Το Μπαρμπέιντος έκοψε τον «ομφάλιο λώρο» με το βρετανικό στέμμα και ανακήρυξε εθνική ηρωίδα τη Ριάνα

Το Μπαρμπέιντος έκοψε τον «ομφάλιο λώρο» με το βρετανικό στέμμα και ανακήρυξε εθνική ηρωίδα τη Ριάνα

Το νησί απέκτησε τον τίτλο της νεότερης δημοκρατίας στον κόσμο - Παρόντες στην εντυπωσιακή τελετή ο πρίγκιπας Κάρολος και η σταρ της ποπ

barbados_rihanna_xr
Τον ομφάλιο λώρο με το βρετανικό στέμμα έκοψε ύστερα από 396 χρόνια το νησί της Καραϊβικής Μπαρμπέιντος, με μία εντυπωσιακή τελετή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στην οποία παρέστη ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, η πρωθυπουργός του νησιού Μία Μότλεϊ, και η σταρ της ποπ μουσικής Ριάνα η οποία μάλιστα ανακηρύχθηκε εθνική ηρωίδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», τα μεσάνυχτα έγινε η υποστολή της σημαίας που αντιπροσωπεύει τη μονάρχη, στην κατάμεστη πλατεία Ηρώων στο Μπριτζτάουν και ανακοινώθηκε η μετάβαση των Μπαρμπέιντος στο νέο συνταγματικό καθεστώς. Η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της για αυτή τη «μνημειώδη» ημέρα και έστειλε της ευχές της στον λαό του νησιού.

«Καθώς γιορτάζετε αυτή τη μνημειώδη ημέρα, στέλνω σε όλους τους πολίτες των Μπαρμπέιντος τις θερμότερες ευχές μου για ευτυχία, ειρήνη και ευημερία στο μέλλον», κατέληξε το μήνυμά της. Eκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Τσάμπερλεϊν αλλά και στην πλατεία των Ηρώων στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν για να παρακολουθήσουν την τελετή. Ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος του νησιού της Καραιβικής. Ακολούθησε η ορκωμοσία της Σάντρα Μέισον, ενώ πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.



Σε όλο το νησί είχαν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες, προκειμένου οι πολίτες να παρακολουθήσουν την τελετή. «Εμείς, οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία του νησιού Μπαρμπέιντος το πνεύμα και την ουσία της», δήλωσε η Σάντρα Μέισον, η πρώτη πρόεδρος του νησιού. «Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του. Είμαστε οι φρουροί ο ένας του άλλου και του κράτους μας. Είμαστε ο λαός του Μπαρμπέιντος», τόνισε.

«Η δημιουργία αυτής της δημοκρατίας αποτελεί μια νέα αρχή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος, που έφτασε την Κυριακή στο νησί, προκειμένου να παραστεί στην τελετή. «Από τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος μας και τη φρικτή θηριωδία της δουλείας, που έχει κηλιδώσει για πάντα την ιστορία μας, οι άνθρωποι αυτού του νησιού χάραξαν το μονοπάτι τους με εξαιρετικό σθένος», συμπλήρωσε.

Κλείσιμο



Το νησί Μπαρμπέιντος ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία τον Νοέμβριο του 1966, πάνω από τρεις αιώνες από τη στιγμή που Άγγλοι έφτασαν εκεί και μετέτρεψαν το νησί σε μια πλούσια αποικία ζάχαρης, βασισμένοι στη δουλεία εκατοντάδων χιλιάδων Αφρικανών σκλάβων. Σήμερα είναι γνωστό για τις παραδεισένιες παραλίες του, το ρούμι και τη σούπερ σταρ της μουσικής Ριάνα, έχει πλέον επικεφαλής την πρόεδρο Μέισον, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γενική κυβερνήτης της χώρας μετά την εκλογή της τον Οκτώβριο.

Η Ριάνα, με την υπέροχη πορτοκαλί τουαλέτα που φορούσε, μαγνήτισε τα βλέμματα, όπως αναφέρει η Guardian. H σταρ της ποπ μουσικής, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί Μπαρμπέιντος, ανακηρύχθηκε εθνική ηρωίδα με τη πρωθυπουργό της χώρας Μία Μότλεϊ, να κάνει τη σχετική ανακοίνωση. Της ευχήθηκε επίσης: «Είθε να συνεχίσεις να λάμπεις σαν διαμάντι», χρησιμοποιώντας τον στίχο μεγάλης επιτυχίας της σταρ.

Ακόμη και μετά τη ανεξαρτητοποίησή του από τη βρετανική μοναρχία, το νησί της Καραϊβικής θα παραμείνει μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, η πρώτη πρόεδρος του νησιού Μπαρμπέιντος, Μία Μότλεϊ δέχθηκε επικρίσεις επειδή προσκάλεσε στους εορτασμούς τον πρίγκιπα Κάρολο, στον οποία έδωσε και την υψηλότερη τιμή του νησιού, το Τάγμα της Ελευθερίας. «Η βρετανική βασιλική οικογένεια ευθύνεται για την εκμετάλλευση σε αυτή την περιοχή και παρά ταύτα δεν έχει δηλώσει επισήμως συγνώμη ή κάποιου είδους αποζημίωση», εκτίμησε η Κριστίνα Χιντς, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στο Μπαρμπέιντος.



Εξάλλου για κάποιους ακτιβιστές, όπως η Φιρχάανα Μπουλμπούλια, ιδρύτρια της Μουσουλμανικής Ένωσης του Μπαρμπέιντος, η βρετανική αποικιοκρατία και η δουλεία ευθύνονται άμεσα για τις ανισότητες στο νησί. «Οι ανισότητες στον πλούτο, η ικανότητα να έχει κανείς ιδιοκτησία, ακόμη και πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, όλα συνδέονται με τις δομές που δημιουργήθηκαν υπό τη βρετανική εξουσία», υποστηρίζει η 26χρονη γυναίκα.

Όμως κάποιοι κάτοικοι τονίζουν ότι υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία covid-19 κυρίως εξαιτίας της εξάρτησης του νησιού από τον τουρισμό. Πριν την πανδημία σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονταν το νησί των περίπου 287.000 κατοίκων. Ο δείκτης ανεργίας αγγίζει το 16%, αυξημένη σε σχέση με το 9% των προηγούμενων ετών, παρά την αύξηση των κρατικών δανείων για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας πείθει on camera ρεπόρτερ να κάνει... επί τόπου την ενισχυτική δόση!

Εισαγγελέας για Γκισλέιν Μάξγουελ: Ήξερε ακριβώς τι θα έκανε ο Έπσταϊν στα παιδιά που του έφερνε!

Ενδέχεται να έχει υπάρξει ήδη κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, λέει ο Σαρηγιάννης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης