Μιανμάρ: Η χούντα θα δικάσει την Αούνγκ Σαν Σου Κι για διαφθορά τον Οκτώβριο

Μιανμάρ: Η χούντα θα δικάσει την Αούνγκ Σαν Σου Κι για διαφθορά τον Οκτώβριο

Η πρώην ηγέτιδα της χώρας και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης έχει τεθεί σε περιορισμό κατ΄οίκον αφότου ανατράπηκε από τον στρατό τον Φεβρουάριο με πραξικόπημα

aung
Η χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία στη Μιανμάρ θα δικάσει τον Οκτώβριο την πρώην ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι για διαφθορά, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της, που υπερασπίζεται ήδη την πελάτισσά του σε πολλές υποθέσεις που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στη φυλακή για δεκαετίες.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει τεθεί σε περιορισμό κατ΄οίκον αφότου ανατράπηκε από τον στρατό τον Φεβρουάριο με πραξικόπημα, το οποίο προκάλεσε μαζική εξέγερση και άγρια καταστολή των διαφωνούντων.

Η κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ηλικίας 76 ετών, δικάζεται τώρα για παραβίαση των υγειονομικών περιορισμών που συνδέονται με την Covid-19, για παράνομη εισαγωγή γουόκι-τόκι και για ανταρσία.

Θα προσαχθεί εκ νέου σε δίκη για τέσσερις κατηγορίες διαφθοράς από την 1η Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της Κιν Μαούνγκ Ζάου.

Κάθε κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φθάσει τα 15 χρόνια.

Οι δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη είχαν καθυστερήσει για δύο μήνες λόγω μιας επιδημιολογικής κορύφωσης και επαναλήφθηκαν μόλις αυτήν την εβδομάδα, με την κατηγορούμενη να μην έχει παραστεί στην πρώτη ημέρα για λόγους υγείας.

Κλείσιμο
Η χούντα την κατηγορεί επίσης για δωροληψία και ότι παραβίασε νόμο περί κρατικών απορρήτων που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Αλλά καμία ημερομηνία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί για μια ενδεχόμενη δίκη.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία, οι στρατηγοί διεξάγουν μια αιματηρή καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων: σχεδόν 1.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και περίπου 6.500 κρατούνται, σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, την Ένωση βοήθειας στους πολιτικούς κρατούμενους (AAPP) που αναφέρει περιπτώσεις βασανιστηρίων, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Ο στρατός δικαιολόγησε την επιστροφή του στην εξουσία ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι. Μετά την ακύρωση αυτών των εκλογών, υποσχέθηκε τη διεξαγωγή νέων εκλογών έως το καλοκαίρι του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα

«McDreamy»... εφιάλτης: Ο «Ντέρεκ» του Grey's Anatomy «τρομοκρατούσε» τα μέλη του καστ της σειράς, ισχυρίζεται νέο βιβλίο

Αμερική: Ένας στους τρεις ασθενείς με κορωνοϊό εμφάνισε συμπτώματα Covid διαρκείας

Καιρός: 37άρια μέσα στην «καρδιά» του Σεπτέμβρη - Θερμοκρασίες για παραλίες το Σαββατοκύριακο - Δείτε χάρτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης