Άιντα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ
Εδωσε εντολή ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βοηθήσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης και έδωσε εντολή ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βοηθήσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών που άφησε πίσω της η καταιγίδα Άιντα.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου «εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων» να «αναλάβουν τον συντονισμό των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από την καταστροφή» στις δύο πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.
Οι εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσε η Άιντα, αρχικά κυκλώνας που κατόπιν υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 44 ανθρώπους σε τέσσερις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.