Εξορμήσεις στις περιφέρειές τους ζήτησε ο Τσίπρας από τους 85 βουλευτές του - Γιατί ο Πολάκης έχει «γραμμένες» τις δημοσκοπήσεις

Εξορμήσεις στις περιφέρειές τους ζήτησε ο Τσίπρας από τους 85 βουλευτές του - Γιατί ο Πολάκης έχει «γραμμένες» τις δημοσκοπήσεις

Ο Τσακαλώτος δεν πήρε τον λόγο αλλά ο Πολάκης κήρυξε... ανένδοτο απέναντι στα γκάλοπ - «Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι στο Μοσχάτο, στα Χανιά και όπου πάω και σας... υπογράφω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει στις εκλογές μόνο 32%» είπε ο Πολάκης - Παραλήρημα Τσίπρα «βλέπει» η Πελώνη

TSIPRASW
Την «κάθοδο» των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, μετά από μήνες τηλεδιασκέψεων λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας την τακτική των σφοδρών αντιπαραθέσεων με το Μέγαρο Μαξίμου για τις μείζονες κυβερνητικές πολιτικές.

Από την ομιλία του στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το δίλεπτο φινάλε από τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να ανεβάσει στροφές προαναγγέλλοντας επιθέσεις σε όλα τα πεδία της πολιτικής μάχης εναντίον της κυβέρνησης. Αφού άκουσε τους βουλευτές που πήραν το λόγο- είχε προγραμματιστεί ένα τετράλεπτο για τον καθέναν, ώστε να μιλήσουν όσοι το επιθυμούσαν- ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους 85 βουλευτές του να «οργώσουν» τις εκλογικές τους περιφέρειες μέσα στο καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος θα ηγηθεί του κύματος εξόρμησης με περιοδείες και επαφές με τους πολίτες και τους φορείς ανά την Ελλάδα. Οι βουλευτές -μεταξύ των οποίων και ο τέως πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης- τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ανασύνταξης των δυνάμεων του κόμματος. Εκεί ήταν, άκουσαν προσεκτικά τους ομιλητές, αλλά δεν ανέβηκαν στο βήμα της Ολομέλειας, άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Αντιθέτως ο Παύλος Πολάκης, πήρε το λόγο και το... ρόλο του εμψυχωτή του κόμματος, κάνοντας και συγκεκριμένες προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στους συναδέλφούς του βουλευτές της Κουμουνδούρου εκτίμησε με αφορμή τις δημοσκοπήσεις ότι το κλίμα είναι ενθαρρυντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές του με τον κόσμο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Πολάκης θέλησε να… αμφισβητήσει το κλίμα των δημοσκοπικών ερευνών, ρίχνοντας στην συζήτηση τους δικούς του αισιόδοξους τόνους- «σας το υπογράφω δεν είναι έτσι», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Και, σύμφωνα με πληροφορίες πρόσθεσε: « Τις έχω… γραμμένες τις δημοσκοπήσεις. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι στο Μοσχάτο, στα Χανιά και όπου πάω και σας... υπογράφω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει στις εκλογές μόνο 32%». Μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Χανιώτης βουλευτής πρόβλεψε ότι,  παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εκείνος δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς τους αντιπάλους του μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς «το 2022 και 2023 θα τα βρει σκούρα».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εν τω μεταξύ, στην πρώτη, μετά από καιρό, δια ζώσης συζήτηση με τους βουλευτές του κόμματος εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Κ. Μητσοτάκη,  κατηγορώντας τον ότι αρνείται για τρίτη συνεχή εβδομάδα να έρθει στην «ώρα του πρωθυπουργού» και να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας. Απευθυνόμενος στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, ανέλυσε το σχέδιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της πανδημίας, επέμεινε στην ανάγκη να αλλάξει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα της νέας γενιάς, υπογράμμισε την ανάγκη προοδευτικής διαχείρισης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, άσκησε  έντονη κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στο εργασιακό πεδίο μέσω του νομοσχεδίου που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση και τάχθηκε υπέρ της «ουσιαστικής στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Τσίπρας ανοίγοντας την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε «δίψα του κόσμου για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στη χώρα, για μια δίκαιη κοινωνία στην οποία ο καθένας μπορεί να έχει όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους»,  μίλησε για δύο κόσμους που συγκρούονται (από την μια της εργασίας και από την άλλη «της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας», ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ισχυρίστηκε ότι  «επιβάλλει καθεστώς ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης του κόσμου της εργασίας και δημιουργίας».  Η κυβέρνηση- είπε- βάζει στο σημάδι τη νέα γενιά αυτού του τόπου, ενώ εμείς υπερασπιζόμαστε τον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας: της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας, των νέων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. «Ο κόσμος αυτός δεν πρόκειται να υπογράψει καμιά ανακωχή με το χθες», πρόβλεψε ο κ. Τσίπρας κάνοντας θετικές προβλέψεις για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους στόχους που έχει ήδη θέσει και αφορούν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Όσον αφορά στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το απαγορευτικό και μετά, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να εργαλειοποιήσει τη πανδημία, τον εύλογο φόβο των ανθρώπων, την ανάγκη για μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να επιβάλει ένα καθεστώς». Εδώ και ενάμισι χρόνο -συνέχισε- παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της. Και να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και τη Βουλή σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις -ακόμη και από τους δικούς της βουλευτές- βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές».

Για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του επέλεξε την φράση «θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμη και αν επιθυμούν να μένει αναπάντητος» και προανήγγειλε βροχή ερωτήσεων «ξανά και ξανά».  Ωστόσο «υπενθύμισε» στους βουλευτές του ότι «θα απέχουμε μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες, όσο επιμένουν να βιάζουν τη κοινοβουλευτική λειτουργία- όσο επιμένουν να μετατρέπουν το εσωκομματικό τους πρόβλημα σε πρόβλημα δημοκρατίας».

Κλείσιμο
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- από τα πρώτα στελέχη που έλαβαν το λόγο- αναφέρθηκε στην «μητέρα των μαχών», όπως χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύγκρουση με την κυβέρνηση για τα εργασιακά. Ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέλαβε την επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τα νομοθετήματα που προωθεί αλλά και για την ψήφο των αποδήμων.

Παραλήρημα Τσίπρα «βλέπει» η Πελώνη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη πάντως σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παραλήρημα, που δείχνει το στρατηγικό του αδιέξοδο». Η κυρία Πελώνη εκτίμησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν μπορεί να ξεφύγει από το χθες, εμμένει πεισματικά σε κλισέ και ξεπερασμένα συνθήματα, αρνείται να δει την πραγματικότητα και επιμένει να προβλέπει μια καταστροφή που δεν έρχεται». Ποιος ήταν, σύμφωνα με την κυρία Πελώνη- ο μοναδικός λόγος της παρέμβασής του; «Να στηρίξει τον φίλο και στενό του συνεργάτη, κ. Παππά», δήλωσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Ειδήσεις σήμερα:

Influencers καταγγέλλουν: Μας προσφέρθηκαν χιλιάδες ευρώ για να αμαυρώσουμε την εικόνα του εμβολίου της Pfizer

Survivor: Η «κόκκινη» νίκη… πόνεσε τους μπλε μέχρι το Μαϊάμι

Europa League: Το σήκωσε η Βιγιαρεάλ και αποθεώθηκε ο Έμερι - Δείτε βίντεο από την απονομή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης