το κρανίο του είχαν συνθλιβεί και είχε σημάδια από λάδια στα ρούχα του, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να πιστεύουν ότι κι αυτός ήταν πεσμένος στο δρόμο όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο.

Ο πρώην πεζοναύτης-ερευνητής

Μετά το θάνατο του Κένεθ, ο ερευνητής της ασφαλιστικής εταιρείας Mutual of New York (MONY) Εντ Γουέμπστερ άρχισε να εξετάζει τις αφαλιστικές αποζημιώσεις από τις ασφάλειες που υπήρχαν για τον Κένεθ και αμέσως χτύπησαν καμπανάκια. Το πιο σημαντικό ήταν οι δικαιούχοι της αποζημίωσης- η Έλεν και η Όλγα – αναφέρονταν στην ασφαλιστική σύμβαση ως «επιχειρηματικοί συνεργάτες», ωστόσο οι ίδιες είχαν πει στην Αστυνομία ότι η μία ήταν αρραβωνιαστικιά του και η άλλη ξαδέρφη του.

Αφού το έψαξε κι άλλο, ο Εντ ανακάλυψε ότι οι δύο γυναίκες είχαν συνάψει περισσότερα από 20 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής (τόσο για τον Kένεθ όσο και για τον Πολ Βάδος), συνολικού ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά απ΄ αυτό απευθύνθηκε στην Αστυνομία…

«Ήταν μια δύσκολη έρευνα γιατί έπρεπε να μπορείς να ταιριάξεις τα κομμάτια του παζλ. ΄Επρεπε να είναι- για την Αστυνομία- κάτι περισσότερο από το «Είμαστε σίγουροι ότι το έκαναν». Πρέπει να υπάρξει πλήρης απόδειξη στο Δικαστήριο και αυτό πήρε πολύ χρόνο», εξήγησε ο Κιθ, ο παρουσιαστής του podcast. «Ο πρωταρχικός λόγος που αυτή η υπόθεση έγινε γνωστή και λύθηκε ήταν ένας ασφαλιστικός ερευνητής, ο Εντ Γουέμπστερ. Ήταν κάποτε πεζοναύτης και αφού αφυπηρέτησε, βρέθηκε με κάποιο τρόπο να ασχολείται με έρευνες και, νομίζω, ήταν μοναδικός μεταξύ των ερευνητών. Είχε έναν πολύ παλιομοδίτικο, μη τεχνικό τρόπο να κάνει τις έρευνές του. Η σχολαστικότητα του στην παρακολούθηση κάθε στοιχείου είναι αυτή που οδήγησε στην διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης».

6347446


«Δεν ήμουν σίγουρος για το τι είχαμε μπροστά μας και δεν ήθελα να δώσω στην υπόθεση πολύ μεγάλη έκταση διότι είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους που εμφανίζονταν ως δυο γλυκές, ηλικιωμένες γυναίκες», είπε ο ντετέκτιβ Ντένις Κιλκόιν, ένας από τους ντετέκτιβ που εργάστηκαν για την υπόθεση, στο podcast.

Οι ερευνητές άρχισαν στη συνέχεια να παρακολουθούν τις δύο γυναίκες και γρήγορα παρατήρησαν ότι είχαν ήδη ένα άλλο πιθανό θύμα στα νύχια τους. Αν και δεν είχαν ακόμη αρκετά στοιχεία για να συλλάβουν τις γυναίκες για φόνο, η αστυνομία τις συνέλαβε για πολλαπλές κατηγορίες απάτης σχετικής με έγγραφα για είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης.

6347449


Μετά από έρευνα στα σπίτια τους, η Αστυνομία ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που είχαν ανιχνευθεί στο αίμα κάποιων θυμάτων, διάφορα έγγραφα που αφορούσαν στους δύο άνδρες, κλεμμένο δίπλωμα οδήγησης και ένα ταχυδρομικό σημείωμα με αριθμό πινακίδας που συνδέθηκε με στέισον βάγκον Mercury Sable του 1999. Στη συνέχεια, οι ντετέκτιβ ήλεγξαν το αυτοκίνητο και ανακάλυψαν ότι τη νύχτα που σκοτώθηκε ο Κένεθ, η Έλεν κάλεσε μια υπηρεσία ρυμούλκησης για αυτό, αφού χάλασε λιγότερο από ένα τετράγωνο μακριά από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα του Κένεθ. Το αυτοκίνητο αργότερα εγκαταλείφθηκε κοντά στο σπίτι της και τελικά κατασχέθηκε.

Παρά το γεγονός ότι είχε περάσει περισσότερος από ένας χρόνος από τη δολοφονία του, η αστυνομία αποφάσισε να ελέγξει το αυτοκίνητο - και βρήκαν το αίμα του Κένεθ στο κάτω μέρος του οχήματος. Στις 18 Μαρτίου 2008, η ΄Ελεν, που ήταν τότε 77 ετών, και η Όλγα, που ήταν 75, κατηγορήθηκαν για δύο ανθρωποκτονίες από πρόθεση και συνωμοσία για τη διάπραξη ανθρωποκτονίας. Η ΄Ελεν καταδικάσθηκε και γα τους δύο φόνους ενώ η ΄Ολγα μόνον για τον φόνο του Πολ. Καταδικάσθηκαν και οι δύο σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης με εγγύηση.

Αν και η Έλεν και η Όλγα αρνήθηκαν να μιλήσουν στο podcast ο Κιθ μίλησε με τις οικογένειες των θυμάτων, τους ντετέκτιβ που εργάστηκαν στην υπόθεση και τον ασφαλιστικό ερευνητή για το podcast, και στην πορεία έκανε πολλές σοκαριστικές αποκαλύψεις.

4291184
4291186


Ο παρουσιαστής του talk show εξήγησε ότι αρχικά ανακάλυψε την ιστορία πριν από δύο χρόνια και αμέσως του κέντρισε την προσοχή. Αλλά καθώς άρχισε να το εξετάζει όλο και περισσότερο, συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα να αποκαλύψει κάτω από την επιφάνεια. «Έχουμε έναν τόνο υλικού. Όσο ψάχνουμε στα αρχεία, ανακαλύπτουμε ότι η ιστορία δεν ειπώθηκε πλήρως, είναι όμως όλα εκεί και περιμένουν να ειπωθούν δημόσια. Με ιντριγκάρισε αυτή η ιστορία και η συναρπαστική σχέση αυτών των δύο γυναικών. Πώς πείθεις τον εαυτό σου ότι είσαι αξιοπρεπής άνθρωπος όταν εμπλέκεσαι σε απάτη πολλών επιπέδων και σε φόνο;» συμπλήρωσε.

Παρά τη συγκλονιστική φύση των εγκλημάτων τους, ο παρουσιαστής του talk show είπε ότι τελικά δεν ήταν έκπληκτος από την υπόθεση. «Όταν δουλεύεις με τέτοια φύση υποθέσεων, φθάνεις τελικά στο σημείο όπου δεν εκπλήσσεσαι πραγματικά από τις συμπεριφορές ορισμένων ανθρώπων. Συμβαίνει πολύ συχνά. Η συμπεριφορά τους, ήταν τόσο κακή αλλά και τόσο μοναδική. Είναι από αυτές τις ιστορίες που λες πως απλά δεν γίνονται. Δύο γλυκές ηλικιωμένες κυρίες που έχουν ένα τέτοιο σχέδιο και το φέρνουν σε πέρας με τον τρόπο που έκαναν… απλά δεν γίνεται».

Ειδήσεις σήμερα:

Τα καλά και τα κακά νέα για την «Όμικρον»: Τα τρία συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πάτρα: Ανεμβολίαστα αδέλφια πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών

Θεματοφύλακες του Συντάγματος: Οι αρνητές που υπόσχονταν διαγραφή χρεών και πλήρωναν με... πέτρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης