Αφγανιστάν: Χιλιάδες εγκαταλείπουν την Καμπούλ - Πλησιάζουν οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Χιλιάδες εγκαταλείπουν την Καμπούλ - Πλησιάζουν οι Ταλιμπάν

Εικόνες χάος στο αεροδρόμιο της πρωτεόυσας - Την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, την πόλη   Μαζάρ-ι-Σαρίφ

kabul-aitport-0

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Καμπούλ, με τον δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν να είναι φρακαρισμένος. Τεράστιες ουρές ανθρώπων που αναζητούν ένα μέρος πιο ασφαλές συνωστίζονται έξω από το μοναδικό γραφείο έκδοσης διαβατηρίων της πρωτεύουσας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Άλλοι τρέχουν μανιωδώς γύρω από το κέντρο της Καμπούλ, μιας πόλης περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκτελώντας υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής πριν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο φόβος και ο πανικός που κυριεύει την Καμπούλ είναι αισθητός καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν προς την πρωτεύουσα μετά από μια καταστροφική, πολύμηνη στρατιωτική επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν.

Μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν το Σάββατο το βράδυ, την βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την πόλη που ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ. «Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ», δήλωσε ο Αφζάλ Χαντίντ, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαλχ, προσθέτοντας ότι η πόλη φαίνεται πως έπεσε χωρίς να γίνει μάχη. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους και κατευθύνθηκαν προς τη συνοριακή διάβαση με το Ουζμπεκιστάν, η γειτονική χώρα μάλιστα έκλεισε τα σύνορα της εγκλωβίζοντας εκεί τους στρατιώτες.


«Οι Ταλιμπάν παρελαύνουν πάνω στα οχήματα και τις μοτοσικλέτες τους, πυροβολώντας στον αέρα για να γιορτάσουν", δήλωσε ο Ατικουλάχ Γαγιόρ, που μένει κοντά στο διάσημο μπλε τζαμί της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις αποχωρούσαν από την πόλη.

Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η ξένη διπλωματική αποστολή στη χώρα. Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ABC, η πρεσβεία των ΗΠΑ θα εκκενωθεί μερικώς μέσα στις επόμενες 72 ώρες, καθώς κυριαρχεί ο φόβος ότι οι Ταλιμπάν θα φτάσουν έως την πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της πρεσβείας, καταστρέφουν έγγραφα, ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι Ταλιμπάν για λόγους προπαγάνδας.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκάνι, απηύθυνε σύντομο διάγγελμα στους πολίτες, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων του στρατού. Δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει σε κάθε πολίτη που έχει αναγκαστεί να φύγει από τον τόπο του. «Καταλαβαίνω πως ανησυχείτε για το μέλλον σας, σας εγγυώμαι ότι ως πρόεδρος σας θα φροντίσω να μην υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια, βία και εκτόπιση του λαού μου».

Παράλληλα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν κρατούμενους από τις φυλάκες της πόλης. Μεταξύ των οποίων είναι εκατοντάδες καταδικασθέντες για τρομοκρατία με την ισλαμιστική οργάνωση Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό κράτος.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστούν θα ενισχυθούν, ήδη 5000 στρατιώτες ετοιμάζονται για την Καμπούλ. Επιπλέον, απείλησε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πλήγμα σε αμερικανικά συμφέροντα θα υπάρξει ισχυρή και αποφασιστική στρατιωτική επέμβαση. Υπογράμμισε, πως πως αυτός ο πόλεμος δεν θα απασχολήσει μελλοντικό ηγέτη των ΗΠΑ.


Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Πάνω από 37.000 κρούσματα από τις αρχές Αυγούστου - Μεγαλώνει η πίεση σε Κρήτη - Πελοπόννησο

Στον «πάγο» από 16 Αυγούστου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές

Πολυτεχνείο: Το κτίριο Γκίνη Κέντρο Πολιτισμού

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης