Τουρκία: Η «βλέννα» που πλήττει τη Θάλασσα του Μαρμαρά αρχίζει να εξαπλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Η «βλέννα» που πλήττει τη Θάλασσα του Μαρμαρά αρχίζει να εξαπλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα

Ανοιχτά του λιμανιού Γιαλικόι της επαρχίας Ορντού εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες της θαλάσσιας βλέννας - Αν συνεχιστεί η μόλυνση το πρόβλημα θα γίνει τόσο έντονο όσο και στη Θάλασσα του Γαλατά, προειδοποιεί Τούρκος ειδικός

mucilage_1
Το παχύ στρώμα θαλάσσιας «βλέννας» που απειλεί τη θαλάσσια ζωή και την αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα του Μαρμαρά και έχει προκαλέσει έντονη διεθνή ανησυχία εξαπλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με ειδικό που επικαλείται η Hurriyet Daily News, η Μαύρη Θάλασσα μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει εξίσου σοβαρό πρόβλημα με την Θάλασσα του Μαρμαρά, αν δεν ληφθούν έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η κινητοποίηση στο λιμάνι Γιαλικόι της πόλης Φάτσα στην επαρχία Ορντού, ανοιχτά του οποίου εντοπίστηκαν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες της εν λόγω βλέννας, είχε ως αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να ξεκινήσουν προσπάθειες καθαρισμού των υδάτων.




«Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι τόσο άσχημη όσο εκείνη στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αν συνεχιστεί όμως η μόλυνση, σε τρία, πέντε ή ίσως και 30 χρόνια θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο και στη Μαύρη Θάλασσα» εξηγεί ο Μεχμέτ Αϊντίν, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ορντού.

H θαλάσσια βλέννα, τα αίτια της οποίας εξήγησε πρόσφατα στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής, συνδέεται με την μόλυνση αλλά και με την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, που διαταράσσει το φυσικό σύστημα μέσα στο οποίο διαβιούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Κλείσιμο


Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή Αϊντίν, λιπάσματα που χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες τσαγιού και διαφόρων καρπών και περιέχουν φώσφορο και άζωτο καταλήγουν στο νερό, δημιουργώντας ακραίες μορφές του φαινομένου του ευτροφισμού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και διαταράσσοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. «Τόσο η Θάλασσα του Μαρμαρά όσο και η Μαύρη Θάλασσα είναι εσωτερικές θάλασσες. Τα αποτελέσματα από αυτά τα λιπάσματα μπορεί να αργήσουν να φανούν αρκετά χρόνια» σημείωσε ο επιστήμονας.




Ο καθηγητής Αϊντίν έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου και για τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών στη Μαύρη Θάλασσα. Τα επόμενα χρόνια, καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός στις ακτές θα αυξάνεται, τα ψάρια θα λιγοστεύουν με ανησυχητικό ρυθμό.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η Τουρκία έχει θέσει από εχθές σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης 22 σημείων για τον καθαρισμό της Θάλασσας του Μαρμαρά. Την ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταφορών, Γεωργίας, Υγείας και Εσωτερικών, ενώ στην προσπάθεια συμμετέχουν και ΜΚΟ αλλά και δημοτικές Αρχές.


Ειδήσεις σήμερα: 

Viral o γαλήνιος υπνάκος του κοπαδιού ελεφάντων που έχει διανύσει 500 χλμ σπέρνοντας... την καταστροφή!

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Τι θα αλλάξει -άμεσα- για μουσική, εστίαση, γάμους και απαγόρευση κυκλοφορίας

Γλυκά Νερά: Σοκάρει η κατάθεση του 32χρονου πιλότου - Τι είπε για τη δραματική νύχτα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης