Γαλλία: Αύριο ολοκληρώνεται η δίκη της Βαλερί Μπακό για τη δολοφονία του βασανιστή πατριού και συζύγου της

Γαλλία: Αύριο ολοκληρώνεται η δίκη της Βαλερί Μπακό για τη δολοφονία του βασανιστή πατριού και συζύγου της

Η μητέρα της Βαλερί υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα ότι την βίαζε ο πατριός της - Ανέφερε ότι θα μπορούσε να τον εγκαταλείψει αντί να τον σκοτώσει  - Τα παιδιά της στέκονται στο πλευρό της κατηγορούμενης

valerie_bacot_2
Η Βαλερί Μπακό δεν μπορεί ακόμη να ξεχάσει ότι πρώην πατριός και μετέπειτα σύζυγός της την βίαζε και την κακοποιούσε επανειλημμένως. Η ίδια δεν αρνείται ότι σκότωσε τον Ντανιέλ Πολέτ το 2016.

Στο βιβλίο της, υπό τον τίτλο: «Tout le monde savait» (Όλος ο κόσμος γνώριζε), μοιράστηκε με το αναγνωστικό κοινό λεπτομέρειες για το πώς τον πυροβόλησε και στη συνέχεια, έθαψε το πτώμα του στο δάσος, με τη βοήθεια των δύο εκ των τεσσάρων παιδιών της.

Η δίκη της, που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

Η μητέρα της Βαλερί της «γύρισε την πλάτη»

Ωστόσο, σήμερα, η μητέρα της Βαλερί άφησε άφωνους όλους όσοι βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα. Η Ζοέλ Ομπάκ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ήθελε να είναι μαζί με τον Ντανιέλ κι ότι η κόρη της Βαλερί δεν έπρεπε να τον σκοτώσει για να ξεφύγει από το γάμο. Επέμεινε ότι δεν είχε ιδέα για τις απεχθείς πράξεις του συζύγου της έως ότου φυλακίστηκε.

Αντί να υπερασπιστεί την κόρη της, η Ζοέλ είπε ότι, αντί να τον σκοτώσει, υπήρχαν άλλες λύσεις για να φύγει μακριά του. Αντιθέτως, ο αδερφός του πατριού και μετέπειτα συζύγου της Βαλερί, Αλάν Πολέτ, υποστήριξε ότι ο όρος «τέρας» είναι πολύ ευγενικός για τον Ντανιέλ. Χθες, οι δύο γιοι της Βαλερί, Βενσάν και Ρομάν Μπακό, πέρασαν το κατώφλι του δικαστηρίου του Σαόν ε Λουάρ στη κεντρική Γαλλία.

Affaire Valérie Bacot, jugée pour avoir tué son mari violent
Κλείσιμο


Οι γιοι της κατήγγειλαν δύο φορές ενδοοικογενειακή βία

Η Μπακό σκότωσε τον πατέρα τους τον Μάρτιο του 2016. Οι ίδιοι ένα πριν, είχαν επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα δύο φορές για να καταγγείλουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που βίωναν. Οι αστυνομικοί τους είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.

Οι γιοι της Μπακό μαζί με την 19χρονη αδελφή τους, Καρλίν στήριξαν τη μητέρα τους ενώπιον των δικαστών. «Η παλιά μας ζωή ήταν πολύ περίπλοκη, γεμάτη κραυγές. Ζούσαμε τρομοκρατημένοι», υποστήριξε στην κατάθεσή της η Καρλίν.

Φοβόταν μην κάνει τα ίδια και στην κόρη τους

Επί δεκαετίες, η Μπακό ήταν θύμα κακοποίησης του Πολέτ. Σε ηλικία 12 ετών την βίασε. Ο φόβος της ήταν θα κάνει τα ίδια και στην κόρη τους και αυτό ήταν που όπλισε το χέρι της, όπως ισχυρίστηκαν οι συνήγοροί της. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο φόνος του τότε 61χρονου άντρα ήταν μία απεγνωσμένη απόπειρα αυτοάμυνας, ισχυρισμός που το δικαστήριο απορρίπτει, αφού υποστηρίζει ότι ο φόνος έγινε εκ προμελέτης.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπήρξε προμελέτη, αλλά μιλάμε για μία γυναίκα την οποία τυραννούσε όλη της τη ζωή», δήλωσε η Ζανίν Μπονακιντά, δικηγόρος της κατηγορούμενης στην εφημερίδα «Guardian». «Ο Πολέτ ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο των πάντων. Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να απελευθερωθεί από αυτή την κατάσταση», γράφει η Βαλερί, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε τον Μάιο.




Το 1995, ο Πολέτ καταδικάστηκε για την κακοποίηση της συζυγοκτόνου, σύμφωνα με αλλά επέστρεψε στην οικογένεια, μερικά χρόνια αργότερα όταν αποφυλακίστηκε. Η μητέρα της Μπακό τον δέχτηκε πίσω στο σπίτι. «Υποσχέθηκε στη μητέρα μου ότι δεν θα άρχιζε πάλι τα ίδια. Αλλά το έκανε», κατέθεσε η Μπακό στο δικαστήριο.

Ήταν μόνιμα τρομοκρατημένη και περίμενε την επόμενη βίαιη επίθεση

Η καθημερινότητα της κατηγορούμενης περιγράφεται, από την ίδια στο βιβλίο, σαν μιας φυλακισμένης. Δεν της επιτρεπόταν να μιλήσει με κανέναν και ήταν μονίμως τρομοκρατημένη σε αναμονή της επόμενης, βίαιης επίθεσης που θα δεχόταν.

Όταν ο Πολέτ πήρε σύνταξη, την εξώθησε στην πορνεία, στο πίσω μέρος ενός μίνι βαν που είχε. Σύμφωνα με την ίδια, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν όταν ο Πολέτ ρώτησε την 14χρονη τότε κόρη τους «πώς τα πήγαινε σεξουαλικά».

«Θυμάμαι ότι έκλεισα απλώς τα μάτια μου. Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Βγήκα από το αυτοκίνητο και το νεκρό σώμα του απλώς έπεσε κι αυτό έξω. Το μόνο που ήθελα ήταν να σώσω τον εαυτό και τα παιδιά μου», κατέθεσε η γυναίκα, για τον εξ' επαφής πυροβολισμό του συζύγου της στο ίδιο μίνι βαν που την υποχρέωνε να εκδίδεται.

Όταν ρωτήθηκε από τον ανακριτή, Ερίκ Ζαλέ, γιατί δεν μπορούσε να χωρίσει, η Μπακό απάντησε: «Δεν καταλαβαίνετε τίποτα». Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ένα αίτημα με το οποίο ζητούν την αθώωση της.

Violée, battue, prostituée, Valérie Bacot jugée pour avoir tuée son mari proxénète | AFP


Το μαρτύριο της Βαλερί

Στις 13 Μαρτίου του 2016, η 35χρονη τότε Βαλερί πυροβολεί τον Ντανιέλ Πολέτ, 61 ετών. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017. Ομολόγησε αμέσως προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το μαρτύριό της διήρκεσε 25 χρόνια.

Σε ηλικία 12 ετών, ο Ντανιέλ Πολέτ τη βίασε. Ήταν τότε σύζυγος της μητέρας της. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε το 1995, ωστόσο στον άνδρα επετράπη από την αποφυλάκισή του το 1997, να επανενταχθεί στην οικογενειακή εστία. Όταν έμεινε έγκυος σε ηλικία 17 ετών από τον πατριό της, η μητέρα της στράφηκε εναντίον της. Τότε η Βαλερί θεώρησε πως η σωτηρία της θα ήταν να ζήσει με τον «Ντανί».

Κάποια Χριστούγεννα τη χτυπάει μ΄ ένα σφυρί, διότι τα φωτάκια που είχε αγοράσει δεν λειτουργούσαν. Μια άλλη ημέρα, πήγε να τη στραγγαλίσει ενώ ήταν έγκυος με την ίδια να λιποθυμά. Το τελειωτικό χτύπημα ήταν να την εξωθήσει στην πορνεία. Της έδινε οδηγίες μέσω ενός ακουστικού για να ικανοποιήσει καλύτερα τον πελάτη.

«Φοβόμουν. Όλη την ώρα», γράφει.«Ήθελα να φύγω χίλιες φορές», διαβεβαιώνει η Βαλερί Μπακό. Όμως, φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της που την απειλεί συχνά με ένα όπλο.

Σε ηλικία 14 ετών η Καρλίν ομολογεί στη μητέρα της ότι ο πατέρας της τη ρώτησε «πώς ήταν σεξουαλικά». Στις 13 Μαρτίου του 2016, η Βαλερί παίρνει το όπλο που ο σύζυγός της κρατούσε φυλαγμένο στο αυτοκίνητό του και τον πυροβολεί στον αυχένα. Δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα: το θύμα ήταν στο τιμόνι, με γυρισμένη προς τα εκείνη την πλάτη. Εκείνη όμως ένιωσε ανακούφιση...



Ειδήσεις σήμερα:

Αγρίνιο: Στο Εισαγγελέα ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης

Αντιδράσεις για την ανάρτηση της Χρυσηίδας Δημουλίδου υπέρ του δολοφόνου της Καρολάιν

«Απειλούσε πως θα με σκοτώσει»: Οι ημέρες και τα έργα του ιερέα που έριξε βιτριόλι στους Μητροπολίτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης