Απόστρατοι αξιωματικοί στις ΗΠΑ αμφισβητούν την πνευματική και σωματική υγεία του Μπάιντεν

Απόστρατοι αξιωματικοί στις ΗΠΑ αμφισβητούν την πνευματική και σωματική υγεία του Μπάιντεν

Πάνω από 120 στρατηγοί και ναύαρχοι εν αποστρατεία υπογράφουν το κείμενο, που απηχεί τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ περί εκλογικής νοθείας

biden_new
Πάνω από 120 Αμερικανοί στρατηγοί και ναύαρχοι εν αποστρατεία υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή η οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ, αλλά και την ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να εκτελεί τα καθήκοντα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η επιστολή, σύμφωνα με τη New York Post, συντάχθηκε από μια ομάδα απόστρατων αξιωματικών που αποκαλείται «Flag Officers 4 America» και ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ «αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο». Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ομάδα, οι ΗΠΑ «δίνουν την πιο σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους ως Συνταγματική Δημοκρατία μετά την ίδρυσή τους το 1776».

Ανάμεσα στους 126 υπογράφοντες βρίσκουμε το όνομα του υποναυάρχου εν αποστρατεία Τζον Ποϊντέξτερ, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του Ρόναλντ Ρίγκαν και καταδικάστηκε για ψευδομαρτυρία στο Κογκρέσο και παρεμπόδιση της έρευνας στην υπόθεση Ιράν-Κόντρας, απόφαση που ωστόσο αργότερα ακυρώθηκε. Η υπόθεση Ιράν-Κόντρας (γνωστή και ως Ιράνγκεϊτ) ήταν μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '80 και αφορούσε μυστικές προμήθειες όπλων στο Ιράν από μέλη της κυβέρνησης, που παραβίασε το εμπάργκο όπλων. Παρών στη λίστα είναι επίσης ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γουίλιαμ Τζ. Μπόικιν, που υπηρέτησε πέντε χρόνια ως αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας υπό την κυβέρνηση Τζορτζ Μπους.

«Χωρίς δίκαιες και ειλικρινείς εκλογές που αντανακλούν με ακρίβεια τη βούληση του λαού, η Συνταγματική Δημοκρατία μας είναι χαμένη. Η ακεραιότητα των εκλογών απαιτεί να διασφαλίζεται ότι θα ρίχνεται στην κάλπη και θα καταμετράται μία νόμιμη ψήφος ανά πολίτη», αναφέρει η επιστολή, που κατηγορεί τους επικριτές νόμων ταυτοποίησης ψηφοφόρων ότι επιδίδονται σε «τυραννικές τακτικές εκφοβισμού».

Η επιστολή απηχεί τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι Δημοκρατικοί του «έκλεψαν» τη νίκη, για τους οποίους δεν παρουσίασε ποτέ κάποια πραγματική απόδειξη. Παρόλο που διεξήχθησαν έρευνες, δεν βρέθηκαν στοιχεία για ευρεία εκλογική απάτη στις εκλογές του 2020, ούτε για παρατυπίες που θα ήταν αρκετές να χαρίσουν τη νίκη στον Μπάιντεν, στερώντας την από τον Τραμπ.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι η «πνευματική και σωματική κατάσταση» του Μπάιντεν «δεν μπορεί να αγνοηθεί». Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει γρήγορα ακριβείς αποφάσεις εθνικής ασφαλείας για ζητήματα ζωής και θανάτου, ανά πάσα στιγμή και όπου κι αν βρίσκεται. «Πρόσφατα ερωτήματα από την ηγεσία των Δημοκρατικών για τις διαδικασίες των κωδικών για τα πυρηνικά στέλνουν ένα επικίνδυνο μήνυμα για την εθνική μας ασφάλεια στους οπλισμένους με πυρηνικά εχθρούς μας και εγείρουν ερωτήματα για το ποιος είναι πραγματικά επικεφαλής. Η ιεραρχία αποφάσεων πρέπει να παραμένει πάντα αδιαμφισβήτη», σημειώνουν οι αξιωματικοί εν αποστρατεία.

Η ανοιχτή επιστολή θίγει πολλά άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως τους περιορισμούς για τον περιορισμό της πανδημίας (οι οποίοι περιγράφονται ως «έλεγχος πληθυσμού»), τις σχέσεις με την Κίνα και την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Κλείσιμο
Η πρωτοβουλία αυτή των απόστρατων αξιωματικών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Μάικ Μάλεν, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των ΗΠΑ δήλωσε στο Politico ότι η επιστολή «βλάπτει τον στρατό και κατά προέκταση τη χώρα». Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι υπογράφεται κυρίως από άτομα που δεν έφτασαν ποτέ πολύ ψηλά στην στρατιωτική ιεραρχία.

Άλλοι εκφράστηκαν με ακόμα πιο σκληρά λόγια για τους υπογράφοντες. Η σμήμαρχος εν αποστρατεία Μέριμπεθ Ούλριχ χαρακτήρισε την επιστολή «αντιδημοκρατική» και εξωφρενική. «Είναι χειρότερη απ' ο,τι περίμενα. Αναπαράγουν το μεγάλο ψέμα των εκλογών και παραβιάζουν τον κανόνα της απολιτίκ στάσης. Ουσιαστικά καταπατούν τον συνταγματικό τους όρκο».



Ειδήσεις σήμερα 

«Θωρακισμένο» έναντι του κορωνοϊού το 70% των 60άρηδων και άνω, μέχρι το τέλος Μαϊου

Τι ζητά από την Ευρώπη ο Χρήστος Σταϊκούρας - «Έκλεισε το μάτι» στην Αθήνα ο ESM

Χωρίς προβλήματα η επιστροφή στα σχολεία: Με self test σήμερα για μάθημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης