Κουρωνοϊός - Φον ντερ Λάιεν: Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει εμβολιαστεί το 60% των Ευρωπαίων πολιτών

Κουρωνοϊός - Φον ντερ Λάιεν: Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει εμβολιαστεί το 60% των Ευρωπαίων πολιτών

Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν το τελευταίο επίσημο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ - Παρουσία του Πασκάλ Ντόναχιου και της Κριστίν Λαγκάρντ οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν τις εξελίξεις στην τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών

ursula_von_der_laien
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό εμβολιασμού, αλλά και την μετάλλαξη «Δέλτα» του ιού, έκρουσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι έως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, θα έχουν παραδοθεί στα κράτη - μέλη της ΕΕ 422 εκ. δόσεις εμβολίων. Παράλληλα δήλωσε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα το 60% των ενηλίκων Ευρωπαίων πολιτών θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 40% θα είναι πλήρως εμβολιασμένο.



Η δεύτερη και τελευταία ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του οποίου οι «27» ασχολήθηκαν με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, ολοκληρώθηκε έπειτα από μόλις δύο ώρες. Παρουσία του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν ακόμα τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ιδίως την τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών.

Ο κ. Ντόναχιου αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, έναν μηχανισμό που θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και θα χρησιμοποιείται όταν τα εθνικά ταμεία εγγύησης καταθέσεων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα σε Ρώμη και Βερολίνο.

Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν το τελευταίο επίσημο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα συνεχίσει ή μη να βρίσκεται στην ηγεσία της Γερμανίας τον επόμενο Οκτώβριο, όταν θα λάβει το επόμενο, ανεπίσημο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Σλοβενία, καθώς δεν είναι δεδομένο το πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα. Παράλληλα ήταν και το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει η Σλοβενία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι αναμένεται να συνεχιστούν τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για να ενθαρρυνθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι καθώς δεν είχαμε βιώσει πανδημία στο παρελθόν δεν διαθέταμε τα κατάλληλα εργαλεία και όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα ήταν ad hoc, ωστόσο τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα. «Η ρευστότητα στην οικονομία που είχε παραλύσει από την πανδημία άγγιξε τα 2 τρισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών μελών, υπογραμμίζοντας ότι στοχεύουν σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη οικονομία, αλλά και στην κοινωνική πολιτική.

Κλείσιμο
Αναφορικά με την Τουρκία η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι υπάρχει μεν βελτίωση των σχέσεων τον τελευταίο καιρό, αλλά παράλληλα παρατηρείται μικρή έως καθόλου πρόοδος με την Κύπρο. Η ΕΕ αναμένεται να βοηθήσει την Τουρκία στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, παρέχοντας 3 δισ. ευρώ για την κοινωνική και οικονομική τους προστασία, ενώ η ΕΕ αναμένεται να συνδράμει και τον Λίβανο και την Ιορδανία με επιπλέον 2 δισ. ευρώ, καθώς οι δύο χώρες φιλοξενούν επίσης εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά - Κατερινόπουλος: Έγινε ταξίδι στην Κρήτη πριν τη δολοφονία

Προκλητικός και πάλι ο Ακάρ: Μάταια ξοδεύετε τους πόρους των Ελλήνων σε εξοπλισμούς

Νέο ασφαλιστικό: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα όσα αλλάζουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης