Κομισιόν: Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και επαναφορά ελεύθερης κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν

Κομισιόν: Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και επαναφορά ελεύθερης κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν

Στόχος να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του χώρου Σένγκεν σε σοβαρές απειλές, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τη δημόσια υγεία - Ζητήθηκε η ένταξη της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας

brit_airport_art
Μια νέα στρατηγική για τον χώρο Σένγκεν, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του σε σοβαρές απειλές, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας τον στενό συντονισμό ανάμεσα στα κράτη μέλη με σκοπό να αποφεύγονται οι έλεγχοι στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας παράλληλα την ένταξη της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Κύπρος δεν είναι ακόμα έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η πρόταση της Επιτροπής που παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, αποσκοπεί στην επαναφορά της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών ώστε να μην επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα από μεμονωμένα κράτη μέλη, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προστατεύοντας παράλληλα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών (Frontex, Europol) και των τεχνικών μέσων που διαθέτουν, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα και πρέπει να θεωρούνται ως κοινή ευθύνη. Το μόνιμο σώμα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) υποστηρίζει τα κράτη μέλη και έως το 2023 τα συστήματα πληροφοριών για τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης καθώς και για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να καταστούν διαλειτουργικά, παρέχοντας στους συνοριοφύλακες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να γνωρίζουν ποιος διασχίζει τα σύνορα της ΕΕ.

Το ψηφιακό σύστημα εισόδου/εξόδου θα αντικαταστήσει τη διαδικασία σφράγισης των διαβατηρίων και θα ελέγχει την είσοδο και την έξοδο υπηκόων τρίτων χωρών, παίζοντας βασικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των συνόρων. Θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων. Το σύστημα δοκιμάζεται με σκοπό να καταστεί πλήρως λειτουργικό από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα προτείνεται η αξιολόγηση της κατάστασης στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και διαρκής διάλογος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα και ελλείψεις εγκαίρως. Κατά κανόνα, η Επιτροπή θα εκδίδει συστάσεις, ενώ το Συμβούλιο θα επικεντρώνεται στις πολιτικές υποθέσεις σε περίπτωση έλλειψης προόδου.

Η Επιτροπή ζητεί επίσης τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στον Frontex, το eu-LISA (σ.σ την υπηρεσία της ΕΕ για την αδιάλειπτη λειτουργία μεγάλων συστημάτων πληροφορικής εντός του χώρου Σένγκεν) και την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει έναν στενό πολιτικό και τεχνικό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των επανεισαγωγών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, με στόχο την αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών, την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης και τον εντοπισμό μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να αξιολογεί την επανεισαγωγή των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία του κορονωϊού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι έλεγχοι θα είναι προσωρινοί και θα αποτελούν το ύστατο μέτρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζοβάνι Μπρούσκα: Η ματωμένη διαδρομή του μαφιόζου εκτελεστή - Σόκαρε την Ιταλία η αποφυλάκισή του

Κέλι Κλάρκσον: Η νέα «Ντε Τζενέρις» και οι... ελληνικές καμπύλες της

MasterChef 5: Η Μαργαρίτα νικήτρια της πρώτης δοκιμασίας του τελικού - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης