Ο Μπάιντεν είναι ένα «ανίκανο σκουπίδι» - Ξεσπά μητέρα Αμερικανού πεζοναύτη που σκοτώθηκε στην Καμπούλ

Ο Μπάιντεν είναι ένα «ανίκανο σκουπίδι» - Ξεσπά μητέρα Αμερικανού πεζοναύτη που σκοτώθηκε στην Καμπούλ

«Ετοιμαζόταν να γυρίσει σπίτι του για να είναι δίπλα στη γυναίκα του και στη γέννηση του γιου του» - Συγκινούν τα  λόγια της μητέρας ενός 20χρονου Αμερικανού πεζοναύτη που σκοτώθηκε  από την επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ

017_238760
«Ανίκανο σκουπίδι» αποκάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η μητέρα ενός Αμερικανού πεζοναύτη που σκοτώθηκε από την επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Ο γιος μου ήταν ένας από τους πεζοναύτες που πέθαναν προχθές», είπε η Κάθι Μακόλουμ σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Παρασκευή για τον 20χρονο νεκρό γιο της Ράιλ.

«Ετοιμαζόταν να γυρίσει σπίτι του για να είναι δίπλα στη γυναίκα του και στη γέννηση του γιου του», είπε η Μακόλουμ. «Και εκείνο το ανίκανο σκουπίδι, έστειλε τον γιο μου στον θάνατο».

«Ήρθαν και με ξύπνησαν τέσσερις η ώρα το πρωί για να μου πουν ότι ο γιος μου είναι νεκρός», είπε.

000_9LV7R7


Συνολικά, από τη επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκλεισε τα μάτια και έγειρε προς τα πίσω το κεφάλι, καθώς τα φέρετρα, τυλιγμένα με την αμερικανική σημαία, με τις σορούς των 11 Αμερικανών στρατιωτών, έφτασαν με στρατιωτικό αεροσκάφος στη βάση Ντόβερ του Ντέλαγουερ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdw9br7potwp-sf)
Κλείσιμο


Ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και πολλοί ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν, σε στάση προσοχής και χαιρετίζοντας στρατιωτικά, καθώς Αμερικανοί στρατιώτες μετέφεραν τα φέρετρα των συναδέλφων τους έξω από το C-17. Ακουγόταν κάποιος να κλαίει και μια γυναίκα λιποθύμησε τη στιγμή που οι σοροί φορτώνονταν στα φορτηγά που θα τις μετέφεραν στις ειδικές εγκαταστάσεις όπου θα γίνει η διαδικασία ταυτοποίησης και νεκροψίας-νεκροτομής.

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν και η σύζυγος του συναντήθηκαν επίσης με τις οικογένειες ορισμένων από τους πεσόντες.

Το Πεντάγωνο έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 θυμάτων της επίθεσης. Οι πέντε από αυτούς ήταν μόλις 20 ετών, γεννήθηκαν δηλαδή την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος των ΗΠΑ, το 2001. Η ιστορία μιας 23χρονης στρατιωτίνας έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στη χώρα, αφού μόλις μία εβδομάδα πριν πέσει νεκρή είχε φωτογραφηθεί με ένα μωρό στην αγκαλιά της, κατά τη διάρκεια της χαοτικής επιχείρησης εκκένωσης της Καμπούλ.

Περίπου 250 Αμερικανούς πολίτες θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας. Άλλοι 280 δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θέλουν να φύγουν ή όχι.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαίωσε πάντως στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ότι όσοι επιλέξουν να μείνουν «δεν θα εγκλωβιστούν στο Αφγανιστάν».

Περίπου 114.400 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων σχεδόν 5.500 Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από το Αφγανιστάν με την τεράστια αερογέφυρα που στήθηκε στις 14 Αυγούστου, παραμονή της εισόδου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Η χαοτική διαχείριση αυτής της επιχείρησης και ο βαρύς απολογισμός της επίθεσης της Πέμπτης προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση του Μπάιντεν.

Ειδήσεις σήμερα

Αφγανιστάν: Νέο χτύπημα των ΗΠΑ με ρουκέτες στην Καμπούλ – Εκπνέει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για παράταση δηλώσεων και διπλή δόση ΕΝΦΙΑ

ΗΠΑ: «Σαρώνει» ο τυφώνας Άιντα - Χωρίς ρεύμα η Λουιζιάνα - Κλειστή η μεγαλύτερη πετρελαϊκή υποδομή

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης