Εκλογές στη Γερμανία: Ο Σολτς ο μεγάλος νικητής της χθεσινής τηλεμαχίας

Εκλογές στη Γερμανία: Ο Σολτς ο μεγάλος νικητής της χθεσινής τηλεμαχίας

Ο επιθετικός Άρμιν Λάσετ δεν κατάφερε να καλύψει την μεγάλη δημοσκοπική διαφορά - Η «Πράσινη» Αναλένα έρχεται τρίτη στη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την τηλεμαχία

debate_german
Τα γυαλιά έβαλε για μία ακόμη στον εκλεκτό της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στη χθεσινή δεύτερη τηλεμαχία με τους τρεις υποψηφίους των κομμάτων- CDU, SPD και τους Πράσινους «Die Gruene», να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Αν και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ αγωνίστηκε, τελικά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή προτίμηση στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών. Στην δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Infratest Dimap», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», το 41 % των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς ήταν πιο πειστικός από τον Λάσετ (27%), ενώ η «Πράσινη» Αναλένα έλαβε 25%.

Σε σχέση με την πρώτη τηλεμαχία των τριών, ο Λάσετ πέρασε στην δεύτερη θέση εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση την Αναλένα.



Στην αντεπίθεση πέρασε ο Άρμιν Λάσετ

Ο εκλεκτός της Μέρκελ και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ζήτησε τόσο από τον Σολτς, όσο και από την υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσουν μετεκλογικά με το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Και οι δύο απάντησαν ότι επιδιώκουν για το κόμμα τους τον ισχυρότερο δυνατό ρόλο στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό και για τα υπόλοιπα θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Ο Λάσετ έσπευσε να συμπεράνει ότι, «εφόσον δεν απαντούν στην ερώτηση, ουσιαστικά δίνουν απάντηση στην ερώτηση».


Σε τι συμφώνησαν

Κλείσιμο
Και οι τρεις υποψήφιοι, συμφώνησαν σε ότι αφορά την πανδημία της νόσου Covid , να εντείνουν τις προσπάθειες για περισσότερους εμβολιασμούς. Στο ερώτημα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι ότι «θα πρέπει να το εξετάσουμε για συγκεκριμένες κατηγορίες, για παράδειγμα στην εκπαίδευση, προκειμένου να αποφύγουμε ένα λόκνταουν».

Σε ότι αφορά τις συντάξεις, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών διαβεβαιώνει ότι οι σημερινές συντάξεις θα παραμείνουν σταθερές, διότι «μπορεί να πληρώνουμε λιγότερες εισφορές από την εποχή του Χέλμουτ Κολ, αλλά έχουμε περισσότερους που πληρώνουν εισφορές». Επιπλέον, υποσχέθηκε «στον 17χρονο που τελειώνει σήμερα το σχολείο και θα πληρώνει εισφορές για τα επόμενα 50 χρόνια ότι δεν θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης».

Ακούγοντας αυτά, ο Άρμιν Λάσετ άστραψε και βρόντηξε επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, γιατί αν τα ελλείμματα των ταμείων εξακολουθούν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε ουσιαστικά επιβαρύνετε αυτούς που λέτε ότι θα προστατεύσετε, δηλαδή τους νέους». Η σύγκρουση Λάσετ-Σολτς συνεχίστηκε στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, με τους δύο υποψήφιους να ανταλλάσσουν κατηγορίες για λανθασμένους ή ελλιπείς χειρισμούς του παρελθόντος.

Τότε η υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, ερμήνευσε τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δυο κομμάτων ως «ομολογία αποτυχίας» για την πολιτική που ακολούθησαν, ενώ συγκυβερνούσαν, τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, η υποψήφια των Πρασίνων πρότεινε αυξημένη προσέλευση αλλοδαπών εργαζομένων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που καταβάλλουν εισφορές, αλλά και μεγαλύτερη «βοήθεια για εκατομμύρια γυναίκες που θα ήθελαν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν επαρκή στήριξη στην ανατροφή των παιδιών».

Αφότου τελείωσε η τηλεμαχία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, η Αναλένα έδωσε το χέρι στον Άρμιν Λάσετ με τους πολιτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι, ίσως αυτή είναι μία ένδειξη μελλοντικής συνεργασίας των δύο κομμάτων. Λίγες ώρες μετά την τηλεμαχία, δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας BILD έδειξε ότι, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν πρώτο κόμμα με 26%, ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 20% και στην τρίτη θέση οι Πράσινοι με 17%.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) διατηρεί διψήφιο ποσοστό, ενώ το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) περιορίζεται στο 6%, δηλαδή σχεδόν στο όριο του εκλογικού νόμου για την είσοδο στην Bundestag (oμοσπονδιακή βουλή).



Ειδήσεις σήμερα

Η Αλάνις Μορισέτ μιλά για τους άνδρες που την αποπλάνησαν στα 15 της: «Ήταν όλοι παιδόφιλοι»

Παγώνη: Με μάσκες μέχρι την άνοιξη του 2022 - Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Έστρωσε εκλογικό χαλί διαψεύδοντας τις πρόωρες κάλπες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης