Μεσανατολικό: Το Ισραήλ αποφασίζει σήμερα για χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ αποφασίζει σήμερα για χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Ο Νετανιάχου λέει «όχι» στο αίτημα της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός - Εννέα κορυφαίοι διοικητές της Χαμάς εξουδετερώθηκαν από ισραηλινά πυρά

israel_gaza_art
Θέμα ωρών η λήψη απόφασης των Ισραηλινών να προχωρήσουν σε χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ. Μετά την εξουδετέρωση εννέα κορυφαίων στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ συνεχίζει απτόητη τις πολεμικές επιχειρήσεις βομβαρδίζοντας τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε «όχι» στην εκεχειρία που πρότεινε η Χαμάς χθες το βράδυ σε «αμοιβαία βάση». Μετά την εκτόξευση 1.500 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 24ωρα σκοτώνοντας επτά Ισραηλινούς, το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για άμεση κατάπαυση του πυρός και τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για «πόλεμο ευρείας κλίμακας» καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιθέσεις έχει ανέλθει στους 67 -ανάμεσά τους 16 παιδιά, το Ισραήλ συνεχίζει τις πολεμικές του επιχειρήσεις.

«Η στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει τελειώσει ακόμη», δήλωσε χθες το βράδυ μέλος του υπουργικού υπουργείου του Ισραήλ στην ισραηλινή ιστοσελίδα YNEΤ. «Ότι δεν κάνουμε τώρα, θα πρέπει να το κάνουμε σε έξι μήνες ή σ' ένα χρόνο από τώρα ... το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να σταματήσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα για εκεχειρία από την πλευρά της Χαμάς διατυπώθηκε μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τα σχέδια για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Στο μεταξύ, το Ισραήλ επεξεργάζεται σχέδια για χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Εάν λάβουν την έγκριση του αρχηγού Επιτελείου του ισραηλινού Στρατού (IDF), Αβίβ Κοχάβι, τα σχετικά έγγραφα θα διαβιβαστούν στον Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Jerusalem Post».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας που ισοπέδωσαν βάσεις ισλαμιστών σκοτώνοντας εννέα κορυφαίους διοικητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων του επικεφαλής των πληροφοριών και του αρχηγού για τον σχεδιασμό πυραύλων.

«Όταν θα έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους μας και η άλλη πλευρά δεν θα έχει παραδοθεί, θα ξεκινήσουμε μια χερσαία επέμβαση παρά το γεγονός ότι δεν την επιδιώκουμε», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Χθες έγινε και πάλι η νύχτα μέρα με βόμβες και ρουκέτες να πέφτουν ασταμάτητα. Βίντεο που δημοσίευσε ο λογαριασμός του Al Jazeera στο Twitter, δείχνει τη συγκλονιστική στιγμή που κτίριο 14 ορόφων στη Γάζα, που στέγαζε γραφεία μέσων ενημέρωσης, καταρρέει τη στιγμή που χτυπήθηκε από ισραηλινή βόμβα.

Κλείσιμο


Στο «κενό» οι προσπάθειες εκεχειρίας

Κι ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα, οι προσπάθειες εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε χθες ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ζήτησε να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Επρόκειτο για την πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και τους Παλαιστίνιους.

Την ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη επισήμανε και ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι. «Ο κύριος Σούκρι εξήρε επίσης τη σημασία των προσπαθειών για τη διάσωση των λαών της περιοχής από περαιτέρω κλιμάκωση και χρήση στρατιωτικής βίας», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου. Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης των ζητημάτων με διπλωματικά μέσα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Σφυροκόπημα» στον Θεοχάρη από δημοσιογράφο του BBC για το άνοιγμα στον τουρισμό

Σε ψυχιατρικό νοσοκομείο η γιατρός από τη Λαμία που απέτρεπε τον κόσμο να εμβολιαστεί

Πρόστιμο πάνω από 100 εκατ. ευρώ επέβαλε στην Google η ιταλική αντιμονοπωλιακή Αρχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης