Ρωσία: «Τρέχει» να προλάβει τον Έλον Μασκ και τον Τομ Κρουζ στην «κούρσα» για την πρώτη ταινία στο Διάστημα!

Ρωσία: «Τρέχει» να προλάβει τον Έλον Μασκ και τον Τομ Κρουζ στην «κούρσα» για την πρώτη ταινία στο Διάστημα!

Τι γνωρίζουμε για το ρωσικό πρότζεκτ που, έξι δεκαετίες μετά την κατάκτηση της διαστημικής «πρωτιάς» του Γκαγκάριν, φιλοδοξεί να τον... μιμηθεί, νικώντας τους Αμερικανούς

SPACE_RUSSIANS2
Στις 12 Απριλίου του 1961, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, «χαρίζοντας» στη Μόσχα μία καίρια «νίκη» στον Ψυχρό Πόλεμο. Σήμερα, έξι δεκαετίες μετά το ιστορικό αυτό επίτευγμα, η Ρωσία εμπλέκεται ξανά σε μια «διαστημική κούρσα» με την Ουάσινγκτον, με τον στόχο αυτή τη φορά να είναι κάπως πιο... glamorous.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στις 5 Οκτωβρίου μία από τις πιο αναγνωρισμένες ηθοποιούς της Ρωσίας, η 36χρονη Γιούλια Περεσίλντ θα ταξιδέψει μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με τον σκηνοθέτη του κινηματογράφου Κλιπ Σιπένκο. Η αποστολή τους; Να γυρίσουν την πρώτη ταινία σε τροχιά πριν προλάβουν να το κάνουν οι Αμερικανοί.

Αν όλα πάνε κατ' ευχήν στο σχέδιό τους, οι Ρώσοι πιθανότατα θα «νικήσουν» στη ιδιότυπη αυτή «κούρσα» τον πρωταγωνιστή του Mission Impossible Τομ Κρουζ και τον σκηνοθέτη Νταγκ Λίμαν, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει πρώτοι το δικό τους φιλόδοξο διαστημικό πρότζεκτ, σε συνεργασία με τη NASA και την Spape X, την εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

«Θέλω πολύ να είμαστε όχι μόνο οι πρώτοι αλλά και οι καλύτεροι» είπε η Περεσίλντ στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το ταξίδι της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση στις 5 Οκτωβρίου θα γίνει από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.




Τι ξέρουμε για το ρωσικό πρότζετκ

Κλείσιμο
To «Κάλεσμα», όπως είναι ο προσωρινός τίτλος του ρωσικού πρότζεκτ, ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς, τέσσερις μήνες μετά το χολιγουντιανό πρότζεκτ. Εκτός όμως από τις υψηλές προσδοκίες που το συνοδεύουν, ελάχιστες άλλες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές προς το παρόν για τη ρωσική ταινία. Τόσο η ρωσική διαστημική υπηρεσία όσο και οι συντελεστές του φιλμ τηρούν σιγή ιχθύος για την πλοκή της ταινίας. Ωστόσο ρωσικά ΜΜΕ έχουν αποκαλύψει ότι αφορά έναν γιατρό που αποστέλλεται επειγόντως στον ΔΔΣ για να σώσει έναν κοσμοναύτη.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που δεν έχει αποκαλυφθεί ειναι το μπάτζετ της ταινίας. Μπορεί κανείς ωστόσο να συμπεράνει με σχετική σιγουριά ότι θα είναι αστρονομικό, αφού το ταξίδι στο διάστημα δεν είναι... φθηνή υπόθεση. Μία μόνο θέση σε έναν πύραυλο Σογιούζ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κοστίζει συνήθως στη NASA δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, όπως επισημαίνει το AFP.

Ένας σημαντικός παράγοντας που σίγουρα θα επηρεάσει την αισθητική κατεύθυνση της ταινίας είναι η συμμετοχή του Κονσταντίν Έρνστ, του 60χρονου επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου «Κανάλι Ένα», φιλικά προσκείμενου στο Κρεμλίνο. Ο Ερνστ έχει επιμεληθεί προσωπικά μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ρωσίας, και της καριέρας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν: στρατιωτικές παρελάσεις, ορκωμοσίες και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι.



Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roscosmos, θα φιγουράρει επίσης ανάμεσα στη λίστα των συντελεστών του φιλμ όταν βγει στα σινεμά όλης της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του AFP, το όνομα του Ρογκόζιν μπορεί να μην σημαίνει τίποτα για τους σινεφίλ, αλλά έχει γίνει διάσημο σε σχέση με σκάνδαλα διαφθοράς στη ρωσική διαστημική υπηρεσία και μέσω των «καυγάδων» του με τον Έλον Μασκ στα social media.

«Εργαλείο προπαγάνδας»

Για τον 57χρονο Ρογκόζιν, η ταινία είναι ένας τρόπος να ενισχυθεί το γόητρο της Roscosmos, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ρώσων «ανταγωνιστών» τους.

Εντάσσεται όμως στο πλαίσιο της «γεωπολιτικής μάχης» που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε μια ταμπλόιντ εφημερίδα της Μόσχας. «Ο κινηματογράφος έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό σε ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρογκόζιν στην Κομσκομόλσκαγια Πράβντα τον Ιούνιο.

Ο Ρογκόζιν είπε στη συνέντευξή του ότι ο Κρουζ και ο Λίμαν είχαν προσεγγίσει αρχικά την Roscosmos στις αρχές του 2020 για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μια ταινία. Όπως υπογράμμισε όμως «πολιτικές δυνάμεις» τους άσκησαν πίεση να εγκαταλείψουν την ιδέα της συνεργασίας με τους Ρώσους. «Μετά από αυτό το περιστατικό κατάλαβα ότι το διάστημα είναι ένα πεδίο όπου παίζονται μεγάλα πολιτικά παιχνίδια. Τότε προέκυψε η ιδέα να δημιουργηθεί μια ταινία» είπε στην εφημερίδα ο 57χρονος.

Εκπρόσωποι του Τομ Κρουζ δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του AFP για κάποιο σχόλιο αναφορικά με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.



«Δεν είμαι υπερηρωίδα»

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο πρότζεκτ, η Περεσίλντ εκπαιδεύεται εντατικά από τον περασμένο Μάιο στο Κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν», λίγο πιο έξω από τη Μόσχα. Όταν μίλησε με το Γαλλικό Πρακτορείο, είχε ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη φυγόκεντρο μηχανή, και πλέον μάθαινε πώς να επιβιώνει σε εχθρικά περιβάλλοντα, προκειμένου να είναι έτοιμη όταν επιστρέψει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα Σογιούζ στις 17 Οκτωβρίου.

Ο μικροσκοπικός χώρος γυρίσματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποτελεί πρόκληση για τον σκηνοθέτη, ο οποίος θα χειριστεί επίσης τις κάμερες, τον φωτισμό, τον ήχο και το μακιγιάζ. «Θα πρέπει να γυρίσουμε στο διάστημα τις σκηνές που δεν μπορούμε να γυρίσουμε στη Γη» εξηγεί η Ρωσίδα ηθοποιός.

Όπως πολλά παιδιά στη χώρα της, η Περεσίλντ μεγάλωσε έχοντας ως πρότυπο τον Γκαγκάριν, όμως δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ταξίδευε η ίδια στο διάστημα. Παραδέχεται ότι ένιωσε φόβο όταν επιλέχτηκε για τον ρόλο ανάμεσα σε 3.000 υποψήφιες. «Δεν είμαι υπερηρωίδα» δηλώνει στο AFP, συμπληρώνοντας ότι αντλεί έμπνευση από τα παιδιά που έχει γνωρίσει στο ίδρυμά της ονόματι «Γκλαντσονόκ», το οποίο υποστηρίζει νεαρά άτομα με αναπηρία.

«Για αυτούς, το να σηκώσουν ένα κουτάλι είναι τόσο δύσκολο όσο το να πάω εγώ στο διάστημα» αλλά πρέπει να «πιστέψουν στο αδύνατο», σημειώνει η 36χρονη.





Ειδήσεις σήμερα

Βρετανός influencer που «αυτοπροσδιορίζεται ως Κορεάτης» δέχεται απειλές για τη ζωή του - Έχει κάνει 18 πλαστικές

Φόβοι για έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα στην Αυστραλία: Αυξάνονται οι μολύνσεις στη Νέα Νότια Ουαλία


Έκαναν βόλτα με σκάφος στη λίμνη όταν ένα γιγάντιο κομμάτι γκρεμού... «έσκασε» στα νερά μπροστά τους - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης