Φωτιά στην Κύπρο: Αποζημιώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους

Φωτιά στην Κύπρο: Αποζημιώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους

Η οικονομική βοήθεια θα παραχωρηθεί κλιμακωτά για σκοπούς αποκατάστασης ζημιών που προξενήθηκαν σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα

kypros_fotia
Οικονομική βοήθεια ύψους περίπου €6 εκατ. για τους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Νουρής παρουσίασε αναλυτικά τη βοήθεια, που θα παραχωρηθεί κλιμακωτά αναλόγως του ύψους της ζημιάς που προκλήθηκε, για σκοπούς αποκατάστασης ζημιών που προξενήθηκαν σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα.

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Υπουργικού για παραχώρηση χρηματικού ποσού στις οικογένειες των τεσσάρων Αιγυπτίων που έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά στη βάση του αριθμού των μελών της κάθε οικογένειας, με δύο εκ των τεσσάρων οικογενειών να λαμβάνουν από €95.000 έκαστη και τις άλλες δύο €185.000 και €245.000 αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα αποφασίστηκε η παραχώρηση υποτροφιών στα παιδιά των αδικοχαμένων νέων για σπουδές σε Ιδρύματα Ανώτερης/Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στις Κοινότητες Αρακαπά, Επταγώνιας, Οράς, Αγιοί Βαβατσινιάς, Μελίνης και την πυρκαγιά στην Τάλα της Πάφου, είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και δραστηριοποιήθηκαν το σύνολο των υπηρεσιών στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου με σκοπό την απογραφή και εκτίμηση των ζημιών σε ιδιωτικά υποστατικά, ώστε, να εξεταστεί η περίπτωση παραχώρησης οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες.

Πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα, οι συνέπειες από τις πυρκαγιές αφορούν ζημιές σε 98 κτήρια και ζημιές σε οχήματα, γεωργικά μηχανήματα, εξοπλισμό, γεννήτριες κ.ά.

Ανέφερε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις που στάληκαν από τις οικείες επαρχιακές διοικήσεις το ύψος των ζημιών στις κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού ανέρχεται σε €1.207.443 περίπου, της Επαρχίας Λάρνακας σε €4.051.232 περίπου, και της Επαρχίας Πάφου σε €380.233 περίπου. Το συνολικό ύψος των ζημιών παγκύπρια μετά την απογραφή και εκτίμηση τους ανέρχεται σε €5.638.908 περίπου, συμπλήρωσε.

Για ζημιές έως €10.000 θα καταβάλλεται εφάπαξ ποσό ίσο με το ύψος της εκτιμηθείσας ζημίας, με ανώτατο ποσό τις €10.000. Για ζημιές από 10.000 μέχρι €50.000, πέραν του πιο πάνω εφάπαξ ποσού (€10.000), θα δίδεται πρόσθετα το 80% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Για παράδειγμα για εκτιμηθείσα ζημία ύψους €50.000 θα καταβάλλεται κατά συνολική χάρη βοήθεια ύψους €42.000, διευκρίνισε.

Για ζημιές από 50.000 μέχρι €100.000 πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 42.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 50% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στην περίπτωση εκτιμημένης ζημία €100.000 θα καταβάλλεται κατά χάρη βοήθεια ύψους €67.000, συνέχισε και ανέφερε περαιτέρω ότι για ζημιές από 100.000 μέχρι €150.000 πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 67.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 30% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στην περίπτωση εκτιμημένης ζημία €150.000 θα καταβάλλεται κατά χάρη βοήθεια ύψους €82.000.

Σημείωσε ότι ζημιές, που υπερβαίνουν τις €150.000 δεν θα παραχωρείται το οποιοδήποτε πρόσθετο ποσό. Σχετικά με ζημιές σε οχήματα θα δίδεται κατά χάρη οικονομική βοήθεια για οχήματα ιδιωτικής χρήσης, τα οποία είναι νόμιμα εγγεγραμμένα, ίση με το 50% της εκτιμημένης ζημιάς, με βάση την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών, με ανώτατο όριο €5.000 ανά όχημα, για επαγγελματικά οχήματα/μηχανήματα νοουμένου ότι αυτά δεν καλύπτονται από τα σχέδια του Υπουργείου Γεωργίας θα παραχωρείται 50% της εκτιμημένης ζημιάς με βάση την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών με ανώτατο όριο τις €10.000 ανά όχημα.



Ειδήσεις σήμερα:

Ιστιοφόρο βυθίστηκε στη Νάξο - Σώοι οι οκτώ Γερμανοί επιβαίνοντες

Συναγερμός και στη Γλυφάδα: Κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα έδειξαν τα rapid test

Φορο-μπόνους 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης