Τζον Μακάφι: Είχε προειδοποιήσει για τον θάνατό του - «Αν κρεμαστώ δεν θα ευθύνομαι εγώ»

Τζον Μακάφι: Είχε προειδοποιήσει για τον θάνατό του - «Αν κρεμαστώ δεν θα ευθύνομαι εγώ»

Οι Αμερικανοί με έχουν ξεγραμμένο ήταν το μήνυμά του στο Twitter - Έκανε τατουάζ στο δεξί του χέρι ως αποδεικτικό στοιχείο των λεγομένων του - Η πολυτάραχη ζωή του από τη NASA και το antivirus στην αποφυγή φορολόγησης - Ζούσε για χρόνια σε ένα τεράστιο γιοτ

mcafee-5364_2
Η είδηση ότι ο εμβληματικός μεγιστάνας της τεχνολογίας και μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, Τζον Μακάφι, φέρεται να αυτοκτόνησε χθες το βράδυ σε φυλακή της Βαρκελώνης, κάνει το γύρο του κόσμου.

Επί χρόνια, ο Αμερικανός Κροίσος προσπαθούσε να ξεφύγει από τις αμερικανικές αρχές έχοντας για σπίτι του ένα γιοτ. Σε βάρος του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για φοροδιαφυγή στο Τενεσί, ενώ ήταν κατηγορούμενος και σε μια υπόθεση απάτης με κρυπτονομίσματα στη Νέα Υόρκη.

Ο θάνατός του, μόλις λίγες ώρες αφότου ισπανικό δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, εκτιμήθηκε ως αυτοκτονία, προκαλώντας την αντίδραση πολλών που κάνουν λόγο για συνωμοσία, επικαλούμενοι παλιότερα tweets του ίδιου με τα οποία προειδοποιούσε τους ακολούθους του ότι, αν ποτέ μάθαιναν ότι αυτοκτόνησε, να μην το πιστέψουν. «Να ξέρετε ότι αν ποτέ κρεμαστώ, όπως ο (Αμερικανός παιδόφιλος) Τζέφρι Επστάιν, δεν θα ευθύνομαι εγώ», φέρεται να είχε γράψει παλιότερα στο Twitter.

To 2019, o Αμερικανός επιχειρηματίας είχε γράψει στα social media ότι λαμβάνει έμμεσα μηνύματα από την αμερικανική κυβέρνηση ότι τον θέλει νεκρό, σχεδιάζοντας να τον δολοφονήσει με τρόπο που να φανεί ως αυτοκτονία. Τότε μάλιστα είχε ανεβάσει και μια φωτογραφία από ένα νέο τατουάζ στον ώμο του με τη λέξη «ξεγραμμένος».

tatouaz-1
Κλείσιμο


Όπως αναφέρει το CNN, ο θάνατός του οδήγησε επίσης πολλούς να κατηγορήσουν το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ και την επικείμενη έκδοση του επιχειρηματία στις ΗΠΑ.
tweets-645
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να εκδίδει εκείνους που κατηγορούνται για μη βίαια εγκλήματα σε ένα δικαστικό σύστημα τόσο άδικο - και ένα σύστημα φυλακής τόσο σκληρό - που οι γεννημένοι εκεί θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να υπόκεινται σε αυτό», υποστήριξε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, φυγάς ο ίδιος από τις ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του για το σύστημα μαζικής παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο δικηγόρος του Μακάφι, Χαβιέ Βιλάλμπα, υποστηρίζει ότι ο πρωτοπόρος του χώρου του λογισμικού antivirus, κρεμάστηκε επειδή οι εννέα μήνες του στη φυλακή τον είχαν οδηγήσει σε απελπισία.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο δικαστήριο ένα μήνα πριν, ο 75χρονος Αμερικανός είχε υποστηρίξει πως, με βάση την ηλικία του, θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή αν καταδικαζόταν στις ΗΠΑ. «Ελπίζω το ισπανικό δικαστήριο να δει την αδικία» είχε πει, προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θέλουν να με χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα».

Η σύλληψή του έγινε στις 3 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, ενώ ήταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Κωνσταντινούπολη με βρετανικό διαβατήριο, είχε πει ισπανική αστυνομική πηγή.

O Μακάφι είχε γεννηθεί στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας και είχε εργαστεί για τις NASA, Xerox και Lockheed Martin πριν λανσάρει το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο antivirus (McAfee VirusScan), το 1987. Πούλησε την εταιρεία του στην Intel το 2011, και έκτοτε δεν είχε εμπλοκή στον χώρο. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα φέρει ακόμα το όνομά του, με 500 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο πελάτης του θα μπορούσε να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του, αλλά δεν άντεχε τη φυλακή. Το 2019 είχε δηλώσει πως δεν είχε πληρώσει φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ για οκτώ χρόνια για ιδεολογικούς λόγους.
mcafee-fylaki-44
Την ίδια χρονιά έφυγε από τις ΗΠΑ για να αποφύγει τη δίκη, και έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα τεράστιο γιοτ με την τότε σύζυγό του, τέσσερα σκυλιά, δύο φρουρούς ασφαλείας και επτά άτομα προσωπικό.

Είχε προσφερθεί να βοηθήσει την Κούβα να αποφύγει ένα αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα και είχε επιδιώξει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ με το «Ελευθεριακό Κόμμα» (Libertarian Party). Το 2018 είχε υποστηρίξει ότι έχει αποκτήσει 47 απογόνους.

Ο ίδιος είχε ζήσει αρκετά χρόνια στο Μπελίζ, και ετράπη σε φυγή όταν η αστυνομία θέλησε να τον ανακρίνει για τον φόνο ενός γείτονα το 2012. Δήλωνε ένθερμος χρήστης του Twitter με ένα εκατομμύριο followers, καθώς και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο YouTube το 2013, όπου, χρησιμοποιώντας ύβρεις, αναφερόταν κοροϊδευτικά στη δυσκολία της απομάκρυνσης του λογισμικού που έφερε το όνομά του από τους υπολογιστές. Το 2019 είχε χαρακτηρίσει τη φορολόγηση «παράνομη» στο Twitter, και την ίδια χρονιά είχε τεθεί για λίγο υπό κράτηση στη Δομινικανή Δημοκρατία επειδή φερόταν να είχε φέρει όπλα στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια είχε επανειλημμένως υποστηρίξει ότι υπήρχε συνωμοσία σε βάρος του, ωστόσο η ισπανική εφημερίδα «El Pais» γράφει ότι το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι διωκόταν για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους.

Σύμφωνα με την αμερικανική Δικαιοσύνη, ο Τζον Μακάφι φέρεται επίσης να είχε κρύψει περιουσιακά στοιχεία, συγκεκριμένα ακίνητα, ένα γιοτ και ένα αυτοκίνητο, γράφοντάς τα σε ονόματα άλλων προσώπων.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης μέσω της Interpol και ζήτησαν την έκδοσή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους - Τέλος από Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίθεση σε Μητροπολίτες: Από το ίντερνετ αγόρασε το βιτριόλι ο δράστης - Άρχισε το «ράντισμα» όταν κατάλαβε ότι θα τον καθαιρέσουν

Αφγανός βίασε την έγκυο - Η κοπέλα ζήτησε βοήθεια από τρεις Πακιστανούς και τη βίασαν κι αυτοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης