Quad: Διάσκεψη Αυστραλίας, Ινδίας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ για μία «ελεύθερη» περιοχή σε Ασία και Ειρηνικό

Quad: Διάσκεψη Αυστραλίας, Ινδίας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ για μία «ελεύθερη» περιοχή σε Ασία και Ειρηνικό

Έμφαση θα δοθεί στις υποδομές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κίνα - Προσκαλούν σε συνεργασία όσες χώρες θα ήθελαν να εμπλακούν

quad
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να συγκαλέσουν μία διάσκεψη των τεσσάρων ηγετών της ομάδας Quad που συγκροτείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Η διάσκεψη προτείνεται να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των ηγετών των παραπάνω χωρών και να δοθεί έμφαση στις υποδομές, με δεδομένες τις προκλήσεις από την Κίνα, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο συντονιστής πολιτικής του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Ο Κερτ Κάμπελ δήλωσε πως άλλες χώρες είναι ευπρόσδεκτες να συνεργαστούν με την ομάδα χωρών Quad, η οποία, πραγματοποίησε την πρώτη ψηφιακή διάσκεψή της το Μάρτιο, υποσχόμενη στενότερη συνεργασία για τα εμβόλια κατά της COVID-19, για το κλίμα, αλλά και για την ασφάλεια.

«Επιθυμούμε να δούμε μία διάσκεψη της Quad με φυσική παρουσία αυτό το φθινόπωρο, ελπίζοντας ότι θα αναλάβουμε μία παρόμοια δέσμευση και για τις υποδομές, σε γενικότερο επίπεδο» δήλωσε ο Κάμπελ στη διάρκεια μιας ψηφιακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Και θέλω να υπογραμμίσω …, ότι δεν πρόκειται για μία κλειστή λέσχη χωρών. Αν υπάρχουν άλλες χώρες που πιστεύουν ότι θα ήθελαν να εμπλακούν και να συνεργαστούν μαζί μας, η πόρτα θα είναι ανοιχτή καθώς θα προχωρούμε», τόνισε ο Κάμπελ.

Η διάσκεψη της ομάδας χωρών Quad που έγινε το Μάρτιο, οργανώθηκε προσεχτικά για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Ο Μπάιντεν, αλλά και οι υπόλοιποι ηγέτες, υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του Πεκίνου.

Επίσης συμφώνησαν για την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης με φυσική παρουσία μέσα στη χρονιά.

Κλείσιμο
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής της διάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά τα 5 περιστατικά θρομβώσεων

Aποφασισμένος να «ανεβάσει στροφές» ο Τσίπρας - Σε ρόλο... εμψυχωτή ο Πολάκης

Εξαφανίστηκε η «Δήμητρα» της Λέσβου - Η ιστορία της που έγινε γνωστή χάρη στο προσφυγικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης